מזה שנים אנו עדים לשינויים מרחיקי לכת במודל המשפחתי. התקדמות הטכנולוגיה שיצרה אפשרויות להביא ילדים לעולם במגוון דרכים (הזרעה, IVF והליכי פונדקאות), לצד שינויים חברתיים ותרבותיים, הובילו להתפתחות מודלים רבים ליצירת משפחה.

כיום, לא נדיר להיתקל בתאים משפחתיים שבהם מתקיימת הורות משותפת, ללא יחסי זוגיות בין ההורים או כאשר רק אחד מההורים הוא בעל זיקה ביולוגית לילד. כך למשל, מתנהלת הורות משותפת בין גבר (או זוג גברים) שמביאים לעולם ילד עם אישה יחידנית (או זוג נשים); או בין גבר ואישה שלא מנהלים ביניהם יחסי זוגיות, אך מחליטים להביא לעולם ילד כשני שותפים להורות.

לפניה ישירה אל עורכת דין ויקטוריה גלפנד, לחץ/י כאן

הסדרת מערכת זכויות וחובות באמצעות הסכם הורות משותפת

בשל הייחודיות של תא משפחתי שכזה, קיימת חשיבות עליונה להסדיר מבחינה משפטית את מערכת הזכויות והחובות של ההורים, או הורים לעתיד - הן ביחס לילד והן בינם לבין עצמם, באמצעות הסכם להורות משותפת.

חיפוש מהיר באינטרנט מאפשר למצוא דוגמאות להסכמי הורות משותפת, אולם בפועל מדובר בהסכמים גנריים וכלליים מידי, ואין ביכולתם לתת מענה ספציפי ומדויק ביחס למצבם האישי, הכלכלי, המשפחתי, התעסוקתי, הגאוגרפי, הלוגיסטי ולעיתים אף הבריאותי של הורים בהורות משותפת. וכמו שתרופה שעוזרת לאחד יכולה להזיק לאחר, ואין ליטול תרופות מרשם ללא היוועצות ברופא, כך גם לגבי הסכמי הורות. ההסכמים הגנריים, או הסכמים שנערכו בהתאמה עבור משפחות אחרות, אינם יכולים להוות תחליף לעריכת הסכם פרטני ומותאם על ידי עורך דין מקצועי ומיומן בתחום, לאחר היכרות מעמיקה עם נסיבות המקרה הספציפי והצרכים והאתגרים הנובעים מהם.

מהו תפקידו של עורך דין שמכין הסכם הורות משותפת?

תפקידו של עורך הדין שעורך הסכם להורות משותפת הוא להציף בפני ההורים לעתיד את כל הסוגיות שצפויות לעלות בנוגע לחינוך וגידול הילד, בהתבסס על ניסיון עשיר של עריכת הסכמים מסוג זה והיכרות נרחבת עם קונפליקטים שצצו במצבים דומים ושל פסיקה מנחה במקרים כאלה. פעמים רבות מדובר בנושאים, תרחישים או צורות הסדרה אפשריות, שההורים לעתיד כלל לא העלו על דעתם.

על עורך הדין להציג בפני ההורים לעתיד מגוון אפשרויות לגידול הילד בשותפות הורית ואת ההשלכות של הבחירות וההגדרות השונות. למשל, הורים רבים מאמינים כי אם שניהם מתגוררים באותה העיר, קל ונוח לקבוע הסדר של משמורת משותפת. בפועל, משמורת משותפת אינה מתאימה לכל אדם, ולא לכל מערכת יחסים, ולא בהכרח מתאימה אפילו להורים שמתגוררים באותה עיר. תחשבו למשל על שני הורים שאחד מהם גר בדרום תל אביב והשני בקצה האחר של העיר בצפון, כאשר נסיעה בין שני הבתים יכולה לארוך קרוב לשעה ברכב פרטי ואף יותר מכך בתחבורה ציבורית והתניידות בכלי דו גלגלי עשויה שלא להתאים כלל.

המשמעות יכולה להיות שהילד יאלץ לבלות בדרכים זמן רב כל שבוע ופעמים רבות אף יגיע עייף ללימודים, על מנת לשהות "חצי חצי" אצל שני ההורים. כמו כן, יש לקחת בחשבון שבית הספר של הילד יהיה קרוב לבית של אחד ההורים בלבד (לפי כללי רישום של משרד החינוך) ובהתאם לכך גם החברים שלו, החוגים וכד' יהיו באזור זה. מכאן כי במהלך השבוע יאלצו ההורים להסיע את הילד ברחבי העיר הלוך חזור, גם בשעות הבוקר המוקדמות וגם בשעות הצהריים בתום הלימודים, על מנת להביא ולהחזיר את הילד מהגן או בית הספר, להפגיש את הילד עם חברים או לאפשר לו להשתתף בחוגים. מציאות זו עשויה להיות מעייפת ומתישה הן להורים והן לילד.

מה יקרה אם להורים יהיו בני זוג בעתיד?

דוגמה נוספת נוגעת לתרחיש בו לאחד ההורים או לשניהם יש בן או בת זוג: יש לתת את הדעת למעמד בן/בת הזוג, שהרי הם ייקחו באופן טבעי חלק כזה או אחר בחיי הילד. החוק הישראלי אומנם אינו מכיר במי שאינו הורה ביולוגי או מאמץ כהורה, ובוודאי שאינו מכיר בתאים משפחתיים של שלושה או ארבעה הורים; יחד עם זאת, בתי משפט נותנים משקל להסכמות ההורים ביחס למעמד בני הזוג.

כך למשל אפשר להתייחס לשאלות עד כמה בן הזוג יהיה מעורב בעת קבלת החלטות הנוגעות לחיי הילד - היכן ילמד ויתחנך, היכן יתגורר, איזה טיפול רפואי יקבל ועוד. האם בן הזוג יוצג כהורה נוסף של הילד? איך ייקרא בפי הילד? ואם במועד עריכת ההסכם אין לאף אחד מהשותפים בני זוג, ניתן להוסיף התחייבות שלא לחשוף את הילד לבני זוג חדשים, עד שסבורים כי מדובר בזוגיות יציבה, כדי לא לבלבלו עם חילופים תכופים של דמויות בחייו.

ליווי של עו"ד מנוסה יסייע להורים לצלוח את המכשולים בדרך להורות משותפת

דיון בין הצדדים לגבי כלל הנושאים הנובעים מההורות המשותפת, גם אלה שהובאו לעיל וגם רבים אחרים, בתיווך ובהכוונה מדויקת של עורך דין בקיא, מומחה ובעל ניסיון רב בתחום זה, שיידע לכוון את הצדדים לסוגיות החשובות תוך הצגת המצב המשפטי ותרחישים "מהחיים עצמם" לגבי כל נושא, מהותי להצלחת התהליך ולבחינה האם המודל כולו באמת מתאים לצדדים - וגם כדי לייצר מסמך סדור ואיתן של הבנות ביניהם, שעל בסיסו יוכלו לבנות את הורותם המשותפת.

 ויקטוריה גלפנד משרד עורכות דין (צילום: סמדר כפרי)
ויקטוריה גלפנד משרד עורכות דין | צילום: סמדר כפרי

משרדה של עורכת דין ויקטוריה גלפנד עוסק בדיני משפחה, עריכת הסכמי הורות משותפת, הסכמי טרום נישואין, הסכמי ממון, אימוץ בתוך המשפחה, פונדקאות, קביעת אבהות, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד ויקטוריה גלפנד - 053-7429321