אדם שנפתחו נגדו הליכים בהוצאה לפועל לרוב ייאלץ להתמודד עם הליך פוגעני של עיקול מיטלטלין. בפועל, כונס הנכסים שמונה בתיק של החייב יהיה רשאי לעקל כמעט כל סוג של נכס בעל ערך אשר נמצא ברשות החייב. זאת בכפוף לקבלת צו שהוציא ראש ההוצאה לפועל.

ראשית נעמוד על תפקידו של כונס הנכסים. תפקיד כונס הנכסים הוא לאתר נכסים ברי מימוש אשר נמצאים ברשות החייב, למכור אותם ובכסף שהתקבל עבורם להקטין או לכסות את חובותיו של החייב. בכפוף לקבלת צו מראש ההוצאה לפועל, הכונס יוכל לבחור אילו נכסים לעקל מתוך כלל נכסי החייב כאשר לרוב הוא יעדיף לעקל את המיטלטלין היקרים ביותר כגון תכשיטים, כלי רכב, יצירות אומנות ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אביעד גלס, לחץ/י כאן

איסורים על חייב שמשתתף בהליכי הוצאה לפועל

מן העבר השני, לחייב אסור להתנהל באופן בלתי הוגן בהליכי ההוצאה לפועל ולכן אסור לו להעניק נכסים, לחלק נכסים או להעלים נכסים כדי להגן עליהם מפני כונס הנכסים. אם חייב ייתפס מעלים נכסים לרוב יינקטו נגדו סנקציות שעשויות להגיע לכדי ביטול תיק ההוצאה לפועל.

לפי החוק, מיטלטלין הם נכסים ניידים או כל נכס פרט לנכסי נדל"ן. על כן, המונח מיטלטלין כולל כלי רכב, ביגוד, תכשיטים, המצאות ואף קניין רוחני וזכויות בפטנטים. עם זאת, החוק קובע כי לכונס הנכסים אסור לעקל כלי עבודה המשמשים את החייב ליצירת הכנסה, חיות מחמד, מיטלטלין שמשמשים את בני משפחתו של החייב לצרכים חיוניים דוגמת כלי מיטה, כלי אוכל ועוד. לפיכך, נראה שכונס נכסים רשאי לעקל כמעט כל נכס מיטלטלין כאשר התנאי הבסיסי הוא שהעיקול לא ימנע מהחייב את האפשרות לנהל באופן תקין את שגרת חייו, כולל ניהול העסק שלו אם הוא אכן משמש בעלים של עסק פעיל.

ליווי משפטי יסייע לחייב להתמודד בהצלחה עם עיקולים

חייב שנתקל בעיקולים עלול לחשוב שאין לו דרך חוקית להתמודד עם רוע הגזירה בעוד בפועל עומדות לרשותו מספר דרכי פעולה במסגרת החוק. אם זוכה בתיק הגיש בקשת ביטול הליכים או הסכים לבקשת החייב לבטל הליכים מסוימים, לרשם ההוצאה לפועל לא יהיה שיקול דעת בעניין והוא יצטרך להורות על ביטול ההליכים.

במקרים מסוימים עורך הדין המייצג את החייב יוכל לנהל משא ומתן מול התובע ולהגיע עימו או עם עורכי דינו להבנות. עורך דין מקצועי ומיומן יפעל למען החייב כדי להגיע להסכם פשרה מול הצד השני אשר עשוי להוביל למחיקת תביעת החוב או להשעייתה וברוב המקרים גם יאלץ את החייב לשלם את החוב או חלק ממנו ולעיתים גם פיצויים.

אחרי ביצוע עיקול מיטלטלין, יעמדו לרשות החייב 14 ימים שבמהלכם לא יוצאו המיטלטלין למכירה. אם החייב יפרע את החוב או יצמצם אותו במהלך תקופה זו, המיטלטלין שעוקלו ממנו יוחזרו לחזקתו. סילוק החוב על ידי החייב יוביל לביטול הליך כינוס הנכסים ולכן מיטלטלין שעוקלו במסגרת ההליך יוחזרו לחייב.

הגשת בקשה לביטול צו עיקול לרשם ההוצאה לפועל

החייב רשאי להגיש בקשה לביטול צו עיקול לרשם ההוצאה לפועל אשר מוסמך לבטלה. אם הרשם החליט שהבקשה היא מובנת, מנומקת וראויה להתייחסות, הוא יעביר אותה לידי הנושים של החייב והם יגיבו לה לפי שיקול דעתם. כמו כן, החייב רשאי להגיש עתירה לצו השהיית מכירה וזאת מיד אחרי שקיבל את צו העיקול על המיטלטלין. תקופת ההשהיה המרבית במקרים כאלו תעמוד על שלושה ימים. אם החייב יחליט להגיש עתירה כאמור הוא יצטרך להפקיד עירבון לכיסוי הוצאות ההגנה והאחסון של מיטלטליו במהלך פרק הזמן שהם מוגדרים מעוקלים.

