בעבר כאשר דובר על הליכי פשיטת רגל, רבים סברו, כי רק בעלי עסקים אשר צברו חובות יכלו לפנות להליך זה, ולכן רבים ממשקי הבית, לא נקטו בהליך זה.

כיום עם כניסת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר נכנס לתוקף ביום 15.9.2019, המחוקק שם דגש על שיקום היחיד (אותו אדם שקרס כלכלית), וההליך החליף את הליכי פשיטת הרגל.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד אבי חייט ושות', לחץ/י כאן

מהי מטרת החוק החדש לחדלות פירעון ושיקום כלכלי?

מטרת החוק היא להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב, לנסות ולהגדיל את שיעור התשלום שיקבלו נושיו וכן לקדם את שילובו של היחיד מחדש בחיי הכלכלה.

הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בהתאם לחוק החדש, ינוהלו על ידי מערכת ההוצאה לפועל (בחובות של יחיד עד 150,000 שקלים) ובבית משפט השלום (חובות של יחיד מעל 150,000 שקלים).

הליך חדלות פירעון מאפשר לאדם שנקלע לחובות, לעצור את המשך קריסתו הכלכלית וליצור אופק לשיקום כלכלי. התנהלות נכונה בהליך חדלות פירעון תאפשר לחייב לקבל הפטר מחובותיו ולצאת לדרך חדשה.

השלב הראשון - הגשת בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון

השלב הראשון שעל חייב יחיד לעבור הוא בהגשת הבקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, חשוב להבהיר כי גם אם לא נפתחו תיקים בהוצאה לפועל, ועדיין לא ננקטו הליכים משפטיים, ניתן להגיש בקשה זו.

את הבקשה יש להגיש באופן מקוון (מומלץ באמצעות עורך דין שעוסק בתחום) אם כי ניתן להגיש את הבקשה גם ללא ייצוג.

לאחר הגשת הבקשה תקינותה נבדקת והבקשה עוברת לטיפול ביחידת חדלות פירעון הנמצאת במחוז מגוריו של החייב.

אם מדובר בחובות בסך של מתחת ל-150,000 שקלים הבקשה תידון בלשכת ההוצאה לפועל, אם מדובר בסכום גבוה יותר הבקשה תידון בפני בית משפט השלום.

ביטול הגבלות ועיקולים עם קבלת צו לפתיחת הליכים

לכשיינתן צו פתיחת ההליכים, יוקפאו ויעוכבו ההליכים כנגד היחיד, יבוטלו הגבלות, יבוטלו עיקולים.

במסגרת צו פתיחת ההליכים יקבל תשלום חודשי שעל היחיד לשלם (זו למעשה תקופת הביניים עד שיינתן צו השיקום).

בתקופת הביניים יבוצעו בדיקות של נכסי היחיד, אם יש כספים, כיצד הסתבך כאשר על היחיד לשתף פעולה עם ההליך ולגלות כל פרט רלוונטי.

בתוך 9 חודשים מיום מתן הצו יוגש דוח ממצאי בדיקה, במסגרתו יסקרו חובותיו של היחיד, נסיבותיו, וכן תינתן המלצה להפטר מחובות לאלתר או הפטר בכפוף לתשלום מסוים ותקופה.

באילו מקרים ניתן לקבל הפטר באופן מידי?

במקרה שבו כושר ההשתכרות של החייב נמוך או שמצבו הרפואי בעייתי, קיים סיכוי שיינתן לו הפטר לאלתר (הפטר מידי).

לאחר תקופת התשלומים שנקבעו במסגרת הצו לשיקום, יינתן ליחיד הפטר מחובותיו.

אנו סבורים כי לכל אדם מגיעה הגנה ובעזרת החוק ניתן למנוע  קריסה כלכלית ויצירת אופק לשיקום כלכלי של החייב. חשוב להבהיר כי ההליך מתאים הן לאנשים פרטיים שכירים והן לעצמאים.

עורך הדין אבי חייט (צילום: סטודיו ליאורית)
עורך הדין אבי חייט | צילום: סטודיו ליאורית

עורך דין אבי חייט עוסק בחדלות פירעון ושיקום כלכלי, הוצאה לפועל, הסדרי חובות ופשיטת רגל, משפט מסחרי, גישור ובוררות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.