נוטריון הוא עורך דין אשר הוסמך על ידי משרד המשפטים, לאשר, לאמת ולערוך מסמכים משפטיים המחייבים שפעולות כאלה יבוצעו על ידי נוטריון בלבד על פי החוק. בישראל, עיסוק הנוטריון מוסדר בחוק הנוטריונים (להלן: "החוק"). החוק קובע קריטריונים מחמירים ביותר עבור עורך דין שמעוניין לקבל הסמכה כנוטריון.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן

מהם תנאי הכשירות הנדרשים מנוטריון?

לפי החוק, תנאי הכשירות הנדרשים מנוטריון כוללים בין היתר שיהיה אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל, חבר לשכת עורכי הדין בישראל שעוסק בעריכת דין במשך 10 שנים לפחות כך שהוא מנוסה בפרקטיקה המשפטית, לא הורשע בביצוע עבירה שיש בה קלון בתוך ישראל או מחוצה לה, לא הושעה מלשכת עורכי הדין וסיים בהצלחה השתלמות ייעודית להכשרת נוטריונים.

הרף הגבוה שנקבע לצורך קבלת התפקיד נועד להבטיח כי רק מועמדים מקצועיים, מנוסים, נקיי כפיים ואמינים יוכלו לקבל את ההסמכה כנוטריון. ועדה מיוחדת במשרד המשפטים שמתכנסת פעמיים בשנה, תבחן את מסמכיו של המבקש ואם נמצא שהוא ראוי לשמש כנוטריון, לאחר שחתם את שמו בפנקס הנוטריונים שמנוהל בפיקוח שר המשפטים, מסר דוגמה של חתימתו וחותמו ושילם את האגרה שנקבעה בתקנות, הוא יורשה להתחיל לכהן כנוטריון ולאשר, לאמת ולערוך מסמכים משפטיים שמחייבים אישור נוטריוני.

מהן המגבלות שחלות על נוטריון?

מאחר שנוטריון מחזיק בידיו כוח רב, החוק קובע הגבלות בכל הקשור לאתיקה מקצועית ולאופן התנהלותו המקצועית והאישית של הנוטריון. במסגרת ההגבלות נקבע כי נוטריון לא יוכל להיות בשותפות עם אדם שאינו נוטריון, לחלוק עם אדם אחר שכר שקיבל, למעט עם נוטריון, אלמנתו של נוטריון או ילדיו הקטינים של נוטריון שנפטר. נוסף על כך, לנוטריון אסור לשדל אדם כדי שישכור את שירותיו ואסור לו לקבוע בעצמו את התעריף עבור שירותיו השונים. התעריפים המחייבים עבור שירותי נוטריון נקבעו בתקנות הנוטריונים (שכר שירותים). מכיוון שהמידע שנמסר לנוטריון מוגן בחיסיון, לנוטריון אסור להשתמש במידע שלא לצרכיו של אותו אדם אשר המידע מתייחס אליו.

הנוטריון מחויב לכללים של אתיקה מקצועית שכוללים בין היתר שמירה על כבוד המקצוע, שמירת סודיות מקצועיות, נאמנות ללקוחות, ניהול ארכיון לשמירה, טיפול ועיון במסמכים ועוד. נוטריון יהיה כפוף לשיפוט משמעתי של בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין אשר מוסמך לשלול רישיון של נוטריון שביצע עבירה חמורה על כללי האתיקה.

מהם סמכויותיו של הנוטריון ותפקידיו?

בהתאם להוראות סעיף 7 לחוק הנוטריונים, נוטריון מוסמך לאמת חתימה של אדם על מסמך, לאשר כי אדם שחתם על מסמך בשם אדם אחר, היה מוסמך לכך, לאשר נכונות של מסמך, לאשר נכונות תרגום שבוצע למסמך, לקבל ולאשר תצהיר והצהרות אחרות, לאשר כי אדם מסוים חי, לאשר נכונות של רשימת מלאי, להעיד על סחירות של מסמך, לערוך מסמך או לעשות בו פעולה אחרת, כאשר עשיית הפעולה או העריכה מותרת או דרושה על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ, לאמת הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין ולהשתמש בסמכות של נוטריון ציבורי על פי דין אחר.

נוסף על הסמכויות המפורטות בחוק, לפי הוראות חוק הירושה, נוטריון מוסמך לאשר עשיית צוואה נוטריונית שהיא צוואה שמעמדה זהה למעמד של צוואה שנחתמה בפני רשות.

קווים לדמותו של אישור נוטריוני

אישור נוטריוני הוא בעל חשיבות משפטית רבה וסעיף 19 לחוק קובע כי אישור של נוטריון לפי החוק יהווה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדבריו של הנוטריון ולמעשיו, כמו גם לדברי אחרים ולמעשים שעשו או שאמרו בפניו. האישור הנוטריוני מקנה תוקף בלתי מעורער לתצהירים ולמסמכים ולאחר שניתן לא יהיה צורך בראיות נוספות כדי לאמת את מקוריותם, אמינותם ונכונותם.

החוק קובע כי חתימות על ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין וייפוי כוח כללי מחייבות אישור נוטריוני. על כן, ייפויי הכוח יהיו חסרי תוקף אם נוטריון לא ערך אותם או אימת את החתימות שמופיעות בהם. דרישה זו נועדה להגן על החותם ולוודא שחתם על המסמך מרצונו החופשי ולאחר שהבין את השלכותיה המשפטיות של החתימה.

לא אחת, מוסדות כלכליים, אקדמיים ועסקיים ברחבי העולם מחייבים להציג מסמכים ותעודות מתורגמים במסגרת תהליכי העבודה מולם. לצד התרגום, יידרש אימות זהות החותמים על ידי נוטריון.

במצבים אחרים אישור נוטריון יידרש כדי לאמת את תחומי הסמכות של החותם נוסף על אימות זהותו. בעלי תפקידים רבים דוגמת מהנדסים ורופאים נדרשים לחתום על מסמכים ותצהירים והכשרתם המקצועית והסמכות שהוקנתה להם מעניקה תוקף למסמך. במקרים כאלו אנו עשויים להידרש לאישור נוטריון שיעניק תוקף לחתימה ויאשר שהחותם הוא אכן בעל הרשאה וסמכות לחתום על מסמך כזה. בהליכים משפטיים רבים מסוגים שונים, כאשר מתעורר חשד לזיוף מסמכים, אישור נוטריון עשוי לשמש כראיה משפטית בעלת משקל משמעותי.

מתי תידרש חותמת אפוסטיל על מסמך נוטריוני?

לעיתים יש צורך לאמת מסמך נוטריוני שנחתם בישראל בעת שימוש בו בחו"ל וכדי לאפשר זאת יוסד מוסד האפסוטיל. לפי אמנת האג לביטול דרישת האימות למסמכי חוץ ציבוריים, אשר מדינת ישראל חתומה עליה, מסמכים ותעודות ציבוריות אשר הוצאו באחת המדינות החברות באמנה והוחתמו בה בחותמת אפוסטיל על ידי פקיד בית משפט שהוסמך לכך או עובד משרד החוץ ייחשבו שאומתו כי מסמך נוטריוני מסוים נחתם על ידי נוטריון ישראלי מוסמך.

האישור יהיה תקף בכל מדינה שחתומה על האמנה והוא דרוש כדי לאמת שהנוטריון שביצע וערך את האישור הנוטריוני מוסמך לחתום על מסמך זה במדינתו.

עורך הדין שמעון האן (צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן)
עורך הדין שמעון האן | צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן

עו"ד שמעון האן מוסמך כנוטריון, בעל הכשרה מקצועית מקיפה ורחבה וניסיון משפטי עשיר. לאורך השנים, עו"ד ונוטריון שמעון האן סיפק מגוון שירותי נוטריון וסייע רבות ללקוחות המשרד בהליכים מורכבים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.