אפשרות נוספת לבטל את העיקול היא על ידי פניה לבית משפט שתתבצע תוך 30 יום ממועד קבלת צו העיקול. החייב רשאי לבקש ביטול צו או המרת עיקול המאפשרת לעקל נכס אחר ששוויו הכספי הוא שווה ערך לנכס המקורי שעוקל אשר עיקולו מונע מהחייב להמשיך בשגרת חייו האישית או העסקית.

מאחר שמדובר בהחלטה שיפוטית לכל דבר חשוב שעורך הדין המייצג את החייב בהליך יציג בפני בית המשפט שלל נימוקים מבוססים ומשכנעים כדי להגדיל את הסיכוי שהחייב יקבל צו לביטול העיקול.

הגנה על בית מגורים במסגרת הליכי הוצאה לפועל

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (להלן: "החוק") מסדיר את ענייניו של חייב שהוכרז כחדל פירעון על ידי בית משפט. כלומר אדם שהוכרז על ידי בית משפט כמי שסכום חובותיו עולה על סך נכסיו.

המטרה של הליך חדלות הפירעון היא להגיע לפתרון מיטבי עבור הנושים ועבור החייב תוך פגיעה מזערית ככל האפשר בכל הצדדים הקשורים להליך. לפיכך, בחלק מהמקרים החוק "מתייצב" לצידו של החייב ומתיר לו לשמור על זכויות בסיסיות שיאפשרו לו ולבני משפחתו לחיות בכבוד ולצאת מהמשבר הכלכלי שאליו הם נקלעו.

אחת ההגנות החשובות ביותר לחייב במסגרת החוק החדש היא ההגנה על בית המגורים. סעיף 229 לחוק מתייחס להגנת בית המגורים של החייב. בכל הקשור לבית המגורים, ניתן למכור זכות במקרקעין של חייב פרטי שאיננו תאגיד אך ורק בכפוף לקבלת אישור מבית המשפט. באופן כזה החוק למעשה מאפשר לבית המשפט לפקח על המהלך לנוכח ההכרה בכך שבית המגורים של אדם נחשב לצורך הבסיסי ביותר שלו, גם אם הוא מצוי בהליך חדלות פירעון.

באילו מקרים בית המשפט יאשר למכור את בית המגורים של החייב?

בית המשפט יאשר למכור זכות במקרקעין של חייב רק אם התועלת שתצמח לנושים בעקבות מכירת הזכות במקרקעין תהיה גדולה יותר מהנזק שייגרם לחייב ולבני משפחתו שגרים עימו. תנאי זה ייבדק על ידי בחינת גיל החייב ובני משפחתו, מצבם הבריאותי ונסיבות אישיות נוספות. על כן, במקרים שבהם המכירה צפויה להניב רווח קטן, או כאשר בית המגורים משמעותי מאוד לחייב ובני משפחתו עקב נסיבותיהם האישיות, הרי שהסיכוי שבית המשפט יורה למכור את הבית יהיה קטן.

תנאי נוסף שיבחן בית המשפט הוא האם אין אפשרות סבירה אחרת לפרוע את החוב בדרך שתפגע במידה פחותה בחייב ובמשפחתו. לא אחת יש לחייב נכסים אחרים שניתן למכור באופן שיצמצם את הפגיעה בו ובמשפחתו. במצב שאכן קיימים נכסים חלופיים שניתן למכור, לא תותר מכירת הזכות במקרקעין.

עוד תנאי שייבדק במסגרת הבחינה שיבצע בית המשפט הוא האם לחייב ולמשפחתו יש חלופת מגורים ראויה אחרת אשר תואמת את צרכיהם וממוקמת באזור המגורים הנוכחי שלהם. יובהר כי מדובר בתנאים מצטברים שרק אם כולם מתקיימים בית המשפט יהיה רשאי להורות על מכירת הזכות של החייב במקרקעין.

מכיוון שמדובר בהחלטה כבדת משקל ובעלת משמעות יוצאת דופן עבור החייב ובני משפחתו, מכוח סעיף 349 לחוק נתונה לחייב אפשרות להגיש ערעור בזכות על ההחלטה לערכאה גבוהה יותר.

ליווי משפט מקצועי יסייע לכם לשמור על הרכוש ועל בית המגורים

מאחר שעיקול מיטלטלין ועיקול בית המגורים נחשבים למצבים מורכבים ורגישים ביותר הרי שההמלצה לחייב שמצוי בהליכי חדלות פירעון אשר חושש מפני עיקולים מסוגים שונים היא לפנות לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום ההוצאה לפועל אשר ילווה אותו, יפעל כדי לצמצם את ההגבלות והעיקולים נגדו ויגיש את הבקשות והערעורים הרלבנטיים לרשם ההוצאה לפועל ולבית המשפט לצורך מיצוי זכויות החייב.

עורך הדין אביעד גלס (צילום: קובי דוברז)
עורך הדין אביעד גלס | צילום: קובי דוברז

עורך דין אביעד גלס עוסק בחדלות פירעון, הוצאה לפועל, הסרת עיקולים, הסדר חובות, טיפול בהגבלות, ביטול, עיכוב והשהיית הליכים, איחוד תיקים, חקירות יכולת ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.