עו"ד עמית לויתן: "רק לאחרונה ייצגנו לקוח שעובד עם המשרד שלי על בסיס ריטיינר חודשי במשפט וניצחנו. מתווך שדרש מהלקוח שלי דמי תיווך שלא כדין הגיש תביעה נגדו. בסוף לא רק שהשופטת קבעה שהלקוח שלי לא חייב למתווך דבר, היא גם השיתה על התובע תשלום הוצאות משפט בסך 5,000 שקלים. לקוח אחר שעובד איתנו על בסיס ריטיינר חודשי זוכה מהאשמת העסקה לא חוקית של מבקשי מקלט, בשל אישורי עבודה מזויפים. הוכחנו שהלקוח שלי לא יכול היה לדעת שמדובר באישורים מזויפים, והוא זוכה מכל אשמה. כמו כן, ייצגנו לאחרונה לקוח נוסף שעובד על בסיס ריטיינר. תבענו בשמו קבלן שקיזז, בטענות שונות ומשונות, סכומים אשר היה אמור לשלם ללקוח שלי, תבענו את הקבלן, הגענו לבית המשפט ובהמלצת השופטת, הגענו לפשרה לפיה הלקוח שלי פוצה ב-50,000 שקלים, שזה אפילו קצת מעבר למה שהקבלן היה חייב ללקוח שלי בפועל."

"בנוסף, סיפקנו ועודנו מספקים שירותים משפטיים מקיפים לבעלי עסקים בריטיינר גם בתקופת הקורונה. המשרד שלי עבד מסביב לשעון כאשר המגיפה התפרצה. סייענו משפטית לבעלי חברות ועסקים בכל מה שקשור לנושא הקורונה: טיפלנו בחל"תים, ייעצנו, ליווינו ואף נכחנו בשימועי עובדים, ייעצנו לבעלי החברות בכל מה שנוגע להפרשות סוציאליות לעובדים, והכול באותו מחיר חודשי", סיפר לי עו"ד לויתן שמשרדו מציע לבעלי עסקים וחברות מחלקה משפטית שלמה במיקור חוץ, בעלות חודשית הנמוכה משכר מינימום."

לפניה ישירה אל עמית לויתן, משרד עו"ד גישור ובוררות, לחץ/י כאן

כל חברה צריכה סיוע משפטי בשלב כלשהו

נראה שממש כשם שכל ילד צריך מבוגר אחד שיאמין בו וכל בית צריך מרפסת, כך כל חברה או עסק צריכים מחלקה משפטית לצידם. כזו שתדאג לכלל ההיבטים המשפטיים של העסק, תמנע קטסטרופות ותספק רשת ביטחון והגנה.

הבעיה היא שאחזקת מחלקה משפטית שלמה בחברה, In-House, כרוכה בעלויות גבוהות, עלויות שבעלי עסקים קטנים או בינוניים לא יכולים לעמוד בהן. כדי להחזיק מחלקה משפטית בחברה צריך להעסיק סוללה של עורכי דין באופן ישיר ולקלוט אותם כעובדים מן המניין. צריך לשלם משכורות (עתק) לכל עורכי הדין, לדאוג לתנאים סוציאליים וגם לפנות להם מקום פיזי במשרד. עלויות אלו מכבידות מאוד על בעלי עסקים ובסופו של יום פוגעות בשורת הרווח.

האפשרות השנייה שעומדת בפני בעלי חברות ועסקים היא להעסיק עורכי דין לפי הצורך. יש תביעת לשון הרע? צריך לכתוב הסכם עם ספק? לחדש את רישיון העסק? לנסח חוזה עם עובד חדש? ייצוג בבית הדין לעבודה? – מתקשרים לעורך הדין והוא מחייב לפי שעה. העניין הוא שגם כאן הסכומים יכולים להגיע לשמיים ולפגוע ברווחיות החברה. זאת מאחר ששכר הטרחה השעתי הממוצע של עורכי דין עומד היום על לפחות 650 שקלים, וזה עוד לפני שהוספתי מע"מ. ואם מכפילים ה-650 שקלים האלו בשעות העבודה – זה יכול להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים לשירות משפטי בודד.

רבים מבעלי עסקים לא מודעים לכך, אבל במציאות ישנה אפשרות שלישית – העסקת מחלקה משפטית במתכונת של מיקור חוץ, על בסיס ריטיינר חודשי.

מחלקה משפטית שעומדת לשירות בית העסק שלכם בכל מצב

העסקת מחלקה משפטית במיקור חוץ על בסיס ריטיינר חודשי זו לא איזו המצאה חדשה, באנגלית יש להם אפילו מונח מקובל עבור שירות שכזה - "Retain a lawyer". אולם למרבה הצער רוב בעלי העסקים אינם מודעים אליה בכלל. כדי להבין על מה בדיוק מדובר ועד כמה זה באמת משתלם וכדאי לבעלי חברות, שוחחנו עם עורך הדין והמגשר עמית לויתן, המתמחה בדיני עבודה, לשון הרע, נזיקין, חברות ותאגידים. המשרד שהוא מנהל עובד גם בשיטה זו כבר זמן רב והוא שיתף אותנו בתובנות שלו.

עו"ד לויתן: "כמי שעובד עם בעלי עסקים וחברות בכל סדר גודל במשך שנים רבות, אני מכיר מקרוב את האתגרים עימם בעלי עסקים מתמודדים. קשה להחזיק מחלקה משפטית שלמה בתוך החברה, הן מהבחינה כלכלית והן מהבחינה התפעולית. זה עלויות מאוד גבוהות שלא כל בעלי העסקים יכולים לשאת בהן. בדיוק מסיבה זו המשרד שלי מציע ריטיינר ייעודי לבעלי עסקים במחיר חודשי הנמוך במעט משכר המינימום. בסכום הסמלי הזה בעל העסק מקבל מחלקה משפטית שלמה שעומדת לשירותו בכל זמן ובכל מצב".

הכול כלול?

כששאלתי את עו"ד לויתן אם באמת "הכול כלול" די נדהמתי מהתשובה, כי כישראלית אני תמיד מחפשת את הקאץ'.

עו"ד לויתן: "בהחלט, במשרד שלי לפחות, הכול כלול בריטיינר החודשי. כל השירותים המשפטיים הדרושים לבעל העסק נמצאים בהישג ידו בסכום הזה. בדיקה וניסוח של חוזים והסכמים, טיפול שוטף וייצוג מול הרשויות, סיוע ברישום סימנים מסחריים, הגשת כתבי תביעה, כתבי הגנה, ייצוג בבתי המשפט ובתי הדין, מכתבי התראה ועוד שירותים משפטיים.

מהעסקה הזו כולם יוצאים נשכרים

עו"ד לויתן הסביר לי בסבלנות ראויה לציון איך מחלקה משפטית במיקור חוץ עובדת ואת העלויות, ונראה כי מדובר בעסקה שהיא בבחינת Win Win  לשני הצדדים. בעלי עסקים נהנים משירותים משפטיים מקצועיים מלאים, זמינים ונגישים בעלות חודשית מצחיקה ממש, השווה לשכר המינימום הנהוג במשק. ועורכי הדין, מצידם, נהנים משטף עבודה רצוף והכנסה חודשית קבועה.

לצד הנגשת שירותים משפטיים לבעלי עסקים יש עוד ערך מוסף להעסקת מחלקה משפטית בריטיינר חודשי. כאשר בעל עסק או עובד מטעמו אומר ללקוח או לספק שהוא מעביר את הנושא לבדיקת המחלקה המשפטית שלו, הלקוח מיד מבין שהוא עומד מול חברה רצינית, עם גב משפטי, וזה תורם באופן משמעותי למוניטין ולתדמית של בית העסק.

אז אם בבעלותכם חברה או עסק ואתם זקוקים לשירותים משפטיים שוטפים אך אין לכם את היכולת להחזיק מחלקה משפטית שלמה בתוך החברה, כדאי שתדעו שניתן כיום להוזיל את הוצאות העסק על שירותים משפטיים, מבלי לוותר על מקצועיות, אכפתיות, יחס אישי ושירות משפטי בסטנדרט גבוה.

עורך הדין עמית לויתן (צילום: דני גולן)
עורך הדין עמית לויתן | צילום: דני גולן

עורך דין עמית לויתן עוסק בייעוץ וליווי משפטי לחברות, עסקים קטנים ובינוניים בתחום דיני העבודה, עריכת חוזים משפטיים, נזיקין, לשון הרע, ייצוג בפני הרשויות ובתי המשפט. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.