מגדל מגורים יוקרתי המפיק מים מקידוחים בחוף ימה של תל אביב, נדרש בשלהי 2019 לשלם חיוב דמי מים לשנים 2018-2020 בסך מיליוני שקלים, בהתאם לתיקון 27 לחוק המים, החל מתאריך 1/7/2017, שבו נקבע כי מפיקי מים לא ישלמו כבעבר היטלים לאוצר המדינה בעד הפקת המים, והתשלומים שייגבו מהם עבור אספקת המים יועברו לטובת משק המים וישמשו את כלל צרכני המים, מה שאמור להוביל להוזלת כלל תעריפי המים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין - טל קדש, לחץ/י כאן

חיובים שגויים ומנופחים שהושתו תוך חריגה בוטה מכללי המים

במסגרת כתב תביעה לסעד הצהרתי אשר הוגש על ידי עוה"ד טל קדש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, כנגד מקורות ורשות המים, נטען כי המדובר בחיובים שגויים, מנופחים אשר הושתו תוך חריגה בוטה מכללי המים (תעריפי מים המסופקים מאת מקורות), תשמ"ז- 1987 (להלן: "כללי מקורות") המסדירים את נהלי החיוב בגין דמי מים.

על פי כללי מקורות, מי ים- הם מים בשיעור מליחות של 22,000 מגכ"ל ומעלה (מיליגרם כלור לליטר), זאת הגם שעל פי גורמים המקצועיים ברשות המים ידוע כי אפילו מים בדרגת מליחות הגבוה מ- 500 מגכ"ל, הינם מים שלא ניתן לעשות בהם כל שימוש, מלבד למטרות התפלה וצינון מזגנים. המדובר במים מליחים שאינם מנוצלים בכלל וממילא זורמים לים בחזרה.

דגימות המים לא בוצעו במועד המתאים ולעיתים לא בוצעו כלל דגימות על ידי מקורות

נטען על ידי הצרכן במסגרת ההליך המשפטי, כי בניגוד לאמור בכללי מקורות, תכולת כלורידים תיעשה על ידי מקורות על סמך דגימה של מים שתיערך אחת לשנה בחודש אוקטובר כפי דרישת הכללים (עד לתיקון מספר 3 משנת 2019), אלא שהוכח על סמך רישומים שהוצגו על ידי רשות המים לבקשת בית המשפט כי בוצעו דגימות בחודשים אחרים ולעיתים אף לא בוצעו כלל דגימות על ידי מקורות!

מקורות ורשות המים מתעלמות מתוצאות מעבדה כדי להכשיר חיובים במיליוני שקלים

חברת מקורות ורשות המים באופן שיטתי אינן מעבירות תוצאות דיגומים, תוצאות בדיקת מעבדה תקפות לצרכן כפי דרישת כללי מקורות.

מנגד, מקורות ורשות המים מתעלמות מתוצאות מעבדה מוסמכת מטעם הצרכן לבדיקות מליחות המים, בחוסר הגינות גרידא, על מנת להכשיר חיובים במיליוני שקלים על תוצאות מעבדה תקפות.

בניגוד להוראת שעה בכללי מקורות אשר אפשרה למשל עד לחודש אפריל 2018 להתבסס על נתונים של השירות ההידרולוגי, רשות המים ומקורות לא העבירו תוצאות בדיקת מעבדה תקפות של הנתונים כי אם צילומי מסך של תוצאות אשר הוזנו למחשב ובכל מקרה נטען כי גם עצם מתן הרשות בלבד להתבסס על נתונים בהתאם לכללי מקורות והוראת השעה, אינם פוטרים את מקורות ורשות המים מלהפעיל שיקול דעת.

רשות המים מודה - מקורות התרשלה כאשר לא ביצעה דיגומים של המים

אם לא די בכך, גם רשות המים עצמה מודה במסגרת ההליך המשפטי כי מקורות התרשלה עת לא ביצעה דיגומים כלל, דבר שאינו מנע ממקורות לדרוש תשלומים בין דמי מים על פי פקודת המסים (גביה) ולרשות המים לעמוד מנגד ולדחות השגות אשר הוגשו פעם אחר פעם על ידי הצרכן!

בניגוד לחובה המוטלת על מקורות לבצע דיגומים בין החודשים יולי לאוקטובר כפי תיקון אשר בוצע בכללי מקורות בשנת 2019, התחוור בהליך המשפטי כי מקורות ביצעה דיגום אחד בשלהי נובמבר אלא שלמרבה הצער גם תוצאות דיגום זה מעולם לא הועבר לצרכן.

מקורות ורשות המים מתנגחות זו בזו בבית המשפט במקום לפעול לטובת הצרכנים

אם לא די בכך, שתי רשויות ציבור, מקורות ורשות המים, מתנגחות האחת כנגד רעותה בבית המשפט אך אינן מוצאות לנכון לשלב ידיים ולהגיע להסדר הכולל ביטול משמעותי של חיובי דמי מים הנגבה במסגרת שיטת חיוב דרקונית חרף רשלנותן, באופן הגורם בראש ובראשונה עוול וחיסרון כיס לצרכן ופוגע באמון הציבור ברשויות אלה, גם יחד.

מצער כי רשויות ציבור - האחת, האמונה על פיתוחו של משק המים ועל אסדרת מכלול תחומים הנוגעים לניהול ואספקת צריכת המים, והשנייה, מפיקה וספקית מים שגם מוסמכת לגבות דמי מים, גוררות צרכני מים לבתי משפט, במקום לנתב את כספי הציבור לאפיקי התייעלות של משק המים.

עורך הדין טל קדש (צילום: רותם שביט)
עורך הדין טל קדש | צילום: רותם שביט

עורך דין ונוטריון טל קדש, עוסק במשפט מנהלי, מיסוי מוניציפלי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.