תאונת עבודה מוגדרת בחוק הביטוח הלאומי כתאונה שאירעה לעובד במהלך העבודה ובעקבותיה. לפיכך, כדי שהמוסד לביטוח לאומי יכיר באירוע כתאונת עבודה, הוא ייבחן קיומו של קשר סיבתי בין העבודה ובין הפגיעה שנגרמה לעובד. לפי החוק, גם תאונה שאירעה לעובד בדרכו לעבודתו או בדרכו מעבודתו לביתו תיחשב לתאונת עבודה.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין בת-חן טייץ, לחץ/י כאן

שלב ראשון - איך מקבלים טיפול רפואי ראשוני לאחר התאונה?

עובד שנפגע בתאונת עבודה, זכאי לקבל טיפול רפואי ראשוני ללא עלות. הסיוע הרפואי הראשוני יכול להינתן על ידי קופת חולים, בית חולים, מד"א או מרפאה לרפואה דחופה אשר ממוקמים בסמוך למקום שבו התרחשה התאונה.

טיפול רפואי נוסף יינתן לעובד במסגרת קופת חולים והעובד יהיה פטור מתשלום דמי השתתפות עצמית עבורו. כדי לקבל את הטיפול הרפואי בקופת החולים, עובד שכיר שנפגע בתאונת עבודה יצטייד בטופס בקשה למתן טיפול רפואי (טופס בל/250) שמולא על ידי מעסיקו ואילו עובד עצמאי שנפגע יפנה לקבלת הטיפול הרפואי עם טופס בקשה למתן טיפול רפואי לעצמאי (טופס בל/283).

שלב שני - הגשת תביעת דמי פגיעה

אם המוסד לביטוח הלאומי הכיר בפגיעה שאירעה לעובד כתאונת עבודה, העובד יהיה זכאי לתשלום דמי פגיעה.

סכום דמי הפגיעה היומי שישולם לעובד יהיה כשלושה רבעים משכרו הרגיל ותקופת הזכאות המקסימלית לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי תוגבל למשך 91 יום. אם לאחר מכן העובד עדיין מוגבל ייתכן ונותרה לו נכות.

שלב שלישי - הגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה

אם עובד קיבל דמי פגיעה למשך תקופה מקסימלית של 91 יום ונותר לו ליקוי רפואי, הוא יצטרך להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה לקראת תום תקופת תשלום דמי הפגיעה. את התביעה מומלץ להגיש תוך תקופה 12 חודשים מהמועד שבו התקבלה הכרת המוסד לביטוח לאומי באירוע כתאונת עבודה. שיהוי בהגשת התביעה עלול להוביל להפחתת סכום התגמולים שיקבל המבוטח.

לאחר הגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, המבוטח יזומן לוועדה רפואית של המוסד לביטוח הלאומי אשר תבדוק אותו ותקבע את דרגת נכותו. במהלך הוועדה המבוטח רשאי להגיש מסמכים נוספים שלא צירף לתביעתו לקביעת דרגת נכות כגון חוות דעת רפואיות, סיכומי ביקור מרופאים מומחים, תוצאות בדיקות הדמיה ועוד. המבוטח רשאי להתייצב לוועדה רפואית עם מלווה או עורך דין שייצג אותו בפניה.

איך ניתן לקבל גמלה חודשית או מענק חד פעמי לאחר תאונת עבודה?

אחרי שהמבוטח התייצב לבדיקת ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי, הוועדה הרפואית תקבע את דרגת נכותו לפי הליקויים הרפואיים שנגרמו לו בעקבות תאונת העבודה. הזכאות לקבלת מענק נכות או גמלת נכות מעבודה תלויה באחוזי הנכות שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית. אם נקבעה לעובד דרגת נכות קבועה בשיעור של 20% ומעלה הוא יקבל גמלה חודשית עד הגיעו לגיל פרישה. לעומת זאת, מבוטח שנקבעה לו דרגת נכות בטווח שבין 9% ועד ל-19% יקבל מענק נכות חד פעמי, ואילו דרגת נכות זמנית בשיעור של 9% ויותר תזכה את המבוטח בגמלה חודשית עד תום תקופת הנכות הזמנית.

אם המבוטח סבור שהוועדה הרפואית טעתה בקביעתה, הוא רשאי להגיש ערר על הקביעה תוך 60 יום מהמועד שבו ניתנה. ועדת הערר רשאית לאשר את החלטת הוועדה הרפואית הראשונה או לשנותה. אם ועדת הערר מעוניינת להפחית את דרגת הנכות שקבעה הוועדה הרפואית מדרג ראשון, המערער יורשה לבטל את הערר ולהישאר עם אחוזי הנכות שנקבעו לו לראשונה על ידי הוועדה הרפואית מדרג ראשון.

כדי למצות את הזכויות הרפואיות במוסד לביטוח לאומי באופן מיטבי, רצוי להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן ומנוסה בתחום מימוש זכויות רפואיות, אשר ילווה את העובד שנפגע במשך ההליך, ידריך אותו, ינחה אותו וייצג אותו בפני הוועדה הרפואית מדרג ראשון ובפני ועדת הערר לפי הצורך. ייצוג מקצועי על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה יסייע למבוטח להבהיר לוועדה את האופן שבו תאונת העבודה פגעה בתפקודו וביכולתו להשתכר.

הגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות נגד המעסיק

עובד שנפגע במהלך עבודתו בעקבות רשלנות המעסיק, רשאי להגיש נגד מעסיקו תביעת פיצויים בגין רשלנות. כדי לבסס ולהוכיח תביעת פיצויים נגד המעסיק מכוח פקודת הנזיקין, העובד יצטרך לצרף לכתב תביעתו חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הרלבנטי לפגיעה אשר יערוך לו בדיקה קלינית ויעריך את הנכות שנגרמה לו בעקבות התאונה. נוסף על כך, כדי לזכות בתביעה נגד המעסיק העובד יצטרך להוכיח שהמעסיק התרשל כלפיו כשהפר את חובת הזהירות שלו, כי נגרם לו נזק בעקבות התרשלות המעסיק וכי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות ובין הנזק.

עובד שנפגע בתאונת עבודה ותבע אך ורק את המעסיק מבלי שפעל מול המוסד לביטוח לאומי למיצוי זכויותיו, ייענש בכך שבית המשפט ינכה באופן רעיוני את הפיצוי שהיה יכול לקבל מהמוסד לביטוח לאומי מסכום הפיצוי הכולל שיקבל מהמעסיק.

תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה

כאשר תאונת הדרכים הייתה בזמן העבודה או בדרך חזרה מהעבודה או בדרך לעבודה ניתן להגיש תביעת פיצויים עבור נזקי גוף שנגרמו לעובד בעקבות התאונה . דרגת הנכות שנקבעה על ידי הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי תחייב את הצדדים גם במסגרת הליך שיפוטי ותייתר את הצורך במינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט, ועל כן תקצר ותייעל את ההליך.

ייצוג משפטי יסייע למבוטח למצות את זכויותיו בביטוח לאומי ומול המעסיק

לאחר פגיעה בתאונת עבודה, קבלת ייעוץ משפטי של עורך דין מנוסה בייצוג נפגעי עבודה תסייע למבוטח למצות את זכויותיו במוסד לביטוח לאומי ומול המעסיק. לפיכך, ההמלצה לעובד שנפגע במהלך עבודתו היא לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מקצועי ומיומן שיתכנן אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית למיצוי זכויותיו.

עורכת הדין בת חן טייץ (צילום: דן לוין)
עורכת הדין בת חן טייץ | צילום: דן לוין

עורכת דין בת חן טייץ בעלת משרד עו"ד טייץ, עוסקת במימוש זכויות רפואיות במוסד לביטוח לאומי, דיני נזיקין, תאונות עבודה ומשפט אזרחי ועסקי, הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.