נהג חדש הוא אדם שקיבל רישיון נהיגה, לאחר שלא היה בידו רישיון נהיגה לרכב מנועי לפני כן. לפיכך, גם בעלי רישיון לאופנוע, מכונה ניידת וטרקטור שמוציאים רישיון נהיגה לרכב פרטי או לרכב משא ייחשבו נהגים חדשים לאחר שקיבלו את רישיון הנהיגה המתאים. נהג ייחשב לנהג חדש למשך תקופה של עד שנתיים מקבלת רישיון הנהיגה. במשך תקופה זו חשוב להקפיד על ציות לחוקי התנועה מכיוון שרישיון הנהיגה נחשב "על תנאי".

לפניה ישירה אל עורכת דין רחל גולן, לחץ/י כאן

נהגים חדשים נבחנים בקפדנות יתרה

חוקי התנועה מחייבים את כל הנהגים, חדשים וותיקים, אך כאשר מדובר בנהגים חדשים גישת הרשויות היא מחמירה יותר. על כן, אם נהג חדש נתפס כשהוא מבצע עבירות תנועה מסוימות, הדבר עלול לגרום לשלילת רישיון הנהיגה שלו ולגרור עונשים חמורים מסוגים שונים. לפי נתונים סטטיסטיים, ישנה מעורבות משמעותית של נהגים חדשים בתאונות דרכים קשות, כאשר על רקע החמרת החקיקה, בתי המשפט לתעבורה מתייחסים בחומרה יתרה לעבירות שבוצעו על ידי נהגים חדשים ולכן נוקטים כלפיהם בענישה מחמירה בהשוואה לנהגים ותיקים. בפועל, כאשר נהג חדש נתפס כשהוא מבצע עבירת תעבורה חמורה, הוא יכול לצפות לענישה משמעותית וקשה.

חיוב בביצוע בדיקות רפואיות ומבחן נהיגה מעשי ועיוני

נהגים חדשים רבים לא מודעים לכך שהרשעה בחלק מעבירות התעבורה ופסילת רישיון הנהיגה לתקופה של שלושה חודשים או יותר, למעשה מקנה למשרד הרישוי סמכות שבשיקול דעת לחייב את הנהג לעבור בהצלחה מבחן מעשי (טסט) ו/או מבחן עיוני (תיאוריה) ו/או בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה. אם הוחלט לחייב את הנהג לבצע אמצעי תיקון, חידוש רישיון הנהיגה שלו יותנה בהשלמתם המוצלחת. יתרה מזאת, אם נהג חדש הורשע באחת מהעבירות המנויות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה, הסטטוס שלו כנהג חדש יוארך לשנתיים נוספות שיחלו להימנות החל מיום מתן גזר הדין או ממועד סיום הפסילה וזאת לפי המאוחר בין השניים.

העבירות שמופיעות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה נחשבות לחמורות במיוחד ביחס לנהגים חדשים וכוללות בין היתר:

  1. נהיגה ברכב ללא רישיון מסוג מתאים או שלא לפי התנאים המופיעים ברישיון.
  2. שימוש ברכב לביצוע עבירה מסוג פשע או עוון.
  3. אי הודעה על תאונת דרכים או אי הגשת עזרה לנפגעים בתאונה.
  4. נהיגה במהירות העולה על הקבוע בתקנות – כולל עבירת מהירות ברף הנמוך ללא נקודות.
  5. אי עצירה מול מסילת ברזל.
  6. שימוש ברכב לביצוע עבירת מין.
  7. נהיגה תחת השפעת סמים או נהיגה בשכרות.
  8. עבירה שבית המשפט גזר על מבצעה פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה לשלושה חודשים או יותר.
  9. אי ציות לרמזור.
  10. מעורבות בתאונת דרכים שבה נפגע אדם.
  11. עקיפה שבוצעה בניגוד לחוק.

