כדי לגבש הסדר חובות ראוי, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום ההוצאה לפועל ובגיבוש הסדרי חובות. בשלב הראשון עורך הדין יערוך בדיקה מקיפה ומעמיקה של תיקי ההוצאה לפועל של החייב אם נפתחו, ייבחן את זהות הנושים, את סוג החובות, ייפגש עם החייב ויגבש עימו אסטרטגיית פעולה מיטבית לפירעון החוב. בשלב הבא עורך דינו של החייב ייפגש עם עורך דינו של הנושה וינסה לגבש מולו הסדר חוב שהנושה מסכים לו ושהחייב מסוגל לעמוד בו.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן

הליכים בלשכות ההוצאה לפעול לרוב כוללים הגבלות וסנקציות כלפי חייבים

חייב אשר מתנהלים נגדו הליכים בלשכת ההוצאה לפועל לרוב יאלץ להתמודד עם שלל סנקציות והגבלות דוגמת הגבלת רישיון נהיגה, עיקולי משכורת וחשבון בנק, עיקול מיטלטלין, עיכוב יציאה מהארץ ועוד. ניהול משא ומתן ישיר בין הנושים לבין עורך הדין של החייב יכול לתרום לביסוס יחסי אמון בין הצדדים ואף למנוע מהנושים לנקוט בהליכי הוצאה לפועל נגד החייב.

לא אחת, חייב שהחליט לבחון אפשרות של גיבוש הסדר חוב מול נושים, מצליח לגבש הסדר עוד לפני שנפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל ולכן במקרים רבים הסדר חוב נחשב לאפשרות מהירה ויעילה לגביית חובות. בתוך כך, הסדר חוב מאפשר לנושים להימנע מנקיטת הליכי גבייה מורכבים ויקרים, ובמקביל חוסך לחייב התמודדות עם סנקציות והגבלות מסוגים שונים.

התנהלות במסגרת הליכי הוצאה לפועל מלווה בגידול קבוע של סכום החוב ובצבירת חיובי הצמדה וריבית גבוהים מאוד. על כן, במקרים רבים אין לחייב אפשרות ממשית לפרוע את חובותיו מכיוון שהתשלומים ששילם נוטים להיבלע בתוך חיובי ההצמדה והריבית אשר מתווספים באופן קבוע לסכום החוב המקורי. תוספות אלו גורמות לא פעם לכך שהחייב נקלע למצוקה מאחר שאין ביכולתו לפרוע את החוב ולצאת לדרך חדשה ונקייה מחובות.

הימנעות מכינוס נכסים במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

גיבוש הסדר חוב מול נושים מאפשר לחייב להימנע מהליכי חדלות פירעון אך למרות זאת מאפשר לו לזכות בהפטר - מחיקת החוב. מכיוון שהסדר חוב נערך באופן ישיר מול נושים, חייב שהגיע להסדר מול נושים ונמנע מכניסה להליך חדלות פירעון יכול להימנע גם מכינוס נכסים ומימושם לצורך פירעון החוב.

יתרון נוסף של גיבוש הסדר חובות ישיר מול נושים הוא שההליך עשוי להסתיים בתוך פרק זמן קצר באופן משמעותי לעומת משך הזמן שאורך הליך חדלות פירעון. יתרה מזאת, בחירה במסלול של הסדר חוב יכולה לאפשר לחייב לשמור על דיסקרטיות ולהימנע מפרסום שלילי ומפגיעה במוניטין העסקי שלו. כמו כן, העלויות הכרוכות בהליך הסדר חוב נמוכות משמעותית בהשוואה לעלויות הכרוכות בהשתתפות בהליך חדלות פירעון.

גיבוש הסדר חוב מול נושים - הלכה למעשה

במסגרת הסדר חוב שגובש בין חייב לבין נושה, הצדדים יחתמו על הסכם שמעגן את הסכמותיהם בנוגע לפריסת החוב והפחתתו. בהסכם ייקבעו בין היתר סכום התשלום שהחייב יעביר לנושה מדי חודש, משך התקופה שבמהלכה יועברו התשלומים מהחייב לנושה ועוד. במסגרת ההסכם, הנושה מסכים לוותר על חלק מסכום החוב תמורת קבלת סכום חלקי מהחוב, כדי להימנע מאובדן מוחלט של כל סכום החוב.

בפועל, כדי להגיע להסדר חוב מול נושים, החייב יצטרך להגיש לבית המשפט בקשה להסדר חובות שתכלול את הצעתו לפריסת החוב כמו גם בקשה לבית המשפט לאשר את ההצעה. חשוב לציין כי יש להעביר העתק מהבקשה גם לכונס הנכסים הרשמי. את הבקשה לאישור הסדר חוב החייב רשאי להגיש לבית המשפט בכל שלב, כלומר, לפני שניתן צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון או אחריו.

בית המשפט ייבחן את הסדר החוב ויכריע האם הוא ראוי

אם הנושים הסכימו להצעת החייב, בית המשפט יצטרך לבחון את ההצעה ולהכריע האם היא תקינה, סבירה ואינה גורמת להעדפת נושים מסוימים על פני אחרים. נוסף על כך, בית המשפט ייבחן האם הצעתו של החייב הוגנת בהשוואה להסדר שהיה ניתן להגיע אליו במסגרת של הליך חדלות פירעון. בית המשפט מוסמך לאשר את הצעת החייב גם במצב שבו לא כל הנושים מסכימים לה, ובתוך כך אף לחייבם לקבל את ההסדר. לאחר שהחייב ישלם לנושים את הסכום המוסכם, הוא יוכל לקבל הפטר ולמחוק את יתרת החוב.

אם נקלעתם לחובות ואתם מעוניינים לנסות לגבש הסדר חובות ישיר מול נושים כדי להימנע מהגבלות ועיקולים וכדי לחסוך זמן וכסף, מומלץ לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בגיבוש הסדרי חובות, אשר ייבחן את יכולת הפירעון של החייב, יסייע לו להגן על נכסיו ולצאת לעבר עתיד כלכלי נקי מחובות. מאחר שתחום הסדרי החובות מחייב מומחיות והיכרות מעמיקה עם תחום ההוצאה לפועל, בהיעדר ליווי משפטי מקצועי, הסיכוי לגבש הסדר חובות שיהיה ראוי ומתאים לשני הצדדים, הוא קלוש.

עורך הדין שמעון האן (צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן)
עורך הדין שמעון האן | צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן

עורך הדין שמעון האן עוסק בתחום הסדרי החובות, הוצאה לפועל, פשיטת רגל, הליכי חדלות פירעון ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.