בחודש ספטמבר בשנת 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש, אשר מטרתו המוצהרת היא לייעל ולקצר את ההליכים שהוסדרו לפני כן במסגרת פקודת פשיטת הרגל, להגביל אותם בזמן ולאזן בין האינטרסים של הנושים ובין האינטרסים של החייבים. ברוב המקרים אדם שבחר לפתוח בהליך של חדלות פירעון מכוח החוק החדש מודע לכך שאין לו אפשרות מעשית לעמוד בהתחייבויותיו כלפי הנושים.

החוק החדש למעשה ביטא את השינוי בגישת המחוקק ביחס לישראלים שנקלעו לקשיים פיננסיים ועל כן מתקשים לשלם את חובותיהם לנושים. בעבר אדם שפתח בהליך פשיטת רגל נתפס כחסר אחריות ואף יוחס לו חוסר תום לב ביצירת החובות שהובילו אותו למצב בעייתי, ואילו החוק החדש מבטא תפיסה שלפיה בעידן המודרני כל אדם עלול למצוא עצמו בחובות ובקשיים כלכליים.

לצורך יישום מטרות החוק, החייבים מקבלים מספר כלים שיאפשרו להם לשקם את חייהם בהיבט הכלכלי תוך קיצור משמעותי של משך ההליכים. כך, מצד אחד ההליך מאפשר לנושים לקבל את כספם ומצד שני מעניק לחייב סיוע והכוונה כדי להביאו למצב שיאפשר לו לפתוח בחייו פרק חדש ונקי מחובות.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד רונן ושות', לחץ/י כאן

איך פותחים בהליך של חדלות פירעון מכוח החוק החדש?

אדם שמעוניין לפתוח בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק החדש יחויב להגיש בקשה לפתיחת הליכים ולצרף לה תצהיר שבו הוא יפרט את השתלשלות העניינים שהביאה להסתבכותו הפיננסית. כמו כן, החייב יצטרך לצרף לבקשתו מסמכים שונים דוגמת תלושי שכר, דו"ח מרואה חשבון, תדפיסי חשבון בנק, אישורים על בעלות בנכסי מקרקעין ופירוט הכנסות מנכסי נדל"ן ומניות.

נוסף על כך, במסגרת הבקשה לפתיחת הליכים החייב יידרש להגיש תדפיסי כרטיסי אשראי, לציין את כל תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו נגדו ולצרף לבקשה גם אישורי תשלום שכר דירה, משכנתא, וחשבונות לרשויות לצורך בחינת הוצאותיו. מבחינה פרוצדוראלית החייב יצטרך לחתום על כתב ויתור סודיות ולשלם אגרה בסך של 1,600 שקלים עבור פתיחת ההליך.

חייב שסכום חובותיו נע בין 50 אלף שקלים ועד ל-150 אלף שקלים יידרש להגיש את הבקשה לקבלת צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון לרשם ההוצאה לפועל באופן מקוון או ידני. המשמעות המעשית של הגשת הבקשה לפתיחת הליכים ללשכת ההוצאה לפועל במקום לבית המשפט היא חיסכון משמעותי של זמן וכסף עבור החייב תוך מתן אפשרות להקפאת הליכים משפטיים בשלב מוקדם באופן יחסי והפסקת צבירת הריבית המתווספת לסכום החוב.

קיבלתי צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, מה יקרה כעת?

חייב אשר סכום חובותיו מסתכם ביותר מ-150 אלף שקלים, יצטרך להגיש את בקשתו לפתיחת הליכים לממונה על הליכי חדלות פירעון שידון בה ויחליט האם לקבלה. אם ניתן לחייב צו לפתיחת הליכים, ימונה נאמן לנכסיו ובמהלך תקופת הביניים שאחרי מתן הצו, אסור יהיה לו לפרוע את חובותיו שלא לפי המתווה שנקבע בחוק החדש. בתוך כך, החייב יצטרך לשתף פעולה עם הנאמן, לשלם סכום קבוע מדי חודש ולהעביר לממונה על ההליכים דיווחים תקופתיים ביחס להוצאותיו והכנסותיו.

כדי למנוע את הגדלת סכום החובות על ידי החייב במהלך תקופת הביניים יוטלו עליו שלל הגבלות כגון עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב, איסור על השתתפות בתאגיד או על הקמתו וייקבע לו סטטוס של לקוח מיוחד בבנק. בסמוך לפני תום תקופת הביניים, הנאמן יגיש לממונה על ההליכים דוח שכולל את ממצאי הבדיקה שביצע ביחס לחייב. הדוח יכלול בין היתר את הסיבות להסתבכות הפיננסית של החייב, מידע על מצבו הכלכלי ופירוט של כלל הכספים והנכסים שמצויים בקופת הנשייה.

בשלב הבא הממונה על הליכי חדלות פירעון יגיש לבית המשפט את תוכניתו לשיקום כלכלי של החייב אשר תכלול התייחסות למימוש הכספים והנכסים שהצטברו בקופת הנשייה, להגבלות שיוטלו על החייב, לתשלומים שיוטלו עליו, להכשרה להתנהלות כלכלית תקינה ולאפשרות של מתן הפטר.

קבלת צו לשיקום כלכלי

בשלב הבא, בית המשפט ידון בהצעת הממונה לשיקומו הכלכלי של החייב ויעניק לחייב צו לשיקום כלכלי. הצו הוא למעשה תוכנית שמסדירה את החזר חובותיו של החייב ומתייחסת גם לשיקומו הכלכלי. בית המשפט רשאי לתת לחייב הפטר מידי מחובותיו יחד עם הצו לשיקום הכלכלי, בכפוף לפירעון הסדר החוב או לפי ההסדר שגיבש הנאמן.

אם החייב לא קיבל הפטר מידי מחובותיו יחד עם הצו לשיקום כלכלי, תתחיל תקופת שיקום כלכלי למשך שלוש שנים שבמהלכן ימשיכו לחול על החייב הגבלות שונות והוא יצטרך להמשיך לשלם כספים שישמשו לפירעון החוב, להשתתף בהכשרה להתנהלות כלכלית בריאה ולשתף פעולה עם הנאמן ועם הממונה על הליכי חדלות פירעון.

במצב שבו החייב עמד בתנאי הצו לשיקום כלכלי במשך כל תקופת השיקום הכלכלי הוא יקבל הפטר מחובותיו. חשוב לציין כי ההפטר מהחובות אינו כולל חובות שאינם ברי הפטר דוגמת חוב שנוצר עקב קנסות, חוב שנוצר במרמה וחוב מזונות מכוח פסק דין.

הגבלת ההליך לתקופה מקסימלית של ארבע שנים

החוק החדש קובע כי הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי יהיה מוגבל לתקופה מרבית של 4 שנים אשר במהלכן החייב ישלם חלק מסכום החוב שלו בהתאם למתווה שקבע בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל ובסיומן יקבל הפטר מחובותיו. כך, החוק החדש מאפשר לחייבים לשקם את חייהם, לקצר ולייעל את ההליכים, ולקבל סט כלים להתנהלות כלכלית זהירה ושקולה.

ליווי מקצועי של עורך דין מיומן ומנוסה בניהול הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יסייע לחייב לעמוד בכל דרישות החוק ולקבל את ההפטר המיוחל בהקדם האפשרי.

עורך הדין שחר רונן (צילום: אלעד מלכה)
עורך הדין שחר רונן | צילום: אלעד מלכה

משרד עו"ד רונן ושות' עוסק בתחום ההוצאה לפועל, בעל ניסיון רב בליווי חייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, כינוס נכסים, ייצוג חייבים וזוכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.