מטרתה העיקרית של צוואה היא לשקף את הרצון החופשי של המצווה - האדם שערך את הצוואה. בקשה לצו קיום צוואה תוגש לרשם לענייני ירושה על ידי הנהנים על פי הצוואה אשר רשומים בה, לאחר פטירת האדם שהותיר אחריו את הצוואה.

אם אדם סבור, כי צוואה אינה משקפת את הרצון החופשי של המצווה הוא רשאי להגיש לבית המשפט התנגדות לצו קיום צוואה. התנגדות לצו קיום צוואה תוגש בתוך שבועיים ממועד פרסום ההודעה על בקשת צו קיום צוואה בעיתונות וברשומות. כעת אמנה רשימה חלקית של השיקולים להם נדרש בית המשפט בבואו להכריע בשאלת ההתנגדות. אך תחילה איך מגישים התנגדות ומתי.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דן לימור, לחץ/י כאן

איך מגישים התנגדות לצו קיום צוואה?

התנגדות לצו קיום צוואה היא בפועל תביעה אזרחית שנידונה בפני בית המשפט לענייני משפחה. בהתאם לפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה, רק אדם בעל אינטרס כלכלי ישר בתוצאותיה של פסילת הצוואה יוכל להגיש התנגדות לצוואה. כדי להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, מגיש ההתנגדות יצטרך לפרט את הטענות המשפטיות ואת העובדות שתומכות בפסילת הצוואה. יובהר, כי התנגדות לצו קיום צוואה עשויה להתבסס על טענות עובדתיות, על טענות משפטיות או על טענות משני הסוגים גם יחד.

עילה שכיחה ונפוצה להתנגדות לצוואה היא השפעה בלתי הוגנת. השפעה בלתי הוגנת מתייחסת למצב שבו המצווה נוצל על רקע תלותו בזולת וחולשתו לצורך ניהול חייו ורכושו וכתוצאה מכך ערך צוואה לטובתו של אדם שבו היה תלוי. הדיון המשפטי בסוגיה זו לרוב יתמקד בשאלת ניצול התלות של המצווה באדם שטיפל בו לטובתו האישית כנהנה בצוואה.

שינויי צורה בצוואה עלולים להוות עילה לפסילתה

במאמר קודם כתבתי מדוע חשוב (איך) לעשות צוואה. הדגשתי, כי חשוב לעשות צוואה, אך חשוב לא פחות איך לעשות צוואה. הבהרתי, כי צוואה צריכה להיערך בהתאם להוראות חוק הירושה. לפיכך, שינויים צורניים בצוואה עלולים להיות סיבה לפסילתה. דוגמה לכך ניתן לראות במצב שבו מוגשת התנגדות לצו קיום צוואה שנערכה בכתב יד. טענת התנגדות אפשרית היא שחתימת המצווה זויפה או שלחילופין כתב היד בצוואה כלל אינו שלו. אציין, כי צוואה שנעשתה בכתב יד הופכת את נטל ההוכחה ומעבירה אותו למבקש לקיים את הצוואה אשר יצטרך להוכיח שכתב היד בצוואה הוא אכן כתב ידו של המצווה.

נוסף על כך, האדם שמבקש את קיום הצוואה יצטרך להוכיח שהצוואה משקפת את רצונו האחרון של המצווה ומתאימה לנסיבות חייו. היפוך נטל ההוכחה נובע מכך שצוואה בכתב יד חשודה מכיוון שהיא לא נעשית בפני עדים ולכן מוטל ספק באשר למקוריותה ולאותנטיות שלה.

בדיקה גרפולוגית על ידי גרפולוג משפטי או מומחה לכתבי יד

כדי לשלול חשד לזיוף צוואה או במטרה לאמת חשד כזה, במקרים רבים תיערך בדיקה גרפולוגית של הצוואה על ידי גרפולוג משפטי או מומחה לכתבי יד שעוסק באבחון צוואות מזויפות על מנת לבחון האם החתימות שעל גבי הצוואה הן אכן אותנטיות ונעשו על ידי המצווה.

צוואה בעדים מחייבת נוכחות של שני עדים בעת חתימתה. לפיכך, התנגדות לצוואה בעדים תתייחס בין היתר לשאלת קיומם של שני עדים, הקשר שלהם לנהנים בצוואה, כשירותם לשמש עדים לצוואה ועוד.

צוואה בפני רשות יכולה להיעשות בפני נוטריון, חבר בית דין דתי, רשם של בית משפט, שופט ורשם לענייני ירושה. בצוואה בפני רשות נציג הרשות מחויב לקבל את הצוואה בכתב או בעל פה ישירות מפיו של המצווה. אי מילוי חלק מהדרישות שנקבעו בחוק ובפסיקה עלול להוביל לפסילת הצוואה.

צוואה בעל פה או צוואת שכיב מרע נאמרת בפני שני עדים כאשר המצווה נוטה למות או סבור שהוא גוסס ועומד לפני המוות. בצוואה מסוג זה נטל השכנוע בדבר האותנטיות של צוואה בעל פה הוא גבוה במיוחד ומוטל על האדם שמבקש לקיימה.

כאן המקום לציין, כי מעבר לכך שתהיינה צוואות פסולות הרי שכאשר למשל אדם הורשע בכך שהעלים או שהשמיד את צוואתו האחרונה של המוריש, זייף אותה או שתבע מכוח צוואה מזויפת, או אז קובע חוק הירושה, כי אותו אדם יהא פסול מלרשת את המוריש. כך גם יהא פסול לרשת את המוריש מי שהורשע בגרימת מותו במתכוון של המוריש או בניסיון לגרום למותו.

פגמים בכשירות המצווה לערוך צוואה

לפני מתן צו קיום צוואה בית המשפט ייבחן אם המצווה היה כשיר לערוך צוואה ולהבחין בטיבה. אדם שהגיש התנגדות לצו קיום צוואה בעילת אי כשרות של המצווה לערוך צוואה עשוי לטעון שהמצווה לא הבין את משמעות ההוראות שבצוואה מפאת מצבו הרפואי או שהיה מבולבל ולכן לא הצליח לבטא כראוי את רצונו. לצורך הוכחת האותנטיות של הצוואה, מבקש צו קיום צוואה יצטרך להוכיח שהמצווה ידע מהו רכושו ומיהם יורשיו. יתרה מזאת, כדי להביא לקבלת צו קיום צוואה, המבקש יצטרך להוכיח שהמצווה הכיר את ציפיות היורשים והבין את השלכות הצוואה על יורשיו הפוטנציאלים.

מעורבות בעלי עניין בעריכת צוואה

סעיף 35 לחוק הירושה קובע איסור מפורש על מעורבות של נהנה או אדם מטעמו בעריכת צוואה ואוסר גם השפעה על הוראותיה. בית המשפט יתערב ויפסול צוואה בשל מעורבות של נהנה בעריכתה במקרים קיצוניים שבהם ברור לחלוטין, כי הנהנה בצוואה או אדם מטעמו השפיעו על ניסוח הוראותיה לטובתם תוך ניצול לרעה של המצווה.

בעת הגשת התנגדות לצוואה, הרשם יעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה. אם לאחר עריכת דיון משפטי, בית המשפט ידחה את ההתנגדות לצו קיום הצוואה, הוא יעניק צו לקיום הצוואה. לחילופין, אם בית המשפט יקבל את ההתנגדות, הוא יפסול את הצוואה ובמקרים שבהם אין צוואה אחרת למנוח, עזבונו יחולק בין יורשיו לפי הכללים הקבועים בחוק הירושה.

מדוע מומלץ להסתייע בעורך דין מיומן ומקצועי בהליך התנגדות לצו קיום צוואה?

לצד העילות השכיחות שלרוב משמשות להגשת התנגדויות לצווי קיום צוואה אשר פורטו לעיל, ישנן עילות נוספות שיכולות לשמש בסיס להגשת התנגדות לצוואה. כדי לאתר את העילה המתאימה להגשת התנגדות לצו קיום צוואה מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן ומנוסה שייבחן את נסיבות עריכת הצוואה, את הוראותיה ואת האינטרסים של צדדים בעלי עניין בקיום הצוואה.

עורך הדין דן לימור (צילום: אופיר סקופ)
עורך הדין דן לימור | צילום: אופיר סקופ

עורך דין דן לימור מנהל את פורום צו ירושה | צו קיום צוואה באתר דין, עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות, גירושין, משמורת, מזונות, הסכמי ממון ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.