משמורת משותפת הוא המונח המוכר יותר. ראוי לציין שהמונח כלל לא מוזכר בחוק אלא הוא "תוצר" של המערכת המשפטית. תחת הגדרה זו שני ההורים הם משמורנים שווים לילד, כלומר הגדרתם ההורית, ללא קשר לחלוקת זמני השהות, שווה.

בשנים האחרונות יותר ויותר משתמשים במונח חדש הקרוי "אחריות הורית משותפת" בו אף אחד מההורים לא מוגדר משמורן, ויש הרואים בו מונח המתאר את הגדרת אפוטרופסות שני ההורים. גם כאן, שני ההורים בעלי הגדרה הורית שווה, ללא קשר לחלוקת זמני השהות. הגדרה הורית שווה זו אומרת למעשה שאין כל הורה המחזיק בילד. אין כל הגדרה הורית מלבד אמא ואבא. לאור זאת ששני ההורים תמיד האפוטרופוסים החוקיים של ילדם, ניתן לקבוע הגדרה זו בכל מקרה ומקרה, ללא כל קשר לחלוקת זמני השהות, ולכן לעיתים היא נוחה יותר לשימוש במקרים בהם זמני השהות לא שווים (או קרובים לכך) או שההורים מתווכחים על נושא המשמורת המשותפת.

לפניה ישירה אל עורכת דין שני לוי רוזנבלום, לחץ/י כאן

מהם ההבדלים בין הגדרה של "משמורת משותפת" לבין "אחריות הורית משותפת"?

ההבדלים בין הגדרה של "משמורת משותפת" לבין "אחריות הורית משותפת" או "הורות משותפת" לא משמעותיים. בשני המקרים מדובר על הגדרה הורית שווה, אך הציבור הרחב והגופים השונים כמו העירייה עדיין מכירים בעיקר את המונח משמורת משותפת, ולכן בקשה לקבלת הנחה בארנונה תהיה קלה יותר תחת המונח הישן שרצוי שגם ייכלל בהסכם הגירושים.

בתי המשפט לענייני משפחה עוסקים מדי יום בתביעות משמורת והסדרי ראייה. הכוונה למעשה לקביעת משמורת להורה שהוא ההורה הדומיננטי וקביעת הסדרי ראייה להורה הנוסף. מדובר במונחים הלקוחים מן הדין הפלילי, אשר עם השנים הם הוכנסו לתוך דיני המשפחה.

לאחרונה יש גל חדש של פסקי דין בהם בוחרים השופטים לא לעשות עוד שימוש במונחים "משמורת" ו"הסדר ראייה", אלא קובעים חלוקת זמני שהות בין ההורים או חלוקת אחריות הורית.

למעשה, המונח "אחריות הורית" מתייחס למכלול הסמכויות שיש להורה כלפי ילדו, לרבות הזכויות והחובות שיש להורה כלפי ילדו. למעשה, האחריות ההורית מצויה כבר בחוק הישראלי, בתוך חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב- 1962.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מדבר על אפוטרופסות שווה בין ההורים, ואין זה משנה אם הם נשואים, פרודים, גרושים, ידועים בציבור או שני הורים שחברו יחד בהסכם הורות משותפת לצורך הבאת ילדים לעולם.

האם הגדרה של משמורת משותפת אומרת בהכרח זמני שהות שווים או רחבים?

הגדרה הורית שווה של משמורת משותפת ניתנת כיום לרוב כאשר יש זמני שהות רחבים. אחד הפתרונות למתן הגדרה הורית שווה גם בזמני שהות לא רחבים הוא מתן הגדרה של 'אחריות הורית משותפת' במקום 'משמורת משותפת'.

הגדרה הורית נובעת מעצם ההורות, ולכן חייבת להיות שווה. משמורת משותפת או אחריות הורית משותפת תלויה בזמני השהות של ההורים עם הילדים בפועל.

נקודת המוצא לחלוקת זמני השהות צריכה להיות בהתאם לתא הייחודי שמתפרק והצרכים הייחודיים של כל משפחה, וממנה תותאם חלוקת זמני השהות על פי מדדים שונים הרלבנטיים לאותו תא משפחתי, כמו רצון ההורים, מרחק מגורים, תנאי עבודה וכו', והכל בראייה של טובת הילדים והוריו. 

האם משמורת משותפת משמעה ביטול המזונות?

לא בהכרח, גובה המזונות נקבע בהתאם ליכולת השתכרות של שני הצדדים וזמני שהות. כיום, בניגוד לעבר, להגדרה ההורית השווה אין השפעה ממשית על נושא המזונות.

בעבר, כאשר להורים הייתה הגדרה הורית שווה של משמורת משותפת זה בהכרח אמר שיש גם זמני שהות רחבים, ולכן בחלק מהמקרים הופחת סכום המזונות. ההפחתה נבעה כמובן עקב חלוקת זמני השהות, אך מכיוון שהמונחים היו "מחוברים", לעיתים רבות נכתב בפסק הדין שתהיה הפחתה עקב המשמורת המשותפת, דבר שהוביל לבלבול ופרשנות.

כיום, לאחר פרסום המלצות ועדת שניט שחשוב לציין שלא אומצו בחוק, הגדרה הורית שווה, ניתנת במקרים רבים ולא בהכרח בהתאם לחלוקת זמני השהות, אך להגדרה זו אין כל השפעה על נושא המזונות.

לאחר פרסום ההלכה החדשה של בית המשפט העליון, התחדדה ההבנה - בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט למשפחה כאחד - שישנם מקרים בהם ראוי להפחית את סכום המזונות בהתאם לחלוקת זמני השהות, אך להפחתה זו אין כל קשר להגדרה ההורית.

האם משמורת משותפת משפיעה על המענקים המשולמים בגין הילדים?

בהתאם לחוק הביטוח הלאומי קצבת הילדים ומענק הלימודים מוענקים כיום לאם, למעט מקרים חריגים. במקרים של משמורת משותפת, לעיתים ההנחה בארנונה מתחלקת בין שני ההורים. כל רשות פועלת בצורה שונה בנושא. ההנחה לשני ההורים ניתנת על סמך ההגדרה "משמורת משותפת" ולא מחייבת זמני שהות שווים. כאמור, להגדרה ההורית השווה חשיבות עצומה והורים נורמטיביים לא יפסלו אותה בגלל נושא כספי זה. כמו כן, ההורים יכולים לקבוע שלמרות ההגדרה ההורית השווה ההנחה תינתן רק לאחד ההורים. המגמה בפסיקת בית המשפט היא להנחיל עקרונות משפטיים חדשים אשר מתבססים על מודל של אחריות הורית, כשהשאיפה היא לאחריות הורית משותפת. חשיבות שהופכת למשמעותית עוד יותר כאשר ההורים מתגרשים.

עורכת הדין שני לוי רוזנבלום (צילום: ענבל מרמרי)
עורכת הדין שני לוי רוזנבלום | צילום: ענבל מרמרי

עורכת דין שני לוי רוזנבלום עוסקת בדיני משפחה, גישור בגירושין, הסכמי גירושין, ליווי משפטי בהליכי פרידה בהסכמה, איזון משאבים, הסדרי ראייה, משמורת, מזונות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.