החרמת הרכב ופסילת רישיון נהיגה

קצין משטרה רשאי לפסול רישיון נהיגה של נהג שביצע עבירה ולהחרים את הרכב שבאמצעותו נעשתה העבירה. הליך שלילת הרישיון או החרמת הרכב יתבצעו בכפוף לעריכת הליך שימוע שבמסגרתו תינתן לנהג אפשרות לשכנע את קצין המשטרה כי יש הצדקה להימנע מהחרמת הרכב או מפסילת רישיון הנהיגה. במקרה בו החליט קצין המשטרה לפסול את הרישיון ו/או להחרים את הרכב ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לביטול הפסילה המנהלית ובבקשה להשבת הרכב.

נהג חדש - עבירות נהיגה במהירות מופרזת

עבירה של נהיגה במהירות מופרזת היא עבירה נפוצה שבגינה נתפסים נהגים בכלל ונהגים חדשים בפרט.

בדרך בין עירונית

חריגת מהירות של עד 25 קמ"ש מעל המהירות המותרת תחייב נהג חדש לשלם קנס בסך של 250 ₪, חריגת מהירות של 26-40 קמ"ש מעל המהירות המותרת קנס בסך של 750 ₪ וצבירה של 8 נקודות, ואילו חריגה של יותר מ-41 -50 קמ"ש מעל המהירות המותרת קנס בסך 1500 ₪ וצבירה של 10 נקודות, עבירה מעל 50 קמ"ש בדרך בין עירונית 10 נקודות והזמנה לדין.

בדרך עירונית

0-20 קמ”ש מעל המהירות המותרת קנס כספי בסך ‎250 ₪.‎21-30 קמ”ש מעל המהירות המותרת קנס כספי בסך ‎750 ₪. וצבירת 8 נקודות.‎ 31-40 קמ”ש ומעלה מעל המותר צבירה של 10 נקודות ו-1,500 ₪ קנס. מעל 40 קמ”ש מהמותר – 10 נקודות והזמנה לדין.

יובהר כי עבירת נהיגה במהירות מופרזת נחשבת לאחת החמורות ביחס לנהג חדש מאחר שאפילו דוח מסוג ברירת קנס יחייב את הנהג לבצע אמצעי תיקון כאמור ויחזיר לו את סטטוס הנהג חדש למשך שנתיים נוספות.

עבירה נוספת שנחשבת לחמורה כאשר היא מתבצעת על ידי נהג חדש היא עבירה של נהיגה ללא מלווה. נהג חדש שהורשע בה צפוי לקבל פסילה בת 3 חודשים לבצע אמצעי תיקון מנהליים. כמו כן יוזמן לשימוע שייערך לו בפני קצין משטרה שישקול האם לפסול את רישיונו למשך 30 יום טרם הדיון בבית המשפט.

ליווי משפטי של עורך דין מקצועי יסייע לשמור על רישיון הנהיגה

ההמלצה עבור נהג חדש שנתפס כשהוא מבצע עבירת תעבורה היא לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום התעבורה בהקדם האפשרי. פניה לעורך דין מיומן עשויה לשנות את התמונה לחלוטין עבור הנהג, מאחר שעורך הדין יוכל לצלם את תיק המשטרה ולבחון את פרטיו בעיון לצורך מציאת כשלים ופגמים בהתנהלות השוטרים, אשר עשויים לפעול לטובת הנהג ולהוביל לזיכויו או להפחתת הענישה.

במקרים רבים פניה מוקדמת לעורך דין מיומן לאחר ביצוע העבירה תוכל לסייע לנהג לשמור על רישיון הנהיגה שלו ולהימנע מהארכת סטטוס נהג חדש למשך שנתיים נוספות.

עורכת הדין רחל גולן (צילום: ארתור פירר ז"ל)
עורכת הדין רחל גולן | צילום: ארתור פירר ז"ל

עורכת דין רחל גולן עוסקת בתחום התעבורה, בעלת ניסיון רב בייצוג נהגים חדשים בבתי המשפט לתעבורה בתיקים של פסילת רישיון נהיגה, עבירות מהירות מופרזת, נהיגה בשכרות, נהיגה ללא רישיון ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.