במהלך השנתיים האחרונות ובעקבות התפרצות מגפת הקורונה, עובדים שכירים ועצמאים נקלעו לקשיים כלכליים וצברו חובות גדולים כלפי בנקים, בעלי נכסים, ספקים ונושים נוספים. כדי לגבות את החובות הללו, חלק מהנושים פתחו בהליכים משפטיים וקיבלו פסקי דין שאותם הגישו לביצוע באמצעות מערכת ההוצאה לפועל.

תפקידיה של מערכת ההוצאה לפעול כוללים בין היתר אכיפת פסקי דין, שטרות, משכנתאות, תביעות וכל החלטה אחרת שניתנה על ידי גוף שהוסמך לכך, בנוגע לביצוע תשלומים שונים. מערכת ההוצאה לפועל פועלת מכוח חוק ההוצאה לפועל ולמעט חריגים הקבועים בחוק, היא מופעלת בהתאם לבקשותיו של הזוכה בתיק.

בחוק ההוצאה לפועל הוסדרו שלל אמצעי אכיפה שניתן להפעיל כלפי חייבים. הנקיטה באמצעי האכיפה תיעשה על פי רוב בהתאם לבקשת הזוכה בתיק ההוצאה לפועל אחרי שהתקבל אישור של רשם ההוצאה לפועל או מנהל לשכת ההוצאה לפועל.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין עמירם אלקובי ושות', לחץ/י כאן

הגבלות על חייב שנפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל

רשם ההוצאה לפועל ישקלל את כלל השיקולים הרלבנטיים ויבצע איזון בין זכויותיו החייב לבין זכויות הזוכה לפני מתן החלטה בתיק. הרשם מוסמך להטיל על החייב הגבלות מסוגים שונים, להורות על עיקול חפצי ערך ומיטלטלין מביתו של החייב, לממש את החפצים לצורך פירעון החוב, להטיל עיקול על משכורתו של החייב ועל חשבון הבנק שלו.

יתרה מזאת, רשם ההוצאה לפועל מוסמך להטיל עיקולים על נכסי מקרקעין של החייב ועל דירת מגוריו, על זכויות שלו במשק חקלאי ועוד. יתרה מזאת, הרשם מוסמך להטיל על החייב הגבלות כגון הקפאת רישיון נהיגה, איסור על שימוש בכרטיסי אשראי והוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ. במקרים מסוימים הרשם אף מוסמך להשית על החייב עונש מאסר.

ההתנהלות בפני לשכת ההוצאה בפועל נחשבת לסבוכה ומורכבת, בין אם מדובר בחייב שנקלע לחובות ומתקשה להחזירם לנושים ובין אם מדובר בזוכה ש"רודף" אחרי חייבים שמנסים להתנער מחובותיהם. כדי לצלוח את הבירוקרטיה והקשיים הנלווים להתנהלות מול לשכת ההוצאה לפועל, ההמלצה לחייב או לזוכה שמתמודדים עם הליכי הוצאה לפועל היא לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בייצוג חייבים וזוכים בהליכים שמתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל.

בחירת אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית בשיתוף הלקוח

לאחר שעורך הדין ייבחן בעיון את המסמכים הרלבנטיים ואת הנסיבות שהביאו להסתבכות הכלכלית של החייב הוא יוכל להציע לו מספר אפשרויות פעולה. אם מדובר בחייב שנפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל, הוא רשאי להגיש התנגדות תוך 30 יום מהמועד שקיבל את האזהרה. התנגדות זו בפועל היא התנגדות לחוב. לאחר קבלת ההתנגדות יעוכבו ההליכים נגד החייב ולא ניתן יהיה לנקוט כלפיו בהליכים כלשהם או להטיל עליו עיקולים עד שהתיק יגיע לדיון בפני בית משפט שיכריע אם הצד שהגיש את ההתנגדות אכן חייב כספים לנושים.

לחילופין, החייב רשאי להגיש באמצעות עורך דינו טענת פרעתי שבמסגרתה הוא יוכל לטעון כי יש לסגור את התיק שנפתח נגדו או להקטין את החוב מאחר שהוא פרע את מלוא החוב או את חלקו.

עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום ההוצאה לפועל יסייע לחייב לבחון אפשרות לגבש הסדר חוב ישירות מול הנושים או שיגיש לבית המשפט עבורו בקשה לגבש הסדר חוב באופן שיחסוך לו התמודדות עם הגבלות וחיובי ריבית שמגדילים את סכום החוב מדי יום. לאחר שבחן לעומק את ההתנהלות שהובילה להסתבכות הכלכלית של החייב, עורך הדין יסייע לו לערוך תצהיר הסתבכות כלכלית שמתאר באופן מלא את הנסיבות שהובילו לצבירת החוב ואת הקשיים הפיננסיים שאינם מאפשרים לחייב לפרוע את חובותיו.

אם לחייב אין אפשרות מעשית לשלם לכל הפחות 30% מכלל חובותיו לצורך גיבוש הסדר חוב, עורך הדין יוכל לפתוח עבורו בהליך מכוח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ולבקש להסיר את ההגבלות שהוטלו עליו. במסגרת הליך חדלות פירעון, החייב יוכל לנסות לגבש עם נושיו הסדר תשלומים עוד לפני שקיבל צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון. לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, חייב יקבל הפטר מחובותיו לאחר תקופה של כ-4 שנים לכל היותר. כך, יחיד שהוכיח שחובותיו נוצרו בתום לב יוכל לפתוח בדרך של שיקום כלכלי.

אם לחייב יש מספר תיקים בהוצאה לפועל, הוא רשאי לבקש איחוד תיקים 3%. באופן כזה החייב יוכל לשלם 3% ריבית ללא מע"מ מסכום החוב בתיקים שנפתחו נגדו מידי חודש עד לפירעון המלא של סכום החוב.

ליווי משפטי של עו"ד מיומן, מנוסה ומקצועי יסייע לחייב לצאת לדרך חדשה

ההמלצה לחייב שננקטו נגדו הליכים בלשכות ההוצאה לפועל והוטלו עליו הגבלות מסוגים שונים היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן שיסייע לו בהתנהלות מול מערכת ההוצאה לפועל. עורך הדין יבצע את כלל הבדיקות המקדמיות הרלבנטיות בנוגע לחובות ולאופן היווצרותם, ובהתאם לנסיבות וליכולת ההחזר של החייב ייבחן אפשרות של גיבוש הסדר חוב באופן ישיר מול הנושים או ייפתח עבור החייב בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

חייב שמסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן ומקצועי יוכל להימנע מהגבלות על חשבון הבנק שלו, עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על שימוש בכרטיסי אשראי ועוד הגבלות שעלולות להקשות על התנהלותו הפיננסית השוטפת. בתוך כך, עורך הדין יסייע לחייב לבחור באסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית לצורך הגנה על זכויותיו ועל האינטרסים שלו.

משרד עו"ד עמירם אלקובי ושות' עוסק בתחום ההוצאה לפועל, הליכי חדלות פירעון, עיכוב הליכים, ביטול עיקולים והגבלות, הקפאת הליכים, פירוק חברות, הסדרי חוב, ייצוג חייבים וזוכים בהליכים שמתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.