הביקוש הישראלי לדרכון פורטוגלי שובר שיאים בשנים האחרונות, בשל עשרות אלפי זכאים שרצים לרכוש אותו בחטף. זאת תודות ליתרונות רבים ובלעדיים שמציע הדרכון למחזיקיו. עם זאת, רבים לא יודעים כי גם הם זכאים לקבלת הדרכון וכלל לא מממשים את זכויותיהם.

כתבה זו נועדה לספק את המידע בנוגע לזכאויות על פי מדינות. מטרתה להקל על המועמדים ולספק אינפורמציה בסיסית, אשר על פיה ידעו למיין עצמם ולדעת אם הם זכאים. הדבר יתאפשר על ידי אינדיקציה ברורה לגבי ערים אשר מזוהות בקרב הממשלה הפורטוגלית כבעלות צביון ספרדי. זאת טרם מאשררת את בקשת המועמד באופן רשמי.

הכתוב יציין רשימה של ערים ברחבי הגלובוס (על פי רוב באזור הים התיכון) אשר אליהן הגיעו לפני כחמש מאות שנים מגורשי ספרד במספרים גבוהים. כאשר הגיעו שמרו במרבית הפעמים על הלך חיים ספרדי מקורי במהלך השנים הראשונות להגעתם. אולם, עם הזמן התמזגו בקהילות התושבים והפכו את מארג החיים של האחרונים לספרדי בדומה לשלהם.

משום כך, רוב המדינות בהן בחרו להתיישב מוכרות כיום באופן ייחודי כספרדיות. בחלק לא קטן מהמדינות ניתן היה לחוש את דפוס החיים הספרדי ללא ספק, תודות למסורות בולטות שהתאפיינו בלבוש, אוכל, הלכה, תפילה ובראשן שפת הלדינו.

כיום, הקהילה היהודית שיושבת בפורטו ואחראית מטעם ממשלת פורטוגל על הנפקת מכתב המלצה, יודעת לסווג זכאויות על פי ארץ מוצא ועיר לידה של אבות המועמדים. במידה ואבותיכם עלו לישראל מבין הערים המופיעות ברשימה למטה, פירושו כי אתם זכאים לקבלת דרכון פורטוגלי. זאת בעזרת מסמכים פשוטים המוכיחים קשר למדינת המוצא.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש לחץ/י כאן

אז מה הן המדינות והערים המזוהות כזכאיות?

שני גירושים מסיביים היו בספרד בתקופת ימי הביניים. הראשון חל בשנת 1391 וידוע בתור "גזרות קנ''א" - גירוש זה לא היה רשמי למעשה אלא התרחש כתוצאה מפרעות המוניות ברחבי ספרד. אולם, בגללן אלפים נמלטו מבתיהם לארצות שונות במזרח התיכון וצפון אפריקה. הגירוש השני והרשמי (הגדול יותר) חל בשנת 1492, תחת השם "צו אלהמברה". כמות היהודים שעזבו בשני גירושים מסיביים אלו הייתה עצומה ונעה בין 150-300 אלף איש.

במהלך הגירוש השני מרבית היהודים היגרו לארצות צפון אפריקה או האימפריה העות'מאנית. לפניכם רשימה מתומצתת של ערים אשר אליהן הגיעו ובהן התיישבו במשך מאות שנים יהודי ספרד וצאצאיהם:

מרוקו - טטואן' טנג'יר' סאוטה, מלייה, מוגדור, מרקש, פאס, קזבלנקה, מקנס, צפרו, מלייה, מזגן, סאפי, אל קסר אל כביר, רבאט, סלא, לראצ'ה, פורט ליוטה (קניטרה), אוג'דה, אגדיר, תזה, צ'פצוואן, אסילה, דבדו

אלג'יריה - אלג'יר, אוראן, קונסטנטין, תלמסן, בג'איה, מזאב, טוגורט, גלמה, בטנה, אנאבה, סעידה

תוניסיה - תוניס, גאבס, ספקס, סוסה, נאבל, ביזרטה, ג'רבה (בחלקם)

לוב - טריפולי, בנגאזי, ביידה, מיסראתה

מצרים - קהיר, אלכסנדריה

סוריה - חלב, דמשק

לבנון - ביירות, צידון, טריפולי

עיראק - בגדד, מוסול

טורקיה - איסטנבול, איזמיר, בורסה, מניסה, אדירנה, אמסיה

יוון - סלוניקי, דידימוטיכו, יואנינה, רודוס, קורפו, סרס, פלורינה, קומוטיני, וולוס, קוואלה, קסטוריה, קסנתי/קסנתה, כלקיס, כיוס, טריקלה, זקינתוס, אלכסנדרופולי

בולגריה - ניקופול, סופיה, פלובדיב, פלבן, סטרה זגורה, וידין

רומניה - בוקרשט

סרביה - בלגרד

בוסניה והרצגובינה - סרייבו, זבורניק, באניה לוקה, ביחאץ', זניצה, מוסטר, רוגאטיצה, ולסניצה, זאבידוביצ'י, סנסקי מוסט

קרואטיה - ספליט, דוברובניק

יתרונות אזרחות אירופית

אז מה בעצם מקנה דרכון אירופי למחזיקיו? ברגע שאתם מקבלים את הדרכון האירופי משמעו שדרוג משמעותי של חייכם כמו גם חיי ילדיכם. זאת בהתחשב בעובדה שככל הנראה משנת 2022 ידרשו ישראלים להצטייד בוויזה על-מנת לטוס לאירופה. אך, ברגע שתהיו בעלי דרכון אירופי תהיו פטורים מהוצאת הנ''ל.

באופן כללי דרכון אירופי מעניק למחזיקיו שלל הטבות כגון אשרת עבודה והיתר מגורים בכל מדינות האיחוד, קבלת תנאים סוציאליים משופרים בעבודה, כניסה חופשית לארצות הברית, שירותים רפואיים מסובסדים, לימודים אקדמיים מסובסדים, כרטיס מעבר חופשי בין מדינות אירופה השונות ועוד.

הכתבה נכתבה בסיוע מר יהונתן גבריאלוב.

צוות משרד עו''ד כהן דקר פקס וברוש (צילום: שירי דקר)
צוות משרד עו''ד כהן דקר פקס וברוש | צילום: שירי דקר

משרד עורכי הדין כהן, דקר, פקס וברוש עוסק בתחום ההגירה ובהוצאת אזרחות פורטוגלית, בתחום המשפט האזרחי ובדיני עבודה. הכתבה באדיבות אתר LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.