היא נכנסה אלי מבולבלת ונסערת. "הבן שלי, זה שכאן בעגלה...", היא אמרה ופרצה בבכי. הבטתי בו, ילד מתוק, מטופח, תכול עיניים ובעל קושי בולט. "שיתוק מוחין?", שאלתי. "שיתוק מוחין - CP", היא אישרה. "הכל היה כל כך יפה!", אמרה מתוך הדמעות. "תשעה חודשים של ציפייה, לידה שהתחילה מקסים ופתאום הפרעות בדופק ומצוקה. התחילו להריץ אותי מכאן לשם והנה הקטנצ'יק שלי נולד כך. פגוע".

"אני רוצה להעלות את איכות החיים שלו וללכת איתו למומחים שיקדמו אותו עד הקצה, אבל הכל עולה כל כך הרבה כסף. אך עוד לפני שנדבר על ההוצאות החריגות, מאז שהקטנצ'יק נולד עזבתי את עבודתי בבית הספר, הוא דורש את כל כולי וצריך כל כך הרבה עזרה. אנחנו חיים עכשיו מן המלגה של הכולל ועוד לפני שאנחנו מוציאים שקל על טיפולים, קשה לנו".

היה לה קשה להתמקד בעיקר ואני ישבתי איתה בסבלנות והחזרתי אותה שוב ושוב אל תחילת התיק. בודקת הכל ושמחה לבשר לה שיש קייס. נראה שבית הרפואה לא התייחס למצוקה מוקדם מספיק, ואנחנו יכולות להעביר את התיק לרופא מומחה שיביע את דעתו. "ומה זה אומר לי?", שאלה האישה בקול קטן. "זה אומר שאני מקווה שנוכל להתקדם לתביעה, ומדובר בפיצוי של מיליוני שקלים רבים מאוד". "מיליונים?", הסתחררה האישה, אך לאחר רגע הזדקפה: "אבל מי ישלם אותם? אני לא רוצה שבגללי בית הרפואה יפשוט רגל". "תנוח דעתך", אמרתי, "כל הרופאים ובתי החולים מבוטחים על ידי חברות ענק מחו"ל והן אלו שישלמו את הכסף, בית החולים בו שהית לא יינזק בכלל".

האישה לא ידעה איך להודות. היא חשבה על כמה אלפים, אולי עשרות לכל היותר, והנה אני מדברת איתה על מיליונים. מיליונים שיוכלו להעמיד אותה ואת משפחתה על הרגליים ולהעניק לבנה הקטן את הטיפול המיטבי.

לפניה ישירה אל עורכת דין דיקלה ואנונו, לחץ/י כאן

רשלנות רפואית אצל יילודים

רשלנות רפואית היא חריגה מפרקטיקה רפואית סבירה. במילים פשוטות, רשלנות היא נזק חריג שנגרם בשל בדיקה לא מספיק מעמיקה או פעולה בלי שיקול דעת או התייעצות. לא כל נזק נחשב רשלנות רפואית. במקרה שרופא הפעיל שיקול דעת, חשב ושקל והתנהג לפי הנהלים, גם אם נגרם נזק הוא לא ייחשב לרשלנות. רק במצב שרופא סטה מן הנהלים המקובלים, ממה שנהוג בבית חולים בו הוא עובד או ממה שמקובל בספרות הרפואית, ניתן להגדיר את המקרה כרשלנות רפואית.

רשלנות רפואית אצל יילוד יכולה להיחשב באחד משלושה אופנים: נזק שנוצר כתוצאה מלידה טראומטית, נזק שנוצר כתוצאה מפגות שניתן היה למנוע ונזק שנוצר בעקבות מום שלא אותר או לא נמסר עליו דיווח בחודשי הציפייה ללידה.

בין הנזקים שניתן לבדוק ביחס אליהם היתכנות הגשת תביעה אפשר למצוא: מומים מולדים, חור בלב, תסמונות, שיתוק מוחין, פרע כתפיים המכונה 'תסמונת הרב', נזקים שנגרמו בעקבות סיבוכי לידה שניתן היה למנוע, סיבוכים שנגמרו עקב פגות במקרים שבהם ניתן היה לעכב את הלידה ועוד.

מעבר לזאת, ישנו פסק דין תקדימי שניתן לפני מספר שנים לזוג חרדי, הורים לשלישיה ששניים מהם נולדו עם CP. במקרה זה ההורים תבעו את הרופאים על כך שלא אמרו להם עוד במהלך הטיפולים כי לידת שלישיה עלולה לגרום לסיבוכים אצל הילדים. השופטת, שבתחילה חשבה לדחות את התביעה, קיבלה אותה לבסוף והשיתה על חברת הביטוח תשלום פיצויים בסך חמישה עשר מיליון שקלים.

מה צריך לעשות כדי לגשת לתביעה?

כדי להתכונן להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית יש צורך להוציא את החומר ממהלך הלידה, להוציא את החומר הרפואי שמצביע על הנזקים שנגרמו לילד ולפנות למומחה רפואי.

כמה זמן אורכת התביעה?

בדרך כלל תביעה שאינה מסתיימת בפשרה מוקדמת יכולה לארוך בין שלוש לחמש שנים, לכן מומלץ לסיים את תיקי תביעה בפשרה מהירה יותר מחוץ לכותלי בית המשפט.

האם להורים שקוראים את הדברים עכשיו ובנם כבר גדול יש מה לחשוב על תביעה?

נזק שקרה במהלך הלידה מאפשר תביעה עד שהילד מגיע לגיל 25. נזקים שנגרמו בגין פגות ניתן לתבוע עד גיל 7 בלבד.

האם להורים לילד נכה יש טעם לגשת לתביעה?

לא תמיד, אבל תמיד שווה לבדוק. אצלנו לא גובים תשלום על הבדיקה ואין מה להפסיד.

מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?

קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, למשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו ישנה מעלה מיוחדת. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.

"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות. אלו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה".

עו"ד דיקלה ואנונו (צילום: דניאל אוחנה)
עו"ד דיקלה ואנונו | צילום: דניאל אוחנה

עו"ד דיקלה ואנונו מתמחה בתיקי רשלנות רפואית, הסכמי מכר דירות, צוואות, נזיקין ותאונות דרכים. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.