לאחר הגשת בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון מכוח חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (להלן: "החוק"), הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (להלן: "הממונה") ייתן לחייב צו לפתיחת הליכים. במסגרת הצו ימונה נאמן לצורך יישום ההליכים, יוקפאו ההליכים שננקטו נגד החייבים ולא יתאפשר לנושים לפתוח בהליכים משפטיים נגדו אלא בכפוף לקבלת אישור של הממונה.

במהלך התקופה בה מתנהלים הליכי חדלות פירעון וכתנאי לקבלת ההפטר, החייב ברוב המקרים נדרש להפקיד תשלום חודשי בקופת הנשייה. סכום התשלום נקבע במסגרת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון שהוא השלב הראשון בהליכים. את התשלום ניתן לבצע בהעברה בנקאית, במזומן או בכרטיס אשראי. סכום התשלום ותקופת התשלום יקבעו במסגרת הצו כאמור וישתנו בין היתר לפי הכנסות החייב. הכסף שיופקד בקופת הנשייה יחד עם כספים שיתקבלו ממקורות נוספים, יחולקו לנושים הזכאים לכך.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אביעד גלס, לחץ/י כאן

פתיחה בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק החדש

אם אדם לא מצליח לשלם את חובותיו לנושיו הוא רשאי להגיש בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק. במסגרת ההליכים הממונה יקבע לחייב תוכנית תשלומים שתסייע לו להשתקם מבחינה כלכלית תוך מתן הגנה לאינטרסים של הנושים ושמירה על כבודו של החייב ובני משפחתו.

בקביעת סכום התשלום החודשי בצו התשלומים ייבחנו בין היתר הוצאות מחייתם הבסיסיות של החייב ובני משפחתו הדרושות להם לצורך מחייה בכבוד. לצורך ביצוע החישוב של סכום התשלום החודשי הממונה יתחשב בנסיבותיו האישיות של החייב, כמו גם בהכנסותיו והוצאותיו.

הקשר בין סכום דמי המחייה לבין סכום התשלום החודשי לקופת הנשייה

לפי סעיף 156(א) לחוק, עם מתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון הממונה מוסמך לקבוע את סכום דמי המחייה שיוקצו לחייב בתקופת הביניים מתוך הכנסותיו. לרוב, המדיניות של הממונה היא להותיר בידי החייב את הכנסתו ולדרוש ממנו להעביר מתוך הכנסה זו תשלומים תקופתיים לקופת הנשייה בתקופת הביניים עד לקבלת צו לשיקום כלכלי. קביעת סכום התשלום החודשי תיעשה על בסיס דמי המחייה של החייב.

צו תשלומים בסך 0 שקלים לחייב שאין לו הכנסה למעט גמלה חודשית מהביטוח הלאומי

ברע"א 6353/19 אנטולי לשצ'נקו נגד כונס הנכסים הרשמי, בית המשפט העליון קבע שרק במצב בו לחייב בהליכי חדלות פירעון אין כושר השתכרות, כלומר אין לו כל הכנסה פרט לגמלה חודשית מהביטוח הלאומי, ניתן שלא לחייבו לבצע תשלום חודשי לקופת הנשייה. לפי פסיקת בית המשפט העליון בתיק, ביטול התשלום החודשי לא ייחשב למתן הפטר מידי ובית המשפט יוכל להמשיך ולבחון את התנהלות החייב לפני מתן ההפטר. אם יתברר שהחייב נהג בחוסר תום לב במסגרת הליכי חדלות פירעון, בית המשפט יהיה רשאי להפעיל סנקציות כלפיו.

כיצד חייבת שאינה נכה ואינה מקבלת קצבה מביטוח לאומי קיבלה צו תשלומים בסך 0 שקלים?

חייבת שאין לה נכות ושאינה זכאית לקבל קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי, אשר יוצגה על ידי עו"ד אביעד גלס הגישה בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון. בהחלטה אמיצה ותקדימית שהתקבלה במסגרת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, הממונה קבע כי צו התשלומים לחייבת יעמוד על סך 0 שקלים, ולפיכך היא לא תחויב להעביר תשלומים חודשיים לקופת הנשייה במהלך תקופת הביניים.

הממונה קיבל את טענתו של עו"ד אביעד גלס שלפיה לחייבת אין כושר השתכרות, ופסק לה צו תשלומים בשיעור 0 שקלים. זאת אף על פי שהחייבת אינה נכה, אינה מוכרת במוסד לביטוח לאומי כנכה ואינה מקבלת כל קצבה מהמוסד לביטוח לאומי. בהחלטתו הממונה פירש בהרחבה את ההלכה בפסק הדין בעניין לשצ'נקו. מדובר בהחלטה תקדימית ואמיצה של הממונה אשר תסייע לחייבת לפתוח דף חדש ונקי מחובות בחייה.

ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם למצות את זכויותיכם בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי

מאחר שהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הליך מורכב וממושך שמחייב ידע וניסיון מעורך הדין המייצג את החייב, לצורך קבלת ייצוג משפטי בהליכים מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בהליכי חדלות פירעון. עורך הדין ייבחן את הכנסותיו והוצאותיו של החייב, את הסיבות להסתבכותו הכלכלית, יגיש עבורו בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, יצרף את כל המסמכים הנחוצים ויפעל מול הממונה כדי להסיר את ההגבלות שהוטלו על החייב. יתרה מזאת, עורך הדין יפעל כדי להפחית את סכום התשלום החודשי לקופת הנשייה ויסייע לחייב למצות את זכויותיו במסגרת ההליכים עד לקבלת ההפטר המיוחל.

עורך הדין אביעד גלס (צילום: קובי דוברז)
עורך הדין אביעד גלס | צילום: קובי דוברז

עורך דין אביעד גלס עוסק בחדלות פירעון, הוצאה לפועל, צו תשלומים, הסרת עיקולים, הסדרי חובות, טיפול בהגבלות, ביטול, עיכוב והשהיית הליכים, איחוד תיקים, חקירות יכולת ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.