לאור משבר הקורונה והפגיעה הקשה בעסקים ובחברות על רקע פרוץ המגפה, רבים מהעובדים מוצאים עצמם במצב בו המעסיק הפסיק את פעילותו, ותשלום שכרם יחד עם זכויות סוציאליות נוספות המגיעות להם אינם משולמים.

המאמר הבא עושה סדר בזכויות עובדים במקרה כזה מהמוסד לביטוח לאומי, כאמור במקרה של פירוק חברה או פשיטת רגל על ידי יחיד.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ליאור אלנקווה, לחץ/י כאן

אילו זכויות מגיעות לעובדים במקרה של חדלות פירעון או פשיטת רגל של המעסיק?

כאשר מזכירים את המוסד לביטוח לאומי, רוב האנשים חושבים על תביעות נכות, תביעות על תאונות עבודה, אבטלה, דמי לידה, שמירת הריון וכדומה.

עם זאת, רוב העובדים אינם מודעים לעובדה כי בהתאם לפרק ח' לחוק הביטוח הלאומי - ביטוח זכויות עובדים בהליכי חדלות פירעון - העובדים מבוטחים על ידי המוסד לביטוח הלאומי גם במצב של חדלות פירעון (פירוק חברה או פשיטת רגל על ידי יחיד).

במקרה כזה ניתן להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת גמלה המוענקת לעובדים במצב בו המעסיק שלהם פושט את הרגל או החברה בה הם עבדו מקבלת צו פירוק, לקבלת זכויותיהם הסוציאליות מהמוסד לביטוח לאומי.

נכון למועד כתיבת שורות אלו, גובה הגמלה בפשיטות רגל ובפירוק חברה לה זכאים העובדים מהמוסד לביטוח לאומי הנה עד לסך של 114,452 שקלים לפיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות, ועד ל-17,608 שקלים להפרשות לקופות גמל (קרן פנסיה/ ביטוח מנהלים/ קרן השתלמות). לסכום זה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.

הזכויות הסוציאליות אותן ניתן לתבוע בתביעה לגמלת זכויות עובדים בפירוק מהמוסד לביטוח לאומי הן:

  • פיצויי פיטורים - במקרה בו הופרשו כספים לקופת הגמל יש להשלים את שיעור פיצויי הפיטורים. במקרה שלא הופרשו כספים לקופת הגמל ניתן לתבוע את מלוא פיצויי הפיטורים בהתאם לחוק פיצויי פיטורים;
  • הודעה מוקדמת - ימי ההודעה המוקדמת בהתאם לחוק הודעה מוקדמת;
  • פדיון חופשה - פדיון ימי החופשה שלא שולמו בגין שלוש השנים האחרונות והשנה השוטפת;
  • דמי הבראה - דמי הבראה יחסיים לשנת העבודה האחרונה במידה ולא שולמו;
  • הפרשי שכר/ שעות נוספות - שכר עבודה, שעות נוספות שלא שולמו בגין שנת העבודה האחרונה;
  • ביגוד - דמי ביגוד בגין השנה האחרונה;
  • דמי חגים - בהתאם לזכאות לפי צו ההרחבה/ ההסכם הקיבוצי בשנת העבודה האחרונה;
  • משכורת 13 - בהתאם לזכאות לפי צו ההרחבה/ ההסכם הקיבוצי בשנת העבודה האחרונה;
  • הפרשות לקופות גמל - בהתאם לזכאות לפי צו ההרחבה/ ההסכם הקיבוצי בשנת העבודה האחרונה (אם נפתחה קופת גמל, יש לפנות לחברת הביטוח לצורך הגשת התביעה על ידה).

יצוין כי כאמור, רוב הזכויות מוגבלות לשנת העבודה האחרונה של העובד, למעט פיצויי פיטורים ודמי חופשה.

חשוב להדגיש כי תקופת ההתיישנות להגשת תביעת גמלה לזכויות עובדים בחדלות פירעון למוסד הביטוח הלאומי היא קצרה מאוד, ועומדת על שישה חודשים בלבד מיום מתן צו הפירוק או ההכרזה על פשיטת רגל. בנסיבות מיוחדות ומטעמים מיוחדים ניתן לבקש ארכה להגשת התביעה. כמו כן, עצמאיים ובעלי שליטה בחברה אינם זכאים לתשלום הגמלה.

כדי למקסם את תביעת העובד לביטוח לאומי, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה, על מנת שיוכל לבחון האם על העובד חל צו הרחבה או הסכם קיבוצי בענף בו הוא עובד ועל ידי כך לתבוע את מלוא הזכויות הסוציאליות להן זכאי העובד, כגון משכורת 13, קרן השתלמות, ביגוד או הפרשות מוגדלות לפנסיה.

ייצוג על ידי עורך דין העוסק בתחום דיני העבודה בהגשת התביעה, מאפשר למצות את הזכויות המגיעות לעובד בגמלה לאחר פירוק החברה או פשיטת הרגל של המעסיק, לכן מומלץ לפנות לעורך דין עם ידע וניסיון בתחום זה.

עו"ד ליאור אלנקווה (צילום: גלעד הר-שלג)
עורך הדין ליאור אלנקווה | צילום: גלעד הר-שלג

עורך דין ליאור אלנקווה, מתמחה בכל תחומי דיני העבודה, ומייצג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה במגוון נושאים כגון פיצויי פיטורין, זכויות עובדים, זכויות מעסיקים, יחסי עובד-מעסיק, הסכמים קיבוציים ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.