עובדי כפיים שעוסקים במקצועות דוגמת מסגרות, שיפוצים, נגרות, עיצוב שיער ועוד שלל מקצועות המחייבים ביצוע חוזר ונשנה של פעולות באמצעות כפות הידיים, חשופים לסיכון מוגבר ללקות בתסמונת התעלה הקרפלית. עובדים אלו מבצעים פעולות חוזרות עם הידיים במשך שעות ארוכות מדי יום בין אם באמצעות כלי עבודה ובין אם בידיים חשופות.

בעקבות אופי העבודה התובעני, עובדים אלו נתונים לעומסים גבוהים מדי יום בעת שהם מפעילים את ידיהם באופן חוזר ונשנה. על כן, הסיכון של עובדים אלו לחלות בתסמונת התעלה הקרפלית הוא גבוה משמעותית ביחס לעובדים שאינם נדרשים להפעיל עומס ממושך על ידיהם במסגרת עבודתם.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין הראל - יטיב, לחץ/י כאן

אילו עובדים נוטים לסבול מנזק לתעלה הקרפלית?

עובדים שסובלים מנזק לתעלה הקרפלית הם במקרים רבים בעלי מקצוע שמבצעים את עבודתם באמצעות כפות הידיים על בסיס יומי. בעלי מקצוע אלו כוללים בין היתר נגרים, עובדי מוסך, מסגרים, נגנים, צבעים, גננים, חשמלאים, מעצבי שיער ועוד. הניסיון מלמד כי תסמונת התעלה הקרפלית נפוצה בקרב פועלי בניין ועובדי שיפוצים אשר במהלך עבודתם משתמשים בכלי עבודה ממונעים ורוטטים דוגמת פטיש אוויר, מסור דיסק, מקדחה ועוד, אשר גורמים לעומס רב על כפות הידיים. נוסף על כך, גם מעצבי שיער וספרים אשר מרבים להשתמש במכשיר פן, במספריים מסוגים שונים ובמברשות ומסרקים חשופים לתחלואה בתסמונת התעלה הקרפלית.

מהי תסמונת התעלה הקךפלית?

תסמונת התעלה הקרפלית היא אחת המחלות הנפוצות והשכיחות ביותר באזור כף היד. התסמונת מופיעה כאשר נוצר לחץ גבוה מהרגיל בתוך התעלה הקרפלית אשר גורם ללחץ על העצב המדיאני שעובר בתעלה. התעלה הקרפלית מורכבת מעצמות ומרצועות בבסיס שורש כף היד ודרכה עוברים עצבים וגידים מהאמה, נכנסים לשורש כף היד ומשם לאצבעות כף היד.

העצב המדיאני מעצבב את האמה, את האצבע המורה, את האגודל וגם חצי מהקמיצה. יתרה מזאת, העצב המדיאני מפעיל גם חלק מהשרירים הקטנים שתפקידם להניע את האצבעות.

התסמינים הבאים עלולים להצביע על תחלואה בתסמונת התעלה הקרפלית:

  • קושי לבצע פעולות באמצעות כף היד והאצבעות.
  • תחושות של זרמים באצבעות.
  • תחושת קיפאון של כף היד או קיפאון שמתרחש לרוב בלילה.
  • נימול ועקצוצים באצבעות, באמה ובכף היד.
  • כאבים בשורש כף היד ובאצבעות אשר מופיעים במהלך ביצוע פעולות כיפוף.
  • קושי לאחוז בחפצים באמצעות כף היד.

לחץ על העצב עלול לגרום לכאבים, לחולשה באצבעות ולאובדן תחושה

הלחץ שמופעל על העצב המדיאני גורם לכאב, לירידה בתחושה באצבעות שהעצב מעצבב ובהמשך גם לחולשה באצבעות. אף על פי שתסמונת התעלה הקרפלית היא שכיחה ונפוצה ביותר, הדרך המדויקת שבה היא נוצרת עדיין אינה ברורה לרופאים לגמרי. עם זאת, ההערכה היא שהתסמונת נגרמת עקב שילוב של מספר גורמים שכוללים בין היתר גנטיקה. מקור גנטי גורם לכך שבמהלך החיים הרצועה שעוטפת את התעלה הקרפלית מתקשה, מתעבה וגורמת לעליית לחץ בחלקה הפנימי. התעבות זו גורמת בהמשך ללחץ מוגבר על העצב המדיאני.

הסיכון לסבול מהתקשחות והתעבות של הרצועה כאמור, הוא גבוה משמעותית בקרב אנשים מבוגרים בגילאי 50-60, בקרב מעשנים, בקרב אנשים שסובלים ממחלות אי ספיקת כליות, סכרת ותת פעילות של בלוטת התריס.

האם תסמונת התעלה הקרפלית תוכר כמחלת מקצוע?

מחלת מקצוע היא מחלה אשר נקבעה ככזו במסגרת תקנות הביטוח הלאומי ועובד חלה בה עקב עבודתו כשכיר או בעקבות עיסוקו כעובד עצמאי. אדם אשר ביחס אליו לא מתקיימים התנאים שנקבעו בתקנות לצורך הוכחת מחלת מקצוע, יוכל לקבל את הכרת המוסד לביטוח לאומי במחלה ואף לקבל תגמולים לאחר שהפגיעה בעבודה הוכרה על דרך המיקרו טראומה. בהתאם לתורת המיקרו טראומה, פגיעה בעבודה תוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי אם העבודה שביצע העובד נעשתה תוך ביצוע תנועות חוזרות בתדירות גבוהה, כך שכל תנועה שביצע העובד תיחשב כפגיעה זעירה שגורמת לנזק זעיר עד להתגבשות נזק ממשי.

הגשת תביעה להכרה בתסמונת התעלה הקרפלית למוסד ביטוח לאומי

כדי למצות את הזכויות באופן מיטבי, העובד יצטרך להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי תוך שנה ממועד אבחון הבעיה הרפואית, שכן איחור בהגשת התביעה עלול לגרור פגיעה בזכויות. על כן, אם אתם סובלים מתסמינים כגון כאבים, נימול, חולשה או הירדמות של אצבעות בכפות הידיים, חשוב שתפנו בהקדם לרופא ותציינו בפניו גם את אופי עיסוקכם.

בהמשך, ההמלצה לעובד שסובל מתסמונת התעלה הקרפלית היא להמשיך בבירור הרפואי, למלא אחר הנחיות הרופא ולפנות לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בייצוג נפגעי עבודה בפני המוסד לביטוח לאומי. עורך דין מקצועי ייבחן לעומק את אופי הפגיעה ונסיבותיה, יסייע ללקוח למלא את טפסי התביעה לביטוח לאומי וילווה אותו עד לקבלת מלוא זכויותיו.

הכרה בתסמונת התעלה הקרפלית כפגיעה בעבודה - מה המשמעות בפועל?

כדי לבחון את זכאות העובד לקצבת נכות או למענק נכות, הוא יצטרך להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ולעמוד בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי אשר תבדוק אותו ותקבע את דרגת נכותו. יובהר כי את התביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה יש להגיש למוסד לביטוח לאומי תוך תקופה של 12 חודשים מהמועד שבו הוכרה המחלה כפגיעה בעבודה.

הכרת המוסד לביטוח לאומי בפגיעה בעבודה היא בגדר "פוליסת ביטוח" מפני החמרת מצב עתידית שתחייב ניתוח, אשר מאפשרת למבוטח לקבל גמלת נכות בתקופה שהוא לא יהיה כשיר לעבוד ומזכה אותו בשיקום מקצועי אם לא יוכל לשוב לעבוד בעבודתו עקב מצבו הרפואי. זאת, ללא תלות בתקופה שחלפה מאז שהמוסד לביטוח לאומי הכיר לראשונה בפגיעה בעבודה.

עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה יעניק לעובד שלקה בתסמונת התעלה הקרפלית ייעוץ משפטי מקיף וילווה אותו לפני הגשת התביעה לקביעת דרגת נכות למוסד לביטוח לאומי ואחריה עד למיצוי מיטבי של זכויותיו תוך מקסום התגמולים מהמוסד לביטוח לאומי.

משרד עו"ד הראל - יטיב עוסק בתחום הנזיקין והביטוח, לרבות תאונות, נזקי גוף וייצוג מול המוסד לביטוח לאומי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.