משבר הקורונה גרם להאטה בתחומי תעשייה ומסחר רבים בעולם ובישראל, אך נראה שתחום היזמות וההייטק בישראל דווקא ממשיך לצבור תאוצה ולהפתיע בשלל מיזמים חדשניים, מבטיחים ופורצי דרך. מאחר שהקמת מיזם היא תהליך סבוך ומורכב המחייב הבנה מקיפה ומעמיקה בשלל תחומים מסחריים, עסקיים ומשפטיים, קבלת ליווי מקצועי של עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בליווי מיזמים כבר בשלב הראשוני תסייע ליזמים למקסם את סיכויי ההצלחה של המיזם, לבסס עבורו הגנה משפטית מקיפה ולהימנע מטעויות שכיחות שעלולות לפגוע משמעותית בסיכויי הצלחתו בהמשך הדרך.

בעוד הרעיון שעומד בבסיס המיזם הוא חשוב מאוד, ישנה חשיבות רבה גם לתכנון מקצועי ויסודי של דרכי הוצאת הרעיון מהכוח אל הפועל. לצורך זאת חשוב לפנות כבר בשלב הראשוני לעורך דין מקצועי ומיומן שעוסק בליווי מיזמים כדי שייבחן האם ישנן הגבלות משפטיות ורגולטוריות שעלולות להכשיל את המיזם, וכן אם יש צורך בהליכי רישוי ובקבלת היתרים מסוגים שונים לצורך הקמת המיזם והפעלתו.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן

איך קובעים מהי צורת ההתאגדות המומלצת עבור המיזם?

במסגרת הליווי המשפטי, עורך הדין יוכל לבחון את המיזם ולייעץ למייסדיו ביחס לאופן ההתאגדות המתאים למיזם לפי מאפייניו והעדפות המייסדים. יובהר כי לצורת ההתאגדות יש משמעות רבה ביחס לאפשרויות גיוס הכספים, לסוגיות מיסוי, להגבלת אחריות משפטית של המייסדים ולשלל סוגיות נוספות. במקרים רבים עורך הדין ייעץ למייסדים לבחון אפשרות של הקמת חברה בע"מ שתאפשר להם ליהנות מעקרון האישיות המשפטית הנפרדת של החברה שלפיו היא זו שנושאת בחובות ובזכויות במסגרת פעילותה ואילו מייסדיה ונושאי משרה אחרים בה יהיו מוגנים מפני חבות משפטית, למעט במקרים של ניצול לרעה אשר ביחס אליהם בית המשפט רשאי להרים את מסך ההתאגדות.

מעבר לכך, עורך הדין יוכל לסייע ליזמים לערוך הסכם מייסדים שבמסגרתו הם יוכלו להסדיר את חלקו של כל אחד מהם במיזם, היקף תרומתו למיזם ועוד. אם מייסדי המיזם מחליטים להתאגד במסגרת שותפות עסקית, רצוי שיערכו ביניהם הסכם שותפות באמצעות עורך דין מיומן ומקצועי. בהסכם השותפות ניתן להגדיר בין היתר את הסמכויות של כל אחד מהיזמים, להתייחס להון הראשוני של המיזם, לאופן גיוס הכספים ולגבולות האחריות של המייסדים ביחס לחובות המיזם.

קביעת מנגנונים מוסכמים ליישוב סכסוכים וחילוקי דעות

במסגרת הסכם מייסדים או הסכם שותפות חשוב לקבוע מנגנונים מוסכמים למצבים של חילוקי דעות וסכסוכים בקרב מייסדי המיזם. הניסיון מלמד שגם בקרב יזמים שהם חברים מילדות ואף בקרב יזמים שהם בני משפחה, עלולים להתגלע סכסוכים וחילוקי דעות שיכולים לשתק את פעילות המיזם ואף להוביל לכישלונו. לפיכך, חשוב לקבוע מראש מנגנונים מוסכמים ליישוב סכסוכים ולהיפרדות במצבי סכסוך. במסגרת הסכם המייסדים ניתן אף לנסח סעיפים שלפיהם חילוקי דעות בין מייסדי המיזם יתבררו באמצעות הליכי גישור או בוררות שעשויים לחסוך לצדדים זמן וכסף שכרוכים בניהול תביעות בבית המשפט.

ביסוס הגנה משפטית מיטבית למיזם מפני שימוש בלתי מורשה וגניבת קניין רוחני

סוגיה משפטית חשובה נוספת שמחייבת התייחסות כבר בשלבים הראשוניים של המיזם היא סוגיית ההגנה המשפטית. כדי לבסס הגנה משפטית מיטבית למיזם מומלץ להיוועץ בעורך דין מנוסה בתחום המשפט המסחרי והעסקי כדי שיציג בפני המייסדים מספר חלופות לביסוס הגנה אופטימלית מפני שימוש בלתי מורשה במידע סודי ומפני גניבת מידע מסחרי ועסקי יקר ערך.

אפשרות אחת לבסס הגנה על אמצאה היא באמצעות פטנט, כאשר רישום פטנט יעשה בכפוף לעמידתה של האמצאה בתנאים הקבועים בחוק הפטנטים. אפשרות אחרת שתאפשר להגן על קניין רוחני ומידע עסקי ומסחרי היא עריכת הסכמי סודיות ואי תחרות והחתמת עובדים ושותפים במיזם על הסכמים כאלו. באמצעות החתמה על הסכמי סודיות ואי תחרות ניתן לצמצם את הסיכון לכך שעובדים בתפקידים ניהוליים כמו גם אנשי מחקר ופיתוח, ישתמשו במידע שנחשפו אליו במסגרת עבודתם וינצלו אותו כדי להתחרות במיזם בעתיד.

גם במישור התעסוקתי חשוב מאוד להחתים מפתחים ומתכנתים על הסכמים שלפיהם הקניין הרוחני שיצרו במסגרת עבודתם יהיה משויך באופן בלעדי למיזם ולמייסדיו.

הגנה על פרטיות של גולשים ומשתמשים

סוגיה חשובה נוספת שחשוב לבחון לפני הקמת מיזם היא ההגנה על פרטיותם של גולשים ומשתמשי קצה. מדובר בנושא מדובר מאוד בשנים האחרונות עקב כניסתם לתוקף של חוקים שהחמירו את החובה לשמור על פרטיות גולשים ומשתמשי קצה. מכיוון שמיזמים רבים עוסקים בתחומים המחייבים עיבוד ואגירת מידע מסוגים שונים, חשוב לדעת כי איסוף מידע אישי ביחס למשתמשים בניגוד לחוק עלול לפגוע ביכולתו של המיזם לפעול בצורה תקינה ואף לחשוף את העומדים בראשו לענישה פלילית ולקנסות כבדים.

מכיוון שהקמת מיזם מלווה בשלל סוגיות משפטיות, מסחריות ועסקיות מורכבות וסבוכות, חשוב מאוד להיוועץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה כבר בשלבים הראשוניים של המיזם כדי שילווה את מייסדיו בשלבי ההקמה ויסייע להם להתמודד בהצלחה עם אתגרים משפטיים, סוגיות מיסוי, רגולציה ועוד ובכך יגדיל משמעותית את סיכויי הצלחתו של המיזם.

עורך הדין שמעון האן (צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן)
עורך הדין שמעון האן | צילום: משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן

עורך דין שמעון האן מייעץ לחברות סטארט אפ וליזמים בסוגיות הקשורות למשפט מסחרי ועסקי, דיני חברות ושותפויות, הסכמים עסקיים, קניין רוחני ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.