ממציאים רבים אשר מבקשים למסחר את אמצאותיהם נתקלים בדילמה בבואם לנסות ולמסחר את אמצאותיהם.

פעמים רבות עורכי פטנטים ממליצים לממציאים להגיש בקשה זמנית (Provisional Patent Application)  בארה"ב, הליך זה מגן על קדימות מועד ההגשה לגבי אמצאה אל מול אחרים אשר עשויים להגיש אמצאה כזו לרישום גם הם. בעבור בקשה מסוג זה עורכי הפטנטים גובים בדרך כלל שכר טרחה נמוך יותר מאשר מניסוח בקשת פטנט מלאה.

לפניה ישירה אל עורך דין מאיר פוקס, לחץ/י כאן

מהם היתרונות של הגשת בקשה זמנית בארה"ב?

במסגרת בקשה זמנית הרעיון יכול להיות מתואר בצורה כללית יותר ועם פחות פירוט ובלבד שיהיה גילוי מלא של האמצאה על מנת שיהיה ניתן להגן עליה בהמשך. היתרונות הללו של הגשה מהירה יותר ובעלות פחות גבוהה אטרקטיביים כמובן עבור ממציאים ובמיוחד בהתחשב בכך שהם "תופסים" בכך את מועד הקדימות אשר כה חשוב להם כמובן. על פי הדין בארה"ב בתוך 12 חודשים ממועד הגשת ה'פרוביזינול', כפי שזה נקרא, יש להגיש בקשת פטנט מלאה, אחרת הבקשה הזמנית תפקע.

האם יש חסרונות להגשת בקשה זמנית ברמת פירוט נמוכה?

יחד עם זאת קיימים חסרונות מסוימים בהגשה ברמת פירוט פחותה בכך שאם יהיה צורך במסגרת הבקשה המלאה להוסיף דברים מהותיים אשר לא כוסו בבקשה הזמנית כי אז יתכן ולא תישמר הקדימות לגבי האמצאה כולה כפי שנוסחה בעת שהוגשה לראשונה. כאן גם טמונה הדילמה אשר ממציאים נתקלים בה לעתים: מגיע ממציא לגורם מסחרי גדול ורוצה הוא/היא לעניין את הגורם באמצאה אשר לפי דעתו תהווה 'שובר שוק' עבור החברה הגדולה והוא מגיש לה הסכם סודיות כמקובל ואז אומרים לו בחברה הגדולה באופן חד משמעי שהם אינם מוכנים לחתום על שום הסכם סודיות.

גורמים מסחריים נוטים לדחוק בממציא כדי שיגלה להם את פרטי האמצאה ומהותה

באותה עת הם דוחקים בו לגלות להם את מהות האמצאה כדי שיוכלו לבחון האם האמצאה אכן מעניינת את החברה המסחרית על מנת להיכנס למשא ומתן ממשי עם הממציא על קבלת רשיון, תשלום תמלוגים וכו'. החברה המסחרית מנמקת את סירובה לחתום על הסכם הסודיות ועל שכנוע הממציא לגלות לה את מהות האמצאה בכך שהרי יש לו/לה כבר בקשת פטנט שהוגשה ולכן "מה הסיכון".

ובכן עדיין קיים סיכון במקרה כזה שכן כפי שהוסבר, יתכן והבקשה הזמנית לא מכסה את כל פרטי האמצאה כפי שאלו  יעובדו בהמשך ואז לאחר חשיפת האמצאה בפני החברה המסחרית, המהנדסים המוכשרים של חברה זו ימצאו את הדרך לעקוף את האמצאה ובכך ייחסך מן החברה הצורך לחתום על הסכם עם הממציא ולשלם לו תמלוגים. סיכון זה קיים אפילו אם הוגשה בקשה מלאה, למרות שברמת סיכון פחותה יותר.

איך מתמודדים עם חברת ענק מסחרית?

ובכן כיצד פותרים דילמה זו? לומר את האמת אין לכך פתרון פשוט וחד משמעי אלא שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם חברת ענק מסחרית היא בדרך המסחרית והכוונה לכך שבמקרה שכזה של סירוב לחתום על הסכם סודיות האופן המיטבי להתמודד עם סירוב זה הוא להציע את האמצאה לגורמים מסחריים נוספים אשר מתמודדים באותו השוק וליידע את כל החברות הללו שמתקיימים מגעים גם עם מתחרים. דבר זה יכול להניע את חברת הענק להיכנס למו"מ רציני עם הממציא מתוך חשש שמא הוא/היא יחתמו עם מתחרה אשר יזכה ביתרון בשוק לפני שתהיה להם האפשרות לקבל את השימוש באמצאה לידיהם. ובאשר למו"מ על תמלוגים, על כך נדבר בכתבה הבאה.

עו"ד מאיר פוקס (צילום: ישראל הדרי)
עו"ד מאיר פוקס | צילום: ישראל הדרי

עו"ד מאיר פוקס, בעל רשיון לעריכת דין בישראל ובמדינת ניו יורק, שותף הייטק במשרד עוה"ד גדעון קורן ושות', ויועץ למשרד עורכי הפטנטים בן-עמי ושות'. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.