ביום 17/6/21 הופץ נייר עמדה מטעם האפוטרופסה הכללית בדבר אפשרות של שימוש בכרטיסי חיוב בחשבונות של אנשים שעשו יפוי כוח מתמשך, לאחר כניסתו לתוקף. 

בטרם נמשיך בעקרונות נייר העמדה המדובר נזכיר את המערכת הפועלת מאז חקיקתו של הכלי המשפטי החדש יחסית - ייפוי כוח מתמשך.

יש לכם שאלה בנושא אפוטרופסות וזכויות קשישים ובעלי מוגבלויות? לחץ/י כאן

מהו ייפוי כוח מתמשך?

יפוי כוח מתמשך משמעו למעשה "אפוטרופסות על-תנאי - מבחירה". אדם בהיותו עדיין כשיר וצלול מנטלית (ה- "ממנה") יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך שבו הוא ממנה אדם אחר (ה- "ממונה" או "מיופה הכוח") להיות זה שיקבל בעבורו החלטות בעניינים רפואיים ו/או אישיים ו/או רכושיים, במקרה שהממנה לא יהא מסוגל להחליט או לטפל באלה בעצמו.

כניסת יפוי הכוח המתמשך לתוקף נעשה על פי רוב באמצעות חוות דעת רפואית הקובעת שהממנה אינו מסוגל יותר לדאוג בעצמו לעניינים הרפואיים, אישיים או רכושיים הנ"ל.

במאמר מוסגר נעיר שכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך בעניינים רכושיים ניתן לקבוע גם ללא חוות הדעת הרפואית הנזכרת, אלא על פי מועד לבחירת הממנה. כך ייתכן שכניסה לתוקף של הרשאה לפעול בעניינים רכושיים יכולה להיות גם מיום עצם החתימה על יפוי הכוח המתמשך.

וכעת, להתנהלותם של הבנקים בחשבונות של אנשים שערכו יפוי מתמשך: בפועל הבנקים מתייחסים לחשבונות כאלה כאילו היו "חשבונות אפוטרופוסות" על כל המגבלות החלות עליהם, כפי שפורטו בכתבות הקודמות:

 https://www.israelhayom.co.il/article/596173

https://www.maariv.co.il/news/law/Article-781943

נייר עמדה חדש מעודד שימוש בכרטיסי חיוב לממנים ולמיופי כוח

נייר העמדה הנזכר מיוני 2021 מעודד את הבנקים לאפשר שימוש בכרטיסי חיוב לממנים ולמיופי הכוח ואף מזכיר את אפשרות השימוש בכרטיסי אשראי, אם כי במגבלות מסוימות - והכל בהתאם לשיקול דעת הבנק.

המשמעות היא שנייר העמדה הממליץ אכן תורם ליתר גמישות על פעולות מיופי כוח בחשבונות בנק של ממנים, אולם עדיין מדובר בהמלצה בלבד תוך מתן שיקול דעת נרחב לבנקים ואלה כידוע מיישמים את חובת הזהירות שלהם, בקפידה יתרה ובשמרנות, לעתים תוך כדי הערמת קשיים.

בהקשר זה שוב נזכיר כי בעולם הדיגיטלי המתהווה, בו שימוש בכרטיסי אשראי, תשלומים והעברות כספים דרך רשת האינטרנט וגם באפליקציות המבוצעות באמצעות טלפונים נעשים יותר ויותר שכיחים - יש מקום לשיקול מחדש של הבנקים, באשר למתן היתר לפעולה באמצעים אלו, במקום להכביד על מיופי כוח (אפוטרופוסים בפועל) על ידי מניעתם.

עו"ד עידו לשם (צילום: משרד עו"ד עידו לשם)
עו"ד עידו לשם | צילום: משרד עו"ד עידו לשם

עורך דין ונוטריון עידו לשם מתמחה בתחום האפוטרופסות, בדיני משפחה וירושה ומוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לערוך ולהגיש ייפוי כוח מתמשך. עו"ד לשם מנהל את פורום אפוטרופסות וזכויות קשישים ובעלי מוגבלויות. הכתבה באדיבות din.co.il עורכי דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.