לא אחת, בעלי נכסים נתקלים בשוכרים שמסרבים לפנות את הנכס בתום תקופת השכירות לפי החוזה או בשוכרים שמסרבים לשלם את דמי השכירות וממשיכים להתגורר בנכס. יובהר כי לבעל נכס אסור להפעיל כוח נגד שוכר שמסרב לפנות את הנכס. במסגרת איסור זה אסור לבעלים להחליף מנעולים, לנתק את אספקת החשמל והמים לנכס ולהפעיל כוח פיזי כדי לפנות את השוכר מהנכס. בעל נכס שמפעיל כוח כלפי שוכר מבצע עבירה על החוק ומסתכן בתביעת נזיקין בגין נזקים שגרם לשוכר.

לפניה ישירה אל טרנובסקי שרית - משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

הסכם שכירות לרוב לא כולל הגנה מפני שוכר שמסרב להתפנות מהנכס

בעוד הסכם שכירות סטנדרטי שנחתם בין בעל נכס ובין שוכר מעניק לבעלים הגנה ובטוחות כספיות מפני מצבים שבהם השוכר גרם נזקים לדירה או כאשר אין כיסוי להמחאות שניתנו לבעלים, לרוב אין בו הוראות שיכולות לסייע במצב שבו שוכר מסרב להתפנות מהנכס. חשוב לציין כי גם  אם יש בהסכם השכירות סעיפים שמתירים לבעל הנכס להפעיל כוח נגד השוכר, סעיפים אלו יסווגו כחסרי תוקף על ידי בית המשפט כאשר במקרים מסוימים בעל הנכס אף יחויב לפצות את השוכר בגין פלישה לנכס והסגת גבול.

שוכרים שמסרבים להתפנות מנכס מהווים בעיה שכיחה שקיימת שנים רבות בתחום הנכסים להשכרה. בעלי נכסים רבים יודעים כי הגשת תביעה אזרחית בסדר דין מקוצר לצורך פינוי שוכר עלולה להימשך זמן רב ולהיות מלווה בהוצאות כספיות משמעויות. על כן, במשך שנים רבות בעלי נכסים נמנעו מהגשת תביעות נגד שוכרים וספגו בשל כך הפסדים כספיים ניכרים.

הסדרת מסלול משפטי יעיל ומהיר לפינוי מושכר

במטרה לתת מענה יעיל ומהיר לבעיה, המחוקק בישראל החליט להסדיר מסלול ייעודי, מהיר ויעיל שתכליתו לסייע לבעל נכס לפנות שוכר סרבן מהנכס באמצעות הליך מקוצר שנקרא תביעה לפינוי מושכר. לצורך הגשת התביעה, בעל הכנס מחויב לעמוד במספר תנאים בסיסיים- תנאי אחד הוא כי על הצדדים להסכם השכירות לא חל חוק הגנת הדייר, תנאי נוסף הוא שכותרת כתב התביעה צריכה להיות "תביעה לפינוי מושכר". יתרה מזאת, אסור שכתב תביעה לפינוי מושכר יכלול סעדים נוספים בעקבות אותה עילה, כאשר בעל הנכס רשאי לתבוע סעדים אחרים, בשל אותה עילה, באמצעות פתיחה בהליך נפרד ללא צורך בקבלת רשות מבית המשפט. 

קווים לדמותה של תביעה לפינוי מושכר

הליך בירור תביעה לפינוי מושכר נחשב להליך ישיר ומקוצר שנועד להביא לפינוי השוכר מהדירה תוך פרק זמן קבוע של חודשיים וחצי. מטרתו המוצהרת של ההליך היא להביא לפינויו המהיר של השוכר מהנכס כאשר כל סעד אחר אמור להתבקש במסגרת הליך משפטי נפרד. מכיוון שתביעה לפינוי מושכר אינה יוצרת מעשה בית דין, בעל נכס יורשה לתבוע מהשוכר את כל יתר הסעדים המבוקשים מבלי שיצטרך לקבל את אישור בית המשפט. 

דיון בתביעה לפינוי מושכר, יתקיים לא יאוחר מ-30 ימים מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה בתיק, ופסק הדין בתיק יינתן בסוף הדיון בתביעה, ולכל המאוחר תוך 14 ימים. נתבע שהוגשה נגדו תביעה לפינוי מושכר, חסום מלהגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי, כאשר הצדדים מחויבים להגיש את כל המסמכים הרלבנטיים לבירור התביעה כבר במועד הגשת כתבי הטענות.

תביעה לפינוי מושכר - הדרך הקצרה ביותר להשיג שליטה בנכס

תביעה לפינוי מושכר מאפשרת לבעלי נכסים להשיג שליטה מחודשת בנכס שלהם ולמזער את ההפסדים הכספיים שנגרמו להם עקב סירוב השוכר להתפנות מהנכס. במסגרת תביעה לפינוי מושכר יופיעו כל טענותיו של בעל הנכס נגד השוכר והוא יצטרך לצרף לה ראיות שכוללות מכתב התראה לפני תביעה שהועבר לשוכר, הסכם שכירות ומסמכים נוספים שקשורים לסכסוך בין הצדדים.

אם משכיר נכס מעוניין להביא עדים שיתמכו בטענותיו, הוא מחויב לצרף את תצהיריהם לכתב התביעה. הנחיות אלו מבטאות את כוונת המחוקק לקצר את ההליך, לייעלו ולזרזו תוך חסימת האפשרות לסרבלו ולהאריכו באמצעות משלוח הודעות לצדדי ג' והגדלה מלאכותית של מספר המשתתפים בו.

עורכת הדין שרית טרנובסקי (צילום: משרד עו"ד שרית טרנובסקי)
עורכת הדין שרית טרנובסקי | צילום: משרד עו"ד שרית טרנובסקי

עורכת דין שרית טרנובסקי עוסקת בתחום הנדל"ן והמקרקעין, ייצוג בעלי נכסים בתביעות לפינוי מושכר, עריכת הסכמי שכירות, ייעוץ וייצוג בעסקאות מכר, מיסוי מקרקעין ועוד. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.