שאלה ראשונה שיש לשאול כאשר מדובר בכניסת זרים לישראל היא האם הכניסה מחויבת באשרת ביקור (ויזת תייר). לאחר מכן יש לוודא אם במקרה הספציפי נדרש לקבל אישור מקדים לכניסה לישראל וזאת גם אם הכניסה היא ממדינה שפטורה מקבלת אשרת ביקור. בנוסף לכל אלה, בתקופה זאת קיימות הגבלות על כניסה לישראל בשל מגפת הקורונה ויש להתעדכן בטרם ההגעה לישראל לעמוד בתנאים ולבצע את הפעולות הנדרשות.

איך יודעים אם המדינה שממנה נכנסים לישראל פטורה מאשרת כניסה לישראל?

ניתן לעיין באתר משרד החוץ, שם מעודכנת טבלת מדינות שאזרחיהן מחויבים בקבלת אשרה ביקור והם נדרשים לפנות לקונסוליות הישראליות במדינות אלה לצורך קבלת האשרה, במקרים מיוחדים אפשר לבצע הזמנה מישראל.

איך יודעים אם מדובר במקרה שבו נדרש אישור מקדים לכניסה לישראל?

ישנם מקרים מיוחדים, שבהם נהלי רשות האוכלוסין מחייבים את האזרח או האזרחית הישראליים, להזמין את הזר או הזרה לישראל ונדרש להגיש בקשה מקדימה שתיבדק בהתאם לנוהלי הרשות הרלוונטיים וזאת בטרם הכניסה לישראל. אם נדרשת הזמנה כזאת, יש לקחת זאת בחשבון מבחינת תכנון זמני ההגעה לישראל והכנת המסמכים הנדרשים. לדוגמא, אם קיים קשר זוגי בין המוזמן או המוזמנת לאזרח או האזרחית הישראליים, או אם בעבר כניסת המוזמן או המוזמנת לישראל סורבה.

כניסת ילדים של ישראלים שנולדו בחו"ל ולא נרשמו במרשם האוכלוסין ואינם מחזיקים עדיין בדרכון ישראלי תעשה בימים אלה על פי נוהל ייעודי, המחייב את ההורה להשלים את הרישום של הילדים במרשם האוכלוסין. יש לעקוב אחר תוקפו והוראותיו של הנוהל ומומלץ לפעול להכנת התעודות בהתאם לדרישות.

אם קיים ספק בנוגע לצורך בהליך מקדים לאישור הכניסה לישראל, מומלץ מאוד להתייעץ עם גורם מקצועי או לפנות ללשכת רשות האוכלוסין ולברר זאת מראש, עוגמת הנפש שעלולה להיות בנתב"ג מצדיקה את ההשקעה בעריכת הבירור.

נושא נוסף שחובה לברר בתקופה זאת קשור במגבלות הכניסה לישראל בשל מגפת הקורונה. מדובר בהוראות, שמשתנות לעיתים תכופות ולכן רצוי לבדוק בסמוך לכניסה אם לא חל שינוי, אלו דרישות חלות ביחס להתחסנות ואלו טפסים נדרש למלא. הטפסים הינם מקוונים ולקחת פני העלייה למטוס מומלץ להצטייד באישורים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין, גישור ונוטריון מאיה וייס-טמיר, לחץ/י כאן     

כניסת זרים - ההוראות העדכניות לאור מגבלות מגפת הקורונה

הוראות כניסת זרים לישראל כיום, מבוססות על עקרונות "התו הירוק". מומלץ לבדוק את הנהלים והדרישות המשתנות באתר משרד הבריאות ובאתר רשות האוכלוסין כדי לא להתבלבל ולהסתמך רק על ההוראות העדכניות, הרשמיות והמחייבות.

יש לוודא:

  1. עמידה בתנאי "התו הירוק", הן מבחינת ההתחסנות והן מבחינת ההחלמה. מי שלא עומד בתנאי "התו הירוק" יידרש להגיש בקשה מיוחדת ולקבל אישור חריג. אפשר להגיש את הבקשות בטופס מקוון, בישראל או בקונסוליה המתאימה (חיסון ספוטניק יהיה מוכר החל מיום 01.12.21, בתנאי שתבוצע בדיקה סרולגית בישראל שתדגים תוצאה חיובית.
  2. ההגעה לישראל איננה ממדינה המוגדרת "אדומה" בה הייתה שהייה העולה על 14 ימים לפני הכניסה לישראל.
  3. אין מניעה נוספת לכניסה לישראל.
  4. קיים ביטוח המכסה תחלואת קורונה בישראל תקף לימי השהיה בישראל.

מי אינו חייב לעמוד "בתנאי התו הירוק"? מקרים אלה יאושרו, גם אם מדובר באנשים לא מחוסנים או לא מחלימים, באופן חריג ולאחר בדיקה

  1. תינוק זר (מתחת לגיל שנה) להורים זרים – תותר כניסתו ללא אישור עליה למטוס על בסיס אישור הכניסה של ההורים. התינוק מחויב בכללי הבידוד על פי התוויות משרד הבריאות.
  2. אלו שהוגשה עבורם בקשה במסגרת הליך לקבלת מעמד בישראל של בני זוג נשואים או ידועים בציבור וילדיהם הקטינים, או כאלה הנמצאים בתוך ההליך, לאחר קבלת אישור רשות האוכלוסין וההגירה.
  3. ילדים קטינים להורים שאחד מההורים הוא ישראלי שחי בישראל וההורה השני חי בחו"ל והילדים אינם מחזיקים בדרכון ישראלי – הפנייה לקבל אישור כניסה, תעשה באופן מקוון ובאמצעות המסמכים הנדרשים.
  4. הורה זר לקטין ישראלי אשר בידו הסכם משמורת על הקטין, הפנייה לאישור כניסה תיעשה באופן מקוון ובאמצעות המסמכים הנדרשים.
  5. חתונות – נדרשת קרבה ראשונה לכלה או לחתן שהם אזרחים ישראליים שמרכז חייהם בישראל. הפנייה לקבל אישור כניסה, תעשה באופן מקוון ובאמצעות המסמכים הנדרשים על פי כללי הבידוד של משרד הבריאות.
  6. לוויות – תאושר הגעה של אבלים בקרבה ראשונה ללא בני הזוג, ללויה בלבד (24 שעות) וההשתתפות בשבעה על פי כללי הבידוד של משרד הבריאות. הפנייה לקבל אישור כניסה, תעשה באופן מקוון ובאמצעות המסמכים הנדרשים.
  7. מומחים – כניסת מומחים חיוניים בעלי היתרים תעשה באופן מקוון ובאמצעות המסמכים הנדרשים, כניסת מומחים אחרים תעשה מול לשכות מינהל אוכלוסים בהתאם לנהלים ודרישות התו הירוק.
  8. עובדים זרים בענף הסיעוד הביתי, ענפי חקלאות ובניין – בהתאם לנהלים הרגילים של ביקור מולדת וחיוב בחיסון שלישי עם חזרתם לישראל.
  9. ספורטאים – בכפוף לאישור משרד הבריאות והמלצת מנכ"ל משרד התרבות והספורט.
  10. תיירות רפואית – יינתן אישור במקרים מצילי חיים באישור מנהל/סגן בית החולים.
  11. נושאי דרכונים דיפלומטיים ושירות המאומנים בישראל.

לתכנון מקדים של ההגעה מבחינת נהלי הקורונה, חשוב להכיר את השלבים הנדרשים בכניסה לישראל:

  1. בדיקת PCR


    יש לבצע בדיקת PCR עד 72 שעות לפני הטיסה.
    פטורים מבדיקת PCR לפני הטיסה:
    א. מי ששהו בחו"ל פחות מ- 72 שעות.
    ב. מי שהחלימו ויציגו לפני ההמראה תוצאה חיובית בבדיקת PCR שעשו פחות משלושה חודשים אבל יותר מ- 11 ימים מיום הכניסה לישראל.
    ג. אם מתוכננת בדרך לישראל טיסת המשך (קונקשן) וזמן ההמתנה בין הטיסה הראשונה לזאת שנוחתת בישראל הוא יותר מ 24 שעות, יש לוודא שהבדיקה נעשית במהלך ה 72 שעות שלפני המראת הטיסה שנוחתת בישראל.
    ד. אם קיים מקרה חריג שבו לא ניתן לבצע את הבדיקה יש לפנות לוועדת חריגים ולבקש היתר כניסה ללא בדיקה.
  2. מילוי פרטים און ליין - הצהרת כניסה לישראל

    א. יש למלא טופס הצהרת כניסה לישראל במהלך 48 שעות שלפני ההמראה לישראל. הצטיידו בטרם מילוי הטופס בכל הפרטים האישיים של כל מי שנכנס לישראל, גם של הילדים הנלווים, הצהרת בריאות, מידע על התחסנות והחלמה והיכן שוהים בבידוד.
    ב. מחזיקי או מחזיקות תעודה דיגיטלית הניתנת לאימות – יסרקו או יטענו את תעודת החיסון או ההחלמה לטופס ההצהרה ויקבלו תו ירוק לפני שיעלו למטוס.
    ג. מי שאין להם או להן תעודה דיגיטלית הניתנת לאימות, יצהירו על החיסונים שקיבלו בטופס הצהרת הכניסה לישראל ובנוסף ימלאו טופס דיווח חיסוני חו"ל שאליו יצרפו את המסמכים ויקבלו תו ירוק לפני שיעלו למטוס.
  3. הכנת מסמכים לפני עלייה למטוס

    בעלייה למטוס יש להציג את המסמכים הבאים:
    א. תיעוד על התוצאה בבדיקת ה PCR שבוצעה בהתאם לס' 1 לעיל (שלילית אם בוצעה 72 שעות מראש וחיובית למחלימים שמועדה בין שלושה חודשים ועד 11 ימים טרם הטיסה). יש לשים לב שהתוצאה תהיה כתובה באנגלית עם ציון מספר דרכון.
    ב. אישור מילוי טופס הצהרה על כניסה לישראל. בסוף הטופס יתקבל קישור באמצעותו ניתן לשלם על בדיקת PCR שתידרש בישראל (80 ₪ מראש או 115 ₪ במזומן בנתב"ג).
    ג. תעודת חיסון המעידה על ביצוע החיסונים בהתאם למה שנדרש בישראל או תעודת החלמה דיגיטלית או אישור כניסה מיוחד ע"ס הצהרת דיווח חיסון בחו"ל. יש לבדוק האם משרד הבריאות מכיר.
  4. לאחר הנחיתה בישראל:

    א. ייתכן שבנתב"ג ייבדקו את המסמכים הנ"ל ועמידה בתנאי רשות האוכלוסין וההגירה.
    ב. יש לעשות בדיקת PCR ומי שחוסנו ספוטניק יבצעו גם בדיקה סרולוגית וידרשו לקבל בה תוצאה חיובית.
    ג. להיכנס לבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית בבדיקת ה- PCRאו למשך 24 שעות, המוקדם מבניהם – יש לפעול בהתאם להוראות הרלוונטיות עפ"י צבע המדינה ממנה מגיעים.

איך יודעים אם ישראל תכיר בהתחסנות או בהחלמה בחו"ל?

בודקים האם מי שמבקש או מבקשת להיכנס לישראל עומדים בתנאים המפורסמים בהתאם למידע הרשמי לגבי מי בישראל נחשב "מחוסן" או "מחלים". יש לבדוק אם החיסון מוכר והאם ניתנו כל המנות הנדרשות, כמו כן לעניין הכרה בהחלמה יש לבדוק אם עומדים בתנאים הנדרשים בהתאם לכללי משרד הבריאות.

לסיכום:

  1. בדקו האם המדינה ממנה מגיעים פטורה מאשרת ביקור או ויזה.
  2. בדקו אם נדרשת הזמנה מקדימה לישראל, גם אם אין חובה באשרת ביקור.
  3. אם לאחר הכניסה לישראל תדרשו לבצע הליכים נוספים לקבלת מעמד או רישום, מומלץ לקחת איתכם את כל התעודות המקוריות בהתאם לדרישות רשות האוכלוסין וההגירה.
  4. בדקו האם עומדים בתנאי "התו הירוק" או האם ניתן לקבל אישור כניסה לחריגים שלא עומדים בתנאים, בדקו האם מולאו כל הטפסים ודאגו לקחת עותק מהמסמכים.
  5. בסמוך למועד ההגעה בדקו שלא חל שינוי במדיניות או בדרישות (חשוב!).
  6. על החלטות בנושא כניסת זרים לישראל ניתן להגיש ערר לבית הדין לעררים, ללא שיהוי ולא יאוחר מ-30 ימים מיום קבלת התשובה.

עורכת הדין מאיה וייס-טמיר (צילום: משרד עורכי דין, גישור ונוטריון מאיה וייס-טמיר)
עורכת הדין מאיה וייס-טמיר | צילום: משרד עורכי דין, גישור ונוטריון מאיה וייס-טמיר

משרד עורכי דין, גישור ונוטריון מאיה וייס-טמיר, עוסק באזרחות ובהסדרת מעמד בישראל, אשרות כניסה ועבודה, אשרות מומחים, מעמד לבני זוג נשואים או ידועים בציבור, מעמד להורה קשיש, הסדרת מעמד של ילדים הזכאים לאזרחות ישראלית שנולדו בחו"ל או בישראל, התאזרחות תושבי קבע, עניינים הומניטריים, המשרד מתמחה בסיוע במקרים מורכבים, ייצוג בהליכים מול רשות האוכלוסין, בבית הדין לעררים ובכל הערכאות הרלוונטיות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.