עובדים במקצועות כגון ספרות, שיפוצים, מסגרות, נגרות ועוד שלל מקצועות הכרוכים בביצוע ממושך, חוזר ונשנה של פעולות עם כפות הידיים הם בסיכון מוגבר ללקות בתסמונת התעלה הקרפלית. עובדים במקצועות הללו מבצעים פעולות חוזרות עם הידיים במשך שעות ארוכות מדי יום בין אם באמצעות ידיהם החשופות ובין אם על ידי שימוש בכלי עבודה רוטטים דוגמת מקדחה, מסור דיסק, משייפת, מברגה, פטיש אוויר ועוד שלל כלי עבודה.

עובדים אלו נדרשים למאמץ ממושך וחוזר של כפות הידיים במהלך עבודתם עקב אופי העבודה ולכן הסיכוי שלהם לחלות בתסמונת התעלה הקרפלית עולה באופן משמעותי בהשוואה לעובדים שאינם נדרשים להפעיל עומס ממושך על ידיהם במשך היום.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין הראל - יטיב, לחץ/י כאן

נזק לתעלה הקרפלית מופיע לרוב אצל עובדי כפיים

לרוב, ניתן למצוא נזק לתעלה הקרפלית אצל בעלי מקצוע שמשתמשים בכפות הידיים במשך פרקי זמן ממושכים לצורך ביצוע פעולות מאומצות על בסיס יומי. בעלי מקצוע כאלו כוללים בין היתר מסגרים, נגרים, עובדי מוסך, פחחים, נגנים, חשמלאים, צבעים ועוד. נוסף על כך, התסמונת שכיחה גם בקרב ספרים שמרבים להשתמש במספריים, בפן ובמברשות, ובקרב פועלי בניין שנדרשים להשתמש במהלך עבודתם בכלי עבודה רוטטים כגון מברגה, מקדחה, פטיש פניאומטי ומסור דיסק. התסמונת מוכרת גם אצל עובדים שבמהלך עבודתם באים במגע עם חומרים בטמפרטורה נמוכה מ-0 מעלות.

אופי העבודה שמחייב הפעלה ממושכת של כפות הידיים בקרב העובדים במקצועות שצוינו לעיל, גורם לעומס גבוה שעלול לתרום להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית אצל העובד. יובהר כי לא רק עובדים שמסתייעים בכלי עבודה רוטטים נוטים ללקות בתסמונת התעלה הקרפלית, אלא גם עובדים שמשתמשים בידיים באופן חוזר וממושך דוגמת ספרים, מסגרים וצבעים. גם עובדים אלו נדרשים למאמץ גדול מאוד של כפות הידיים במהלך עבודתם עקב אופייה, דבר שמגביר משמעותית את הסיכון שלהם לחלות בתסמונת התעלה הקרפלית - CTS.

מהי תסמונת התעלה הקרפלית?

תסמונת התעלה הקרפלית, נחשבת לאחת המחלות השכיחות והנפוצות ביותר באזור כף היד. במצב זה נוצר לחץ גבוה מהרגיל בתוך התעלה הקרפלית שגורם ללחץ על העצב המדיאני שעובר בתוך התעלה. התעלה הקרפלית היא תעלה שמורכבת מרצועות ומעצמות בבסיס שורש כף היד אשר דרכה עוברים גידים ועצבים מהאמה, נכנסים לתוך שורש כף היד ומשם ממשיכים לאצבעות.

העצב המדיאני מעצבב את שלוש האצבעות הראשונות שכוללות את האמה, האצבע המורה, האגודל ונוסף על כך גם חצי מהקמיצה. כמו כן, העצב המדיאני מפעיל חלק מהשרירים הקטנים שתפקידם להניע את האצבעות.

התסמינים שעלולים להצביע על בעיה רפואית כוללים בין היתר:

• עקצוצים ונימול באצבעות, בכף היד ובאמה.
• כאבים באצבעות ובשורש כף היד המופיעים תוך ביצוע פעולות של כיפוף.
• קושי ביישור ואחיזה בחפצים באמצעות שורש כף היד.
• תחושת זרמים באצבעות.
• קושי בביצוע פעולות פיזיות בעזרת האצבעות וכף היד.
• קיפאון \ קיפאון של כף היד אשר מתרחש לרוב בלילה.

לחץ על העצב המדיאני עלול לגרום לאובדן תחושה, כאבים וחולשה באצבעות

הלחץ שמופעל על העצב גורם בתחילה לכאב, לאובדן תחושה באצבעות שהעצב המדיאני אחראי לעצבב ובסופו של דבר גם לחולשה באצבעות. למרות שתסמונת התעלה הקרפלית נחשבת לתסמונת נפוצה ושכיחה ביותר, הדרך שבה היא נוצרת עדיין אינה ברורה לחלוטין לרופאים. עם זאת, ההערכה הרווחת ברפואה היא כי התסמונת נגרמת כתוצאה משילוב מספר גורמים אשר כוללים בין היתר גנטיקה כאשר במהלך החיים בגלל סיבות גנטיות הרצועה שעוטפת את התעלה הקרפלית מתעבה, מתקשה וגורמת לעליית לחץ בחלקה הפנימי.

בעקבות זאת מופעל לחץ מוגבר על העצב המדיאני. יתרה מזאת, ידוע כי הסיכון לסבול מהתקשחות והתעבות של הרצועה כאמור, הוא גבוה יותר באופן משמעותי בקרב אנשים בגילאי 50-60, בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל, בקרב מעשנים ובקרב אנשים עם מחלות כגון סכרת, אי ספיקת כליות ותת פעילות של בלוטת התריס.

האם מדובר במחלת מקצוע?

מחלת מקצוע מוגדרת בתקנות המוסד לביטוח לאומי, כאשר לגבי אדם שלגביו לא מתקיימים התנאים שבתקנות לצורך הוכחת מחלת מקצוע, הדרך פתוחה להכרה ואף לקבלת תגמולים מהביטוח הלאומי על ידי הכרה בפגיעה בעבודה על דרך המיקרו טראומה. לפי תורת המיקרו טראומה, פגיעה בעבודה תוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כאשר העבודה מתבצעת על ידי ביצוע תנועות חוזרות בתדירות גבוהה, כך שכל תנועה תיחשב כפגיעה זעירה אשר גורמת לנזק זעיר עד להצטברות של נזק ממשי.

הגשת תביעה למוסד ביטוח לאומי

את התביעה למוסד לביטוח לאומי העובד יצטרך להגיש תוך שנה ממועד אבחון הבעיה הרפואית, שכן הגשה מאוחרת של התביעה עלולה להוביל לפגיעה בזכויות. לפיכך, אם אתם סובלים מתסמינים כגון נימול, כאבים, הירדמות של כפות הידיים או חולשה, חשוב שתפנו בהקדם לרופא ותציינו בפניו את אופי עיסוקכם. לאחר מכן, מומלץ להמשיך את הבירור הרפואי תוך מילוי רציף של הנחיות הרופא, ולפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי. עורך הