תסמונת הפיברומיאלגיה (דאבת שרירים) הינה מחלה כרונית המאופיינת בכאב ורגישות כרונית בגוף לצד עייפות קשה. המחלה מאופיינת במגוון תופעות לוואי שפוגעות מאוד בניהול אורח חיים תקין כמו חוסר ריכוז ופגיעה בזיכרון, נדודי שינה, כאבים, מעי רגיז, כאבים במפרקי הלסתות ואף לעיתים מאובחנת אף תגובה דיכאונית, המופיעה בין היתר כביטוי לקושי בהתמודדות עם קבלת המצב הרפואי.

לפניה ישירה אל עורכת דין יעל קוזמנקו צדיק, לחץ/י כאן

הצעה לתיקון חוק הביטוח הלאומי - הכרה בנכות של חולי פיברומיאלגיה

בחודש אוקטובר השנה, נערך ניסיון להוספת סעיף לחוק הביטוח הלאומי, המסדיר את ההכרה בנכותם של חולי הפיברומיאלגיה, תוך התייחסות ישירה לחולים אלה ולחולים הסובלים מתסמונת התשישות הכרונית.

מצד אחד, מדובר בבשורה משמחת עבור אותם חולים הסובלים מתסמינים קשים שפוגעים באיכות חייהם ועבודתם כאשר עד מועד זה לא זכו להסדר הולם וסעד מהמדינה, לפחות לא באופן מפורש בתקנות.

דרגת נכות רפואית מקסימלית בשיעור 40% לחולי פיברומיאלגיה

התיקון המוצע, מבטא בכל אחד מסעיפיו את הסימנים הקליניים של המחלה ביחס לפגיעה התפקודית הנובעת מחומרת התסמינים וככל שהפגיעה בתפקוד היומיומי והתעסוקה גדולה יותר, כך הנכות גבוהה יותר ובהתאם לתקנה עשוי להגיע לדרגת נכות רפואית מקסימלית בשיעור של 40% נכות.

הסעיף מתייחס הן לתלונות האובייקטיביות של המטופל באשר לכאבים ותסמינים נפוצים של המחלה והן למגבלה שנגרמת לו כתוצאה מהופעת התסמינים, בזו הלשון:

א) ברמיסיה, ללא הפרעה בתפקוד - 0%

ב) עם סימנים קליניים הגורמים להפרעה קלה בתפקוד - 10%

ג) עם סימנים קליניים בחומרה קלה, כמו כן קיימת הפרעה בינונית בתפקוד - 20%

ד) עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, כמו כן קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד - 30%

ה) עם סימנים קליניים בחומרה קשה המצריכים טיפול רפואי קבוע, כמו כן קיימת הפרעה קשה בתפקוד - 40%

כיצד התיקון בחוק עשוי לשנות את מצבם של חולים בפיברומיאלגיה?

לפני התיקון רוב התסמינים המאפיינים את מחלת הפיברומיאלגיה, כמו מצב נפשי, כאבי ראש וכיוב' כשלעצמם היו מזכים בנכויות בנוסף לתסמונת הפיברומיאלגיה, שבגינה הייתה נקבעת נכות בהתאם לסעיף כללי העוסק בעיקר בקושי תפקודי בדרגות שונות.

החל מכניסת התיקון לתוקף לא יקבעו עוד אחוזי נכות גם בגין פיברומיאלגיה, בהתאם לסעיף הרלוונטי וגם בגין כל אחת מהנכויות הנלוות למחלה בנפרד.

וזו לשון הסיפא של התקנה:

  1. לא יקבעו אחוזי נכות בגין פרט ליקוי זה ובגין פגימות הנלוות לתסמונת במקביל.
  2. לעניין פרט זה "פגימות נלוות לתסמונת - פגימות נלוות לתסמונת לרבות מעי רגיז, שלפוחית רגיזה, הפרעות בשינה, פגיעה בריכוז וזכרון, דכאון וכאבי גוף לרבות, כאבי ראש, כאבי גוף מפושטים ו- TMJ.

כל אותן פגימות שבגינן לא ניתן לקבל נכות במקביל להכרה בתסמונת הפיברומיאלגיה כשלעצמן פוגעות באיכות חיים ומונעות אפשרות של השתלבות תקינה במעגל העבודה.

צמצום יכולתם של חולי פיברומיאלגיה לגבש זכאות לקצבה חודשית

יוצא מכך, שהתיקון הוא בבחינת אליה וקוץ בה שכן הוא מצמצם את יכולתם של חולי פיברומיאלגיה, בדרגת חומרה בינונית וקלה בעיקר, המתבטאת בהפרעה ניכרת בתפקוד (כהגדרת הסעיף ומזכה בנכות בשיעור 20% או 30%) להגיע לזכאות לקבלת קצבה חודשית שאמורה לסייע בקיום עצמאי בכבוד.

עם זאת, טרם נאמרה המילה האחרונה ונכון להיום מדובר, בטיוטה בלבד והמאבק לשינוי הגזרה עודנו בעיצומו.

במידה ואובחנתם כסובלים מתסמונת זו ובנוסף הינכם סובלים מכל תופעות הלוואי, אל תתמהמהו ותבקשו לממש את זכויותיכם בהקדם, בל ייפגעו.

עורכת הדין יעל קוזמנקו צדיק (צילום: משרד עו"ד יעל קוזמנקו צדיק)
עורכת הדין יעל קוזמנקו צדיק | צילום: משרד עו"ד יעל קוזמנקו צדיק

עורכת דין יעל קוזמנקו צדיק מנהלת פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות, עוסקת בתחום דיני הנזיקין, מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי במחלת מקצוע ומיקרוטראומה, נכות כללית, ניידות, נכות מעבודה, ייצוג בוועדות רפואיות, ועדות ערר לצורך קביעת אחוזי נכות, אובדן כושר עבודה וייצוג מול חברות הביטוח. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.