עו"ד דן לימור, בעלים של משרד עורכי דין המתמחה בדיני ירושה וצוואה עושה לנו סדר.

רבות אני נשאל לגבי תרומתה של הצוואה ועד כמה אם בכלל יש צורך לעשותה. לעיתים קרובות סבור מאן דהוא, כי צוואה זה דבר מיותר, שכן חוק הירושה ממילא כבר קובע את זהות יורשיו לאחר 120 שנותיו כמו גם את היקף זכויותיו בעיזבון של כל אחד מיורשיו. אלא שאז לאחר הסבר קצר הכולל תרחישים שכיחים למדי שאני מציג בפניו השואל מתפקח ומיד מבין את חשיבותה של הצוואה. לא יחלוף זמן רב עד שיפנים שהוא גם צריך לעשותה.

כך למשל בתרחיש מסוים בו זוג הורים ולהם דירה משותפת בבעלותם, כאשר נפטר אחד ההורים מבלי שהותיר אחריו צוואה, יהיו יורשיו ההורה השני אשר יירש מחצית מהעיזבון וילדיו שיירשו את המחצית הנוספת בחלקים שווים ביניהם. או אז יגלה ההורה שנותר בחיים, כי ילדיו הם שותפיו החדשים לדירה שבבעלותו. לא אחת, מתעורר לפתע אחד הילדים ובא בדרישה מההורה שנותר בחיים להיפרע בגין חלקו היחסי בדירה. הסיבה בגינה הילד דורש זאת אינה רלוונטית, בין אם כאקט הישרדותי כנובע ממצוקה כלכלית ובין אם לאו, אולם בסופו של יום ההורה שנותר בחיים נאלץ להתמודד עם בעיה אמיתית.

ומה לגבי תרחיש שכיח אחר שבו כדי לממש את זכות הירושה ולמשוך את חלקו בכספי העיזבון נדרש יורש אחד לשיתוף פעולה מלא מצד יורש אחר וזה ממאן לבוא? בלית ברירה, הדרך להכרעה בבית המשפט תהא קצרה וההוצאות? גבוהות לאין שיעור מעלותה של צוואה.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דן לימור, לחץ/י כאן

מניעת סכסוכי ירושה ומחלוקות בקרב יורשים

ועוד לא נגענו במחלוקות ו/או סכסוכים עתידיים שעלולים להתגלע בין היורשים כמו גם בתרחישים בעייתיים רבים אחרים כשרק בשל קוצר היריעה לא אמנה כעת דוגמאות נוספות. אם כן, כדאי ומומלץ לערוך צוואה בכל מקרה ובכל גיל מעל גיל 18, מבוגרים וצעירים כאחד. כך למשל מקרה של בני זוג בהליכי גירושין. בהיעדר צוואה וכל עוד הם נשואים בני הזוג הם יורשים. טוב, למרות הכל הנה מניתי דוגמא נוספת.

ולאחר שכעת כבר ברור ומובן שיש צורך לערוך צוואה חובה לדעת, כי לא פחות מכך חשוב איך לעשות צוואה.

חשיבות ההקפדה על הוראות חוק הירושה באשר לטיבה וצורתה של צוואה

כבר כתבתי בעבר על חשיבות אופן עשיית הצוואה. ציינתי, כי קיימים מקרים רבים בהם אני נתקל המגיעים למשרדי שניתן היה בהם בקלות להימנע מלהגיע להתדיינות בבית המשפט, בכלל זה התנגדויות והגשת תביעות לו רק הייתה הקפדה עוד בחייו של המוריש על טיבה וצורתה של הצוואה ולא רק הקפדה על עצם עשייתה. הדגשתי עד כמה חשוב והכרחי למלא אחר הוראות חוק הירושה במדויק ולהשתדל להימנע מחוסרים, ליקויים ו/או פגמים שעלולים לאלץ את היורשים לנקוט בהליכים משפטיים יקרים ומיותרים.

והנה רק לאחרונה נעתר בית המשפט לענייני משפחה באשדוד להתנגדות שהוגשה לצוואה רק מהטעם שהמורישים (במקרה זה עסקינן בשני יורשים, שני בני זוג שביקשו לערוך צוואה משותפת) לא מילאו אחר הוראות חוק הירושה. התוצאה הייתה שבית המשפט פסל את המסמך הנחזה להיות צוואה. במקרה הנ"ל, הורים ערכו צוואה משותפת ביחד עם בנם וכלתם וביקשו להגדירה כצוואה הדדית. זאת בעוד שחוק הירושה קובע בצורה ברורה שתי הוראות מפורשות בהקשר זה: האחת - צוואה הדדית אפשרית רק בין בני זוג. השנייה - הוראת צוואה המזכה את מי שהיה עד לה או נטל חלק בעריכתה בטלה. אי הקפדה על הוראות אלו הביאו לבטלות הצוואה.

שימוש מושכל ונכון בהוראות חוק הירושה

מעבר לכך, שימוש נכון ומושכל בהוראות חוק הירושה מאפשרות לשכלל את הצוואה שתחול גם ככל ויחולו אי אילו שינויים בנסיבות החיים שלא היו ידועות בעת עשייתה, זאת אף בקרב יורשים עתידיים. נניח, שאחד מבין יורשיו של המוריש נפטר לאחר עשיית הצוואה וזו לא שונתה עוד על ידי המוריש. החלת "הוראות מיוחדות" בצוואה תעניק למוריש מידת וודאות גדולה יותר ותאפשר לו "לשלוט" בעיזבונו גם לאחר פטירת יורשו ולקבוע מי יהיה היורש הבא אחריו. טוב, זו הייתה דוגמא אחרונה בהחלט.

אז אחרי שכבר ברור שחשוב לעשות צוואה וברור לא פחות שחשוב איך לעשות צוואה, נותר רק לקבל ייעוץ משפטי אצל עו"ד מומחה בדיני ירושה וצוואה. ייעוץ משפטי הינו הכרחי בטרם עשיית צוואה.

עורך הדין דן לימור (צילום: אופיר סקופ)
עורך הדין דן לימור | צילום: אופיר סקופ

עו"ד דן לימור הינו בעל משרד עורכי דין המתמחה בדיני ירושה וצוואה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.