עובדי המגזר הציבורי להבדיל מעובדי המגזר הפרטי זוכים להגנה רחבה מפני פיטורים, הגנה זו באה לידי ביטוי במספר נהלים וחוקים הרלוונטיים אך ורק לעובדים אלו.

במרוצת הזמן נעשו ניסיונות להחיל את הכללים החלים במגזר הציבורי על המגזר הפרטי אך הואיל ואין אחדות בין כלל המעסיקים וקיימת מניעה מסוימת להחיל כללים מנהליים גורפים על המגזר הפרטי השינויים שנעשו ונתקבלו הינם מוגבלים.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד קמרי ושות', לחץ/י כאן

האם "קביעות" מעניקה הגנה מוחלטת מפיטורי עובדים במגזר הציבורי?

בכלל הציבור קיים מושג שנקרא "קביעות" המתייחס ליחסי העבודה של עובדי המגזר הציבורי, פירוש מטעה הניתן למונח הקביעות הוא הגנה מוחלטת מפני פיטורי עובדים בשירות המדינה או הרשויות השונות לאור העובדה כי הליך הפיטורים במגזר הציבורי הינו מורכב, מסורבל וסבוך.

על מנת לייעל את תהליך הפיטורים במגזר הציבורי ניתנו הנחיות אשר גובשו לידי נוהל שכותרתו "נוהל פיטורי אי - התאמה", הרעיון מאחורי הנוהל הינו לאפשר פיטורי עובד מדינה למשל שאינו מתאים למילוי תפקידו ומטרת הנוהל היא להתוות את הדרך הנכונה לפטרו.

כך נולדה לה עילת פיטורים "נוחה" יחסית המאפשרת להתגבר על מונח הקביעות בשירות המדינה ובאמצעותה תתחזק היכולת הניהולית בשירות המדינה על ידי ניהול ההון האנושי וסיום העסקה של עובדים שאינם מתאימים לעבודה למרות שקיימת להם "קביעות" במקום העבודה.

האפשרות לפטר עובד בעילה של אי התאמה יצרה מצב בו קיימת העדפה מצד הממונים לפעול על פי נוהל פיטורי אי התאמה וסיום העסקת עובד בדרך זו למרות שבמקרים מסוימים אין זו הדרך הנכונה מבחינה משפטית אלא הקלה והנוחה ביותר.

סיווג שגוי של עילת הפיטורים עלול להוביל לביטול הליך הפיטורים בכללותו

אולם, סיווג שאינו נכון לגבי עילת הפיטורים יכול להוביל לביטול כל תהליך הפיטורים.

יובהר ויודגש, הליך השימוע לפני פיטורים הנערך לעובד במגזר הציבורי אינו עונש או גזרה, מדובר בזכות חזקה לאין שיעור המאפשרת לעובד להתמודד אל מול הליך הפיטורים וברוב המקרים אף להפוך את הקערה על פיה.

זכות השימוע היא זכותו של העובד ומנגד חובתו של המעסיק עורך השימוע לפיה נדרש בראש ובראשונה לפרט ולמסור בהודעה מקדימה את כל המידע עליו מתבסס השימוע והכלל הוא כי אין לפטר בהסתמך על טענה "מפתיעה" שלא נזכרה בבסיס לעריכת השימוע.

כיצד ניתן לקיים את זכות השימוע?

בכדי לקיים את זכות השימוע על כל טענות העובד ללא יוצא מן הכלל לבוא לידי ביטוי בהליך השימוע, לכל טענה יש משמעות וטענה שלא נשמעה או הוצגה לא תתקבל לאחר מכן.

טעות נפוצה אותה מבצע העובד בראש ובראשונה היא הכחשה גורפת של העובדות המקימות את עילת הפיטורים, על העובד לערוך אבחנה מהותית בין הטענות שהופנו כלפיו אשר מקימות עילה לפיטורים ויש להתמודד מולן ולנסות להפריכן ומנגד ליטול אחריות מלאה ומחויבות לתקן דבר הטעון שיפור באותה הנקודה.

"זכות הטיעון כרוכה ותלויה בזכות העיון - זכות הטיעון לעולם לא תהא שלמה בלעדי זכות העיון"

אין להתייצב ולטעון בהליך שימוע לפני פיטורים בטרם קבלת מלוא העובדות והמסמכים עליהם מתבסס הזימון לשימוע ויש לאפשר התייצבות לשימוע בליווי עורך דין דיני עבודה או אדם אחר וכן ליתן זמן סביר להתארגנות טרם עריכת השימוע.

ויתור העובד על זכות הנתונה לו מתפרשת כהסכמה, על כן אין להיכנע ללחץ או כפייה שמשמעותם ויתור על זכות חוקית הנתונה לעובד.

שימוע לעובד יתקיים בנפש חפצה וללא משוא פנים

הכלל הוא כי שימוע יתקיים בנפש חפצה וללא משוא פנים, זו אינה סיסמא אלא חובה על פי חוק וכל סטייה מהכלל יכולה להוביל לפסילת ההחלטה על פיטורים.

שימוע מאוחר עדיף על פני אי קיום שימוע בכלל, מטרת השימוע המאוחר אינה מסתכמת בהעלאת טענות לשינוי החלטת הפיטורים שהינה בבחינת משימה בלתי אפשרית כאשר נסמכת על נימוקים טכניים גרידא בלבד, אלא יש לבצע בחינה מחודשת, מפורשת ומפורטת של ליבת המחלוקת וחוקיות ההליך.

מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי טרם קיום שימוע לפני פיטורים ובמידת הצורך אף ייצוג משפטי מעורך דין הבקיא בחוקי העבודה במעמד השימוע, ידע הוא כוח והתנהלות נכונה תאפשר את מיצוי הזכויות בזמן אמת.

קמרי ושות' משרד עורכי דין (צילום: משרד עו"ד קמרי ושות')
קמרי ושות' משרד עורכי דין | צילום: משרד עו"ד קמרי ושות'

עורך דין שי קמרי עוסק בדיני עבודה, ייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה, הסכמים קיבוציים, זכויות עובדים, יחסי עובד - מעסיק, שימוע בעבודה, תנאי העסקה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.