המונח שיימינג ברשת המקוונת מתייחס למעשים שעלולים לבייש אדם וכוללים בין היתר פרסומים שנעשים ברשתות חברתיות, בפורומים אינטרנטיים, בטוויטר ובפלטפורמות אינטרנטיות נוספות. פרסומים אלו עלולים בין היתר לגרום לאדם לחוש בושה, לפגוע במוניטין המקצועי שלו ובפוטנציאל ההשתכרות שלו.

דרך המלך להתמודדות עם תופעת השיימינג היא באמצעות חוק איסור לשון הרע שמכוחו ניתן לקבל פיצויים עקב פרסום פוגעני בעל פוטנציאל פגיעה בשמו הטוב של אדם, במשלח ידו או בעסק שלו. יובהר כי במקרים של פרסום סרטון, תמונה או חשיפה של פרטים אינטימיים ניתן לפעול נגד הגורם שפרסם את הפרסומים פוגעניים גם באמצעות חוק הגנת הפרטיות.

לפניה ישירה אל עורך דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן

תופעת השיימינג ברשת המקוונת עלולה להיות בעלת השלכות הרסניות על הנפגעים

תופעת השיימינג במרחב האינטרנטי עלולה להיות חמורה והרסנית עבור יחידים, בעלי עסקים וחברות שנפגעים עקב פרסומים פוגעניים ומבישים. האנונימיות הרבה שמתאפשרת באינטרנט, מעניקה הגנה למפרסמים מפני זיהוי ומפני ההשלכות של מעשיהם הפוגעניים. מאפיין נוסף של התופעה הוא שתוכן פוגעני עשוי להישלח בכל מקום ובכל זמן, במהירות עצומה ובתפוצה רחבה, ובכך להגדיל משמעותית את כמות הנחשפים למידע ואת השפעת הפרסום על הנפגע. המידע שמתפרסם ברשת נותר גלוי ולרוב ניתן לאתרו בכל רגע נתון. במקביל קיים קושי ממשי להסיר את המידע הפוגעני מאחר שהסרת התוכן כרוכה בהליך מורכב ובמקרים רבים גם לא מצליחה להביא להסרתו המוחלטת מהרשת.

אדם או תאגיד שהוכפש לעיני כל ב"כיכר העיר" המודרנית שיהיה מעוניין להציג את עמדתו ולהגיב לשיימינג שנעשה כלפיו, יתקשה לעשות זאת מאחר שתגובתו תיחשב לתגובה נוספת מתוך עשרות או מאות תגובות שפורסמו לאחר פרסום הפוסט הפוגעני. כאשר מדובר בבעל עסק או בחברה בע"מ, השיימינג ברשת עלול לגרום לנזק כספי משמעותי ואף לפגוע קשות במוניטין העסקי.

דומה, כי הגיעה העת שהמחוקק יתאים את רוח החוקים של מדינת ישראל לשנת 2022 בה הרשת המקוונת הפכה לכיכר השוק, למקום לפריקת לחצים והשתלחות אין סופית – כך שלפעמים היד קלה על המקלדת.

חוק איסור לשון הרע חל גם ביחס לפרסומים באינטרנט וברשתות חברתיות

בתי המשפט בישראל הכירו בכך שחוק איסור לשון הרע חל גם ביחס לפרסומים שנעשים ברשת האינטרנט במסגרת רשתות חברתיות כגון פייסבוק, טוויטר, פורומים למיניהם ופלטפורמות אינטרנטיות נוספות. על כן, אדם או חברה שנפגעו עקב פרסום שנעשה ברשת, רשאים לפעול ולהגיש נגד המפרסם תביעת פיצויים מכוח חוק איסור לשון הרע, בדומה לכל אדם שנפגע מפרסום לשון הרע בעיתון, בטלוויזיה וברדיו.

ההמלצה לאדם או לחברה שסבורים כי נפגעו בעקבות שיימינג ברשת האינטרנט, היא לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בייצוג נפגעי פרסום לשון הרע ובהגשת תביעות מכוח חוק איסור לשון הרע.

פניה מוקדמת לעורך דין מקצועי ומיומן תסייע למזער את הנזק הנלווה לפרסום הפוגעני

מאחר שמנועי החיפוש מסתנכרנים לעיתים קרובות עם אתרים ברשת ועם רשתות חברתיות, ככל שהפרסום הפוגעני יופיע ברשת במשך פרק זמן ממושך יותר, כך יגדל היקף הנזק עבור הנפגע. מאחר שהסכנה הנלווית לשיימינג ברשת היא משמעותית, חשוב לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום איסור לשון הרע כדי שיערוך בקרת נזקים, יפעל כדי למזער למינימום את הנזק ללקוח וידרוש עבורו את הפיצוי הראוי בגין הפרסום הפוגעני.

כל פרסום פוגעני שנעשה ברשת עשוי לזכות את הנפגע בסכום שעולה על 70 אלף שקלים. אם הפרסום הופץ בשתי פלטפורמות כגון פייסבוק וטוויטר, הנפגע יוכל לתבוע פיצוי בגין שני פרסומים נפרדים ובכפוף לעמידת הפרסום בתנאים שנקבעו בפסיקה, יוכל לזכות בסכום שעולה על 140 אלף שקלים, אף מבלי שיידרש להוכיח שנגרם לו נזק בעקבות הפרסום.

אם הנפגע הצליח להוכיח שהגורם שאחראי לפרסום הפוגעני התכוון לפגוע בו, סכום הפיצוי יוכפל. דוגמה ל"כוונה לפגוע" ניתן לראות במצב שבו בית עסק פרסם מידע שקרי ופוגעני ביחס לעסק מתחרה כדי להגדיל את קהל לקוחותיו ואת היקף עסקיו. כדי להתמודד בהצלחה עם פרסום פוגעני ברשת כדאי לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מיומן ומנוסה שייבחן את נסיבות המקרה וילווה את הלקוח עד למיצוי מלוא זכויותיו.

בית המשפט ייבחן את משמעות הפרסום והשלכותיו עבור הנפגע לצורך קביעת סכום הפיצוי

לצורך פסיקת פיצוי לנפגע, בית המשפט ייבחן את משמעות הפרסום הפוגעני עבורו ואת הנזק הקונקרטי שנגרם לו בעקבות הפרסום. הפיצוי בתביעת פרסום לשון הרע נועד בין היתר לתקן את הנזק שנגרם לשמו הטוב של הנפגע, לעודד את רוחו ולהגן על זכותו לשם טוב אשר נפגעה בעקבות הפרסום הפוגעני. לצורך קביעת סכום הפיצוי הראוי בית המשפט ישקול בין היתר את היקף הפרסום, את מידת החשיפה של הציבור לפרסום ואת סכומי הפיצוי שנפסקו לנפגעים עקב פרסומים פוגעניים דומים בעבר. עם זאת, חשוב לציין כי בסופו של דבר הפיצוי לכל נפגע ייקבע לפי מאפייני הפרסום הפוגעני והנזק שנגרם לנפגע.

אם אתם סבורים שנפגעתם בעקבות פרסום פוגעני ברשת, כדאי לכם לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום פרסום לשון הרע ברשת. עורך הדין ינתח את המצב, יבצע בקרת נזקים ויסייע לכם למזער את הנזק בעקבות הפרסום הפוגעני, יבחן פתרונות משפטיים אפשריים לבעיה, ויפעל נגד המפרסם כדי שתקבלו את מלוא הפיצוי מכוח החוק והפסיקה.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עורך הדין שלומי ואנונו | צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בתחום לשון הרע, מייצג נפגעי שיימינג ברשת בתביעות מכוח חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.