בכל שנה נפתחים ונסגרים בישראל עשרות עסקים. אך, בפועל, חלק מהעסקים הללו למעשה עוברים מיד אחת לשנייה. מסעדות, קיוסקים ואף קווי חלוקה עוברים ידיים בעסקת WIN-WIN לשני הצדדים. מחד, מוכר העסק יכול לבצע אקזיט על המותג שהקים בשתי ידיו. מאידך רוכשי העסק חוסכים את העלויות הנלוות להקמת עסק חדש. למכירה של עסקים קיימים יש מגוון היבטים משפטיים משמעותיים שחשוב להכיר, עליהם נעמוד בקצרה במאמר זה. אך לפני שנעמיק בהיבט המשפטי נסקור בקצרה את המאפיינים של קניית עסק קיים מול הקמה של עסק חדש.

רכישת עסק קיים מול הקמת עסק חדש

פתיחה של עסק חדש כרוכה בעלויות רבות הנלוות להקמה, החל מרכישה של ריהוט וציוד נוסף וכלה בבניית המותג ובניית המוניטין של העסק. לעומת זאת, רכישת עסק קיים מעניקה נקודת פתיחה טובה יותר (במרבית המקרים) לבעלים החדש. הוא מסתמך על חוג לקוחות קיים, עובדים שכבר עברו הכשרות וצברו ניסיון בתחומם, מיקום שהוכיח את עצמו כאטרקטיבי ועוד.

כמו כן, ניתן לראות בדו"ח הפעילות של העסק את הרווח וההפסד הכרוכים בתפעולו בשנים עברו, ולזהות כשלים ואפשרויות לפיתוח העסק. אם מבצעים בדיקת כדאיות מקצועית ניתן לזהות אם אכן מדובר ב"תרנגולת שמטילה ביצי זהב" או בעסק שעומד למכירה משום שנכשל, ולא קיים פוטנציאל להביאו לרווחיות.

סיכונים ברכישת עסק ללא ליווי משפטי

כמו כל פעולה פיננסית המבוצעת בין שני אנשים או ישויות משפטיות, גם רכישה של עסקים פעילים טומנת בחובה סיכונים רבים. זאת, אם לא מבצעים זאת באמצעות עורך דין מיומן בתחום, המבצע תהליך בדיקת עסק קיים בתחילת הדרך, ומייעץ בזמן העסקה ולאחר ביצועה.

למשל, במקרה שהגיע לכותלי בית המשפט לתביעות קטנות בבת ים, מחוז תל-אביב בשנת 2021, רוכשת של קיוסק סיכמה עם בעליו הקודם על מקדמה שתשולם כנגד הקנייה. התובעת במקרה זה לא לוותה בעו"ד ולכן ביצעה מספר טעויות שהיו יכולות למנוע ממנה עוגמת נפש רבה. (ת"ק ת"א 13052-05-21 - אולגה פורטניה נ' שלום בן חיים).

ראשית, היא ביקשה מבעלי העסק את כלל המסמכים הנוגעים לקיוסק. לרבות: דוחות רווח והפסד, רישיון הפעלת עסק, חוזה השכירות וכדומה. אך, המסמך היחיד שקיבלה לידה (לטענתה) היה רישיון העסק בלבד. למרות זאת, היא השאירה בידי התובעים צ'ק מקדמה בסך 15,000 שקלים שנפרע על ידי הנתבעים (בעלי הקיוסק).

הנתבעים משכו את ההמחאה, וכאשר התובעת חזרה בה מהעסקה בשל העדר מסמכים נוספים, הנתבעים טענו שכבר השתמשו בכספים.

מה פסק השופט במקרה זה? לא רק שהתובעת איבדה את המקדמה, היא גם לא קיבלה לידה את הקיוסק. אותו הקיוסק נמכר לאחר מכן בסכום של 30,000 שקלים בלבד לרוכש אחר (בניגוד לסכום שנקבע בהסכם בין התובעת לנתבע, שעמד על 50,000 שקלים). הנתבעים, זכו הן בכספי המכירה, והן במקדמה של התובעת - משום שטענו כי התובעת היא זו שהתחרטה, למרות שכל המסמכים סופקו לה מבעוד מועד. יתרה מכך, התובעת אולצה לשלם 500 שקלים הוצאות משפט.

כיצד עורך דין מיומן היה מסייע לשני הצדדים במקרה זה?

לו העסקה של רכישת העסק הייתה מתבצעת בסיועו של עו"ד מיומן הוא היה יכול לסייע לשני הצדדים להגיע להסדר עם תנאים מתלים, עוד בטרם הועברה המקדמה.

הסכם מסודר היה מחייב את מוכרי הקיוסק להמציא את כל המסמכים הנדרשים לפני קבלת המקדמה או להחזיר את המקדמה בכפוף לתנאים מסוימים. בנוסף, הכספים ששולמו כמקדמה היו יכולים להיות בחשבון נאמנות עד להמצאת מסמכים אלה. בחוזה מסודר, גם בעלי הקיוסק היו יכולים לקבל פיצוי מוסכם במקרה שהתובעת מתחרטת וחוזרת בה מהעסקה. כך, שני הצדדים לא היו צריכים להגיע לדיון בבית המשפט, ולא הייתה נגרמת עוגמת נפש לשני הצדדים.

סיכונים נוספים ברכישת/מכירת עסק ללא ליווי משפטי

לצד הסיכונים שהזכרנו לעיל, קיימים גם אתגרים משפטיים נוספים שחשוב להכיר. ראשית, יש לקבוע את הישות של העסק החדש שיוקם. האם מדובר בחברה הקיימת שהפעילה את העסק הקודם, וכך הרכישה מתבצעת על ידי מכירה של המניות בעסק הוותיק לחדש? או אולי יש להקים את העסק כחברה שונה לחלוטין, ורק לשמור על המותג הקיים (שם החברה, אליו ניתן להתייחס כ"שלט שתלוי על הדלת").

חשוב גם לבדוק האם לחברה היו התחייבויות קודמות. למשל, יצרן רהיטים שמוכר מטבחים ללקוחות גדולים עשוי לעמוד בפני תביעות שונות בשל אי אספקת המוצרים בזמן. הרוכש של החברה הקיימת צריך להיות מודע היטב למוצרים שלא סופקו ולחשב את העלות שלהם כחלק בלתי נפרד מתג המחיר בו יקנה את העסק.

במקרה שמדובר בחברה חדשה, שרק רוכשת את המלאי והציוד, יש להסדיר את נושא החובות הקודמים של העסק באופן רשמי. כך, לקוחות של העסק הקודם לא יוכלו לתבוע את העסק החדש.

לצד כל אלה, יש לבצע הליך בדיקת עסק קיים (בדיקת נאותות), לנסח הסכם מסחרי שבו יוסדרו נושאים משפטיים שונים בתהליך רכישת העסק, לרבות: קניין רוחני, נכסים, חפיפה בין הבעלים הקודם ועובדיו לבעלים החדש, נושאי אחריות מול הלקוחות ועוד.

לסיכום, לפני שרוכשים עסק, חשוב להיוועץ בשירותיו של עורך־דין מומחה לתחום זה. יש לבצע את כל הבדיקות המתאימות טרם הרכישה. כמו גם להסדיר את הנושאים העשויים לגרום מחלוקת בעתיד, עוד לפני מתן המקדמה לקניית העסק. חוסר הניסיון של יזמים מתחילים עשוי להיות בעוכריהם, ולכן כדאי למנף את הידע והניסיון המשפטי של עו"ד בעל ניסיון בתחום.

עורך הדין דרור הראל (צילום: סטודיו סיגל)
עורך הדין דרור הראל | צילום: סטודיו סיגל

עורך דין מסחרי דרור הראל מתמחה בעסקאות רכישת ומכירת עסקים וחברות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.