אנשים צעירים נוהגים להדחיק את נושא המוות ואינם מעוניינים לחשוב עליו, ובצדק. בעיני הצעירים, לצוואה יש קונוטציה של מסמך המיועד לאנשים מבוגרים או עתירי ממון בלבד. האומנם?

המקרה הטראגי של משפחת בירן מאסון הרכבל באיטליה, מדגיש את הצורך של הורים לילדים קטנים לערוך צוואה.

לו הוריו של איתן הקטן היו עורכים צוואה ומציינים בה מי הם היו רוצים שיהיו האפוטרופוסים של ילדיהם במקרה וחלילה יקרה להם משהו או אפילו היכן הם מעוניינים שיהיה מרכז חיי ילדיהם, לא הייתה ניטשת כעת מלחמת חורמה על אחזקתו של איתן הקטן.

נכון הדבר כי ילד אינו חפץ המועבר בירושה וטובת הילד נבחנת בכל מקרה על ידי בית המשפט, אולם ניתן משקל משמעותי לרצון ההורים.

לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין גרטל – גרבר לחץ/י כאן

מדוע חשוב לערוך צוואה כהורים לילדים קטנים?

מאחר ועורך צוואה יכול להורות במסגרת הצוואה כי היה ויילך לעולמו וגם ההורה האחר לא יהיה בחיים, יתמנה אדם מסוים, נניח אח או אחות או אפילו דודה או סבתא, כאפוטרופוס החוקי על ילדיו הקטינים, חשוב כל כך להורים צעירים לעשות זאת.

היעדר צוואה במקרה של משפחת בירן הביאה לכך כי דודתו מצד אביו של איתן, הניצול היחיד, המתגוררת באיטליה, הגישה די מהר בקשה להתמנות כאפוטרופוס זמני על הקטין, ואילו אביה של אמו המנוחה של הקטין הגיע לאיטליה והוציאו מאיטליה לישראל במעשה שנטען לגביו כי הינו מעשה חטיפה...

במצב דברים זה נוצר מאבק משפטי חריף מאד בין שני צדיה של המשפחה המורחבת של ההורים המנוחים, בעניין מי יתמנה כאפוטרופוס על הקטין איתן בירן. בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קבע בהחלטתו כי הקטין איתן בירן יוחזר לאיטליה, שהינו המקום בו התגורר בעת קרות אסון הרכבל ובו מתגוררת דודתו - אחות אביו המנוח. יצוין כי לטובתה ניתן אף צו זמני לאפוטרופסות על הקטין איתן בירן על ידי בית המשפט המוסמך באיטליה. הערעור שהוגש על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נדחה.

ככל הנראה המקרה יגיע לפתחו של בית המשפט העליון שיצטרך ליתן בקרוב החלטה סופית במקרה המצער הזה.

אם ההורים המנוחים של הקטין איתן בירן היו עורכים צוואה והיו קובעים בה הוראה מפורשת לפיה היה ושניהם ילכו לעולמם כי אז יתמנו מי מבני המשפחה המקובל עליהם, או יתמנה בן משפחה ספציפי מכל צד, כי אז לא היה נוצר המאבק המשפטי הזה במשפחה שעדין מתאבלת לצערה על מות יקיריה.

חשיבותה של עריכת צוואה גם לצעירים ללא ילדים וגם במקרי גירושין

מקרה נוסף בו גם צעירים נדרשים לצוואה, הוא במקרה של זוג צעיר המצוי בהליכי גירושין ותוך כדי הליך הגירושין, מי מבני הזוג הולך חלילה לעולמו. ככל ולא תהא צוואה, הרי שחל חוק הירושה, אשר קובע כי בן הזוג יורש מחצית מהרכוש, וכך ייווצר מצב לפיו בן הזוג שממנו עמד בן הזוג האחר להתגרש - יורש מחצית מרכושו. די ברור שזהו לא רצון המוריש במקרה כזה.

דוגמא נוספת, במקרה של זוג צעיר ללא ילדים, כשאחד מבני הזוג הולך לעולמו, הרי שככל ואין צוואה, בהתאם לחוק הירושה, רכוש המנוח יתחלק מחצית לבן הזוג ומחצית להורי המנוח. ככל וזהו אינו רצון המוריש, הרי שרצוי לערוך צוואה.

כמו כן, חשוב לדעת כי זוג החי יחד, גם ללא נישואין, יכול להיחשב כידועים בציבור. לידועים בציבור יש זכויות ברכוש בן הזוג האחר. במידה ומי מבני הזוג הולך לעולמו, חשוב לדעת שלבן הזוג, הידוע בציבור, הנותר בחיים, יש זכויות בעיזבון המנוח, בהתאם לחוק הירושה. על כן מי שרוצה ליצור הסדר אחר מהאמור בחוק הירושה, כדאי שיעשה צוואה.

אם כן, ניתן לראות כי גם לאנשים צעירים כדאי וחשוב במקרים מסוימים לערוך צוואה. אגב, צוואה היא סגולה לאריכות ימים. חישבו כעת על העתיד כדי למנוע מחלוקות מיותרות ושתהיה בריאות טובה לכולם.

עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל (צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים)
עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל | צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים

משרד עורכי הדין גרטל – גרבר עוסק בדיני משפחה, גירושין ומקרקעין. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.