בעוד אצל רוב העובדים במשק הישראלי, שיטת התגמול הנהוגה היא תשלום שכר חודשי שוטף לעובד, בתחום ההייטק שכולל בין היתר חברות שעוסקות בפיתוח תוכנה וחברות סטארט אפ לעיתים מקובלת שיטת תגמול נוספת לעובדים. במסגרת שיטה זו חלק מחברות ההיי טק והסטארט אפ מגיעות להסכמים עם העובדים בדבר מתן תגמולים שווי כסף כגון מניות או אופציות לרכישת מניות של החברה בעתיד.

ההסבר מאחורי שיטת תגמול זו טמון בכך שחברות רבות בתחום ההייטק משתמשות ברוב תזרים המזומנים שלהן לצורכי מחקר ופיתוח של מוצרי החברה במטרה לבסס את החברה ולהשיא את רווחיה בעתיד. על כן, חברות שמעוניינות לחסוך במזומנים לעיתים מחליטות להעניק לעובדים אופציות לרכישת מניות בעתיד במחיר אטרקטיבי שנקבע מראש. כך החברות יכולות לחסוך בכסף שדרוש להן לצורך ביסוס החברה ופיתוחה.

במקרים רבים, מתן אופציות לעובד בחברת סטארט אפ עשוי להגביר את המוטיבציה שלו לתרום לפיתוח החברה ולהצלחתה ולרתום אותו כשותף פעיל לתהליך ההתפתחות הטכנולוגית והעסקית של החברה. יתרה מזאת, מתן אופציות לעובדים עשוי להגביר את תרומתם לחברה מאחר שהעובד יכול לראות קשר מוחשי בין תרומתו ומאמציו בעבודה ובין הגמול הכספי שהוא צפוי לקבל בעתיד כאשר שווי החברה יעלה משמעותית.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד בר-זהר ושות', לחץ/י כאן

חלוקת אופציות בין בני זוג בגירושין

כאשר צריך להעריך שווי של נכסי נדל"ן, תכשיטים, כלי רכב ומיטלטלין מסוגים שונים לרוב אין כל בעיה לבצע זאת בפועל באמצעות הערכת שמאי מוסמך. לעומת זאת, כאשר אדם מעוניין להעריך שווי של אופציה לרכישת מניה הוא עלול להיתקל בבעיה מכיוון שערך האופציות משתנה בהתאם למצבה העסקי והכלכלי של החברה ולפי התנודתיות בשוק.

לפי הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, בעת הגירושין כל הנכסים של בני הזוג יחולקו ביניהם שווה בשווה. לצורך חלוקת האופציות בית המשפט לענייני משפחה ייבחן אם האופציות ניתנו לעובד כתמריץ עבור עבודה שיבצע בעתיד לאחר הפרידה בין בני הזוג ואז הן לא יכללו במסגרת הנכסים ברי החלוקה. אם ייקבע שהאופציות ניתנו לעובד כשכר שוטף במהלך תקופת הנישואין, הן ייחשבו כנכס שניתן לחלוקה.

במהלך בחינת האופציות, בית המשפט יבדוק אם קיימת חפיפה בין תקופת הנישואין ובין תקופת העבודה שעבורה העובד קיבל את האופציות. ייתכן מצב שבו חלק מהאופציות ניתנו לעובד עבור תקופת עבודה שחופפת לתקופת הנישואין ואילו חלק אחר מהאופציות ניתנו לו עבור תקופה עתידית שתחל לאחר סיום הנישואין. לצורך הכרעה בסוגיית חלוקת האופציות בית המשפט ייבחן כל מקרה לגופו, יבדוק את תקופת עבודתו של בן הזוג בחברה במהלך הנישואין ואת תקופת העבודה שעבורה ניתנו לו האופציות.

הערכת שווי של חברת סטארט אפ במסגרת גירושין

כדי להבין את הרווח האפשרי האמיתי שצפוי לצמוח לעובד עקב קבלת אופציות של חברת סטארט אפ, מומלץ לבצע הערכת שווי של החברה ולהתחשב בפוטנציאל העתידי שלה. מעריך שווי החברה צפוי לבחון את פעילות החברה, את ההון שהושקע בה, את השלב שבו היא נמצאת, את הצפי לגיוס הכספים הבא ואת פוטנציאל השווי שלה שכפוף לדרך התנהלותה העסקית. בהתאם לתוצאות החישובים, מעריך השווי יציג בפני בני הזוג את אפשרויות החלוקה של האופציות ותוך כך יציין בפניהם גם את הסיכון הנלווה לכל אחת מהן.

בהסכם הגירושין ניתן לקבוע שאופציות יומרו למניות במועד עתידי שמוסכם בין בני הזוג ויתחלקו שווה בשווה בין בני הזוג במועד זה. אפשרות נוספת היא להגיש בקשה למינוי מומחה מטעם בית המשפט לענייני משפחה שיעריך את שווי האופציות ממועד תחילת הנישואין ועד מועד הפירוד בין בני הזוג לצורך החלוקה.

הערכת שווי מניות לצורך חלוקה בגירושין

גם כאשר בן הזוג מחזיק במניות עשויה להתעורר שאלה ביחס לדרך חלוקתן בין בני הזוג בעת גירושין. אפשרות אחת היא לבצע חלוקה של המניות בין בני הזוג באופן שווה. אפשרות אחרת היא להעביר תשלומים בין בני הזוג לאחר ששווי המניות נקבע על ידי מעריך מקצועי. אפשרות חלופית היא למכור את המניות לכל המרבה במחיר ולחלק את התמורה שהתקבלה עבורן בין בני הזוג.

בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה נקבע לא פעם שמועד הערכת שווי המניות הוא יום הפרידה של בני הזוג. הנימוק לקביעה זו טמון בכך שקיים חשש שלאחר מועד זה, בן הזוג שמחזיק בפועל במניות עלול להקטין את שווי החברה בכוונה תחילה וכך לגרום להקטנת חלקה של בת הזוג. נוסף על כך, יש קושי לחלק רווחים שהופקו אחרי יום הפירוד מכיוון שבמקרה כזה אין הצדקה לחלקם מאחר שרק אחד מבני הזוג פעל והתאמץ כדי להשיגם.

נושא חלוקת האופציות והמניות הוא מורכב, תלוי בפרמטרים רבים ומחייב מומחיות ומיומנות. לפיכך, כאשר מתעורר צורך לחלק אופציות ומניות בעת הגירושין מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון רב שנים בתחום חלוקת הרכוש בגירושין ובחלוקת אופציות ומניות של עובדי הייטק. כך תבטיחו שזכויותיכם לא יקופחו כתוצאה מהגירושין.

משרד עו"ד בר-זהר ושות' עוסק בתחום דיני המשפחה והגירושין לרבות חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת, עריכת הסכמי ממון, צוואות וניהול עיזבון, ליטיגציה בסכסוכי ירושה ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.