שוב השנה אנו עוברים גל של פיגועים ושוב נפצעים ונהרגים חפים מפשע. כתוצאה מכך, מתעוררת התעניינות לגבי זכאות לרישיון פרטי לכלי ירייה. הביקוש עולה ולכן יש מי שמציעים שירות בדמות "בדיקת זכאות לרישוי נשק". מדובר בשירות אשר לרוב ניתן בתשלום. למצער, קיימים לא מעטים גופים בלתי מוסמכים ו/או בלתי מקצועיים המנצלים את תמימותם וחרדתם של תושבי המדינה בכדי למלא את כיסם. אלו הדברים שכדאי לדעת לפני שאתם פונים לבדיקת זכאות.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אוהד מגורי, לחץ/י כאן

מהי 'זכאות' לרישוי נשק פרטי?

הגוף היחיד שמוסמך לקבוע זכאות להחזקת ו/או נשיאת כלי ירייה תחת רישיון פרטי הינו האגף לרישוי כלי ירייה הכפוף למשרד לבט"פ. זכאות ניתנת כאשר: (א) המבקש עומד בדרישות הסף; (ב) המבקש עומד באחד מהתבחינים המפורסמים לציבור; (ב) אין התנגדות של גורמי חוץ כגון משטרת ישראל ומשרד הבריאות. במידה והמבקש עובר את אלה בחיוב אזי מונפק לו 'אישור מותנה' המאפשר לו לרכוש כלי ירייה ובהתאם לקבל רישיון פרטי לכלי ירייה (לאחר תשלום אגרה וביצוע אימון ירי בהצלחה). זה נקרא 'אישור מותנה' כי הרישיון מותנה בכך כי המבקש ירכוש כלי ירייה ויסיים את הליכי ההכשרה בהצלחה והכל תוך חצי שנה מיום הנפקת האישור.

מהי 'בדיקת זכאות' לרישוי נשק פרטי?

אין הגדרה חוקית. בשונה מהבדיקה של האגף שהיא סופית, משמעות המושג 'בדיקת זכאות', הניתנת על ידי בעלי המקצוע השונים, הינה "האם לאחר בדיקת מכלול נתוניו של המבקש ניתן להסיק כי המבקש בעל סיכויים גבוהים לקבל אישור מותנה". אין איש מקצוע פרטי, בין אם מדובר בעורך דין או משרד אחר, שיכול להבטיח זכאות במאת האחוזים מאחר שישנו מידע שאינו נגיש לאף אחד מלבד האגף לרישוי כלי ירייה כגון עמדת משטרת ישראל אשר יכולה להתנגד בשל קיומו של מידע מודיעיני. כך יוצא שעל אף שאין למבקש רישום פלילי, עדיין קיים מידע במערכת המשטרתית המצדיקה, לדעתה, התנגדות למתן רישיון. דחיית בקשה אינה סוף פסוק ואיש מקצוע ידע להתמודד עמה, במידת האפשר.

איך צריכה להתבצע 'בדיקת זכאות'?

במסגרת הבדיקה, מחויב נותן השירות לבחון מכלול רב של פרמטרים הנוגעים למבקש – גיל, בקיאות בשפה העברית, שירות צבאי, מקום מגורים, מקום וסוג עבודה, הכשרות והסמכות, מצב רפואי פיזי ונפשי, עבר פלילי, סכסוכים ועוד. רק לאחר ניתוח מעמיק של כלל הנתונים ניתן לדעת האם אכן המבקש בעל סיכויים גבוהים לקבלת אישור מותנה לרישיון פרטי לנשק. האגף מספק לציבור 'מחשבון זכאות' אשר הינו שטחי ולוקה בחסר בלשון המעטה כך שהסתמכות על ממצאי המחשבון לא מומלצת. לשם כך ישנם אנשי מקצוע הבקיאים בתחום ויכולים לבצע בדיקה ראויה. בדיקה זו אינה אמורה לקחת דקות ולא שעות אלא אם כן יודע המבקש לתת מענה מדויק ונכון לגבי כלל הפרמטרים. איש מקצוע שמכבד את עצמו עורך בדיקות נוספות ליתר בטחון, כך לדוגמא לעתים המבקש אינו יודע בוודאות את דרגתו או רמת הרובאות אליו הוסמך או האם הדרגה שקיבל היא ייצוגית ובאם לאו, ולכן איש מקצוע יזמין את החומר מצה"ל בכדי לוודא.

היזהרו מנוכלים

האינטרנט בכלל, והפייסבוק בפרט, גדושים בפרסומות ו/או הצעות של אנשי מקצוע, לרבות עורכי דין, אשר מציעים 'בדיקת זכאות לרישוי נשק' לרוב בתשלום וחלק אף בתשלום מופרז לטעמי. הנני ממליץ כי בטרם תוציאו אגורה מכיסכם שתבררו מה בדיוק כלול בתשלום. לא מעט מספקי שירות נותנים את ההרגשה כי התשלום כולל הגשת בקשה בעבור אלה שנמצאו 'זכאים' אך לרוב אין הדבר כך.

ראשית, באם אין תקנון או הסבר מפורט באתר, או במסמך שנשלח אליכם, המפרט מה בדיוק כלול בשירות, אני ממליץ להימנע מקבלת שירות מאותו ספק. תבקשו הסבר מדויק מה כלול בשירות: האם מדובר בבדיקה מקיפה או בדיקה שטחית? האם השירות כולל הגשת בקשה? האם הבדיקה מתבצעת טלפונית או שמא תידרש להגיע למשרד להמשך תהליך בדיקה שגם הוא בתשלום. בחלק מהמקרים כל שיעשה נותן השירות עת פנייתכם היא להזין את הנתונים שלכם ב'מחשבון נשק' של האגף לרישוי כלי ירייה וישיב לכם בהתאם לתוצאה המתקבלת. אני מזכיר כי מדובר בבדיקה שטחית ביותר שכל אחד יכול לעשות לבד. בדיקה זו בהחלט אינה מספיקה.

שנית, תבדקו מה בדיוק כלול בתשלום. בדיקה ראשונית? מקיפה? הגשת בקשה? הדרכה? בטרם תמסרו פרטי אשראי, תבררו.

שלישית, תשאלו מראש, האם אומרים לכם לפי איזה תבחין אתם זכאים. לומר לאדם כי הוא 'זכאי' עוזר במעט, אם אין הוא יודע לפי איזה תבחין הוא זכאי. אמנם, אין זה חובה לומר לכם שהרי מדובר בבדיקת 'זכאות', קרי 'כן' או 'לא', אך כדאי לבדוק האם זה חלק מהשירות.

רביעית, תשאלו מראש, האם המענה באשר לזכאות היא באשר לזכאות כיום ולא פוטנציאל לזכאות עתידית במידה ותשלימו תהליך כלשהו. לא מעט פונים קיבלו תשובות כגון 'אתה זכאי ועליך להתנדב במשמר האזרחי ל-3 שנים' או 'אתה זכאי ובתנאי כי תעלה דרגה בצבא'. הלכה למעשה, פונים אלה אינם זכאים כיום.

חמישית, מומלץ שנותן השירות יהיה עורך דין בעל רישיון תקף. נכון שאין חובה שכזאת, אך מי שאינו עורך דין לא יוכל להמשיך טיפול (הגשת בקשה וכד') מאחר שלא יהיה מוסמך לייצג אתכם בכפוף לייפוי כוח כדין. לכן מומלץ לבדוק האם מי שמבצע ונותן את השירות הינו עורך דין ולא רק מצב שמספק השירות מפוקח על ידי עורך דין.

כמה צריכה לעלות 'בדיקת זכאות'?

אין מחירון וכפי שהסברתי השוק פרוץ. אני סבור כי מחיר של 350-650 ₪ הינו סביר בעבור בדיקה מקיפה, אלא אם מדובר בבדיקת זכאות על פי תבחין 'עיסוק' או 'חקלאי' המחייבים בדיקה מעמיקה ועיון בחומר רב, אז המחיר יהיה גבוה יותר. אם המחיר כולל הליך הגשת בקשה וליווי עד לקבלת 'אישור מותנה' אזי מדובר בהליך של כמה אלפי שקלים חדשים, תלוי בתבחין שבו אתם עומדים, כאשר טווח המחירים נע בין 1500 – 7000 ₪ בממוצע, תלוי בתבחין ומורכבות הבקשה. אני שוב מזכיר, אלה המלצותיי, אך אין רגולציה בנושא וכל ספק שירות יכול לקבוע את מחיריו.

לסיכום

אל תתנו לחששות שלכם מפני המצב הביטחוני הרעוע לבלבל אתכם. היו זהירים ואל תתביישו לשאול את השאלות לפני שאתם מוציאים כרטיס אשראי מהכיס. לאחרונה השר לביטחון פנים החליט להיות קשוב סוף סוף לזעקות הציבור והצהיר כי הוא מתכוון להוסיף תבחינים מקלים בנוגע ללוחמי מג"ב לשעבר וכמותם. כך שהדלת תיפתח לעוד עשרות אלפי מבקשי רישיון. מצב זה יעיר לא מעט נוכלים מרבצם ולכן היו זהירים פי כמה וכמה.

עורך הדין אוהד מגורי (צילום: שני אטדגי רבייב)
עורך הדין אוהד מגורי | צילום: שני אטדגי רבייב

עורך דין אוהד מגורי הוא בעל משרד עורכי דין ומנהל פורום רישיון נשק ורישוי כלי ירייה ומתמחה בכל תחומי רישוי הנשק מכל הסוגים לרבות בקשות, עררים, עתירות, רישיונות מיוחדים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.