קבלנים רבים שמעוניינים להתפתח מבחינה מקצועית מגיעים למסקנה שעליהם להוציא רישיון בענף הבנייה (רישיון בסיווג 100 ג1).

רישיון זה מקנה לקבלנים יתרונות רבים כמו לעבוד לפי החוק, לבנות פרויקטים בהיקפים כספיים גבוהים יותר, לגשת למכרזים רווחיים ולהעסיק עובדים פלסטינאים.

אלא מסתבר שהגשת הבקשה לרשם הקבלנים והוצאת הרישיון 100 ג1 הן פעולות מורכבות ביותר שמחייבות ליווי מקצועי של עורך דין שמתמחה בחוקים ובתקנות הרבים שמסדירים את תחום רישום קבלנים.

בכתבה זו נפרט את הדרכים העיקריות שיאפשרו לכל קבלן להוציא בקלות רישיון בענף הבנייה ולהעלות מדרגה מבחינה מקצועית.

לפניה ישירה אל עו"ד תומר סופר, לחץ/י כאן

הדרך הראשונה להוצאת רישיון בענף הבנייה

על פי חוק רישום קבלנים, קבלן יכול להוציא רישיון בענף הבנייה במידה והוא עומד בתנאים הבאים:

  1. לקבלן יש תעודת מהנדס, הנדסאי או מנהל עבודה.
  2. הקבלן מחויב להוכיח שהוא בעל ניסיון בעבודות הנדסה בנאיות באופן הבא:
    • למהנדס נדרש ניסיון של 2 שנים מתוך 5 השנים האחרונות.
    • להנדסאי נדרש ניסיון של 4 שנים מתוך 8 השנים האחרונות.
    • למנהל עבודה נדרש ניסיון של 6 שנים מתוך 12 השנים האחרונות.
  3. המהנדס או ההנדסאי צריכים להוכיח לרשם הקבלנים שיש להם ניסיון ביצועי בשטח באופן יומיומי ולא ניסיון של פיקוח עליון או חישוב כמויות. מנהל עבודה צריך להוכיח שיש לו ניסיון באתרים הרשומים במשרד העבודה.
  4. הניסיון הנדרש צריך להיות בעבודה עם קבלנים רשומים בתחום הבניין. במידה ולקבלן יש ניסיון בעבודה עם קבלנים בתחום התשתיות או עם קבלנים שאינם רשומים אזי רשם הקבלנים לא יראה בכך ניסיון איכותי ולא יעניק לקבלן את הרישיון בענף הבנייה.

כשעורך הדין מכין את הבקשה לרשם הקבלנים עליו לבדוק שהקבלן עומד בכל הקריטריונים הנדרשים שפורטו לעיל ולהכין בצורה מקצועית את הבקשה לרשם הקבלנים.

רשם הקבלנים מקבל את הבקשה ולאחר שבדק את תקינותה הוא מעביר אותה לבחינה של וועדה מקצועית שתפקידה לייעץ לרשם הקבלנים. הוועדה המקצועית בודקת בעיון את הבקשה ומחליטה האם לאשר את הבקשה, לדחות אותה או לזמן את הקבלן לדיון בפני הוועדה לצורך בירור ניסיונו ויכולתו.

רשם הקבלנים מאשר או דוחה את הבקשה של הקבלן בהתאם לעמדתה של הוועדה המייעצת לרשם הקבלנים.

אם רשם הקבלנים מחליט לדחות את הבקשה של הקבלן ולא מעניק לו רישיון בענף הבנייה אזי עורך הדין יכול לכתוב תגובה לרשם כדי לשנות את עמדתו ובמידת הצורך אף להגיש ערר על החלטת רשם הקבלנים.

הדרך השנייה להוצאת רישיון בענף הבנייה

גם אם קבלן אינו מהנדס, הנדסאי או מנהל עבודה, הוא בכל זאת יכול להוציא רישיון בענף הבנייה אם הוא עומד בתנאים הבאים על פי החוק:

  1. הקבלן צריך להעסיק שני עובדים בעלי כישורים שצריכים להיות מהנדסים, הנדסאים או מנהלי עבודה. שני בעלי כישורים אלו צריכים לעמוד בכל הקריטריונים אשר פורטו בסעיף שהתייחס לדרך הקודמת. בדרך זו הקבלן יקבל את הרישיון בענף הבנייה על בסיס הכישורים של שני העובדים המקצועיים שעובדים עימו.
  2. הקבלן צריך להעסיק את שני בעלי הכישורים שלו במשרה מלאה ורק אצלו, ולהוציא להם תלושי שכר ראויים.

יש לציין כי הגשת בקשה בדרך זו היא מורכבת הרבה יותר ואורכת זמן רב יותר ביחס לדרך הראשונה שכן רשם הקבלנים יצטרך לבדוק את שני בעלי הכישורים ביחס להסמכתם, כישוריהם וניסיונם בביצוע עבודות הנדסה בנאיות.

גם בדרך זו הבקשה מוגשת לרשם הקבלנים ולאחר בדיקת תקינותה היא עוברת לבחינת הוועדה המייעצת לצורך מתן החלטה. במידה שהוועדה החליטה לזמן את הקבלן ושני בעלי הכישורים שלו לדיון בפני הוועדה חשוב מאוד שהקבלן יהיה מיוצג על ידי עורך דין מומחה בתחום שידע לייצג אותו באופן מקצועי בפני הוועדה.

לסיכום

הוצאת רישיון בענף הבנייה מעניקה לקבלן יתרונות עצומים כגון בניה בהיקפים כספיים גבוהים, עבודה על פי חוק, אפשרות להשתתף במכרזים, העסקת עובדים מהשטחים ושיווק העסק שלו בפני קבלנים.

ההתנהלות מול רשם הקבלנים אינה פשוטה כלל ועיקר ודורשת מיומנות רבה של עורך הדין בהגשת הבקשה ובייצוג מול רשם הקבלנים לאורך כל הדרך כולל בייצוג מול הוועדה המייעצת ובמידת הצורך גם בהגשת ערר לבית המשפט. הכנת הבקשה בצורה מקצועית על ידי עורך דין מומחה תכריע האם הקבלן יקבל את הרישיון ויתקדם מקצועית אם לאו.

עורך הדין תומר סופר (צילום: משרד עו"ד תומר סופר)
עורך הדין תומר סופר | צילום: משרד עו"ד תומר סופר

עורך דין תומר סופר עוסק ברישום קבלנים, העלאת סיווג לקבלנים, הגשת בקשות וייצוג בפני רשם הקבלנים כולל ייצוג בפני הוועדה המייעצת והגשת עררים לבית המשפט. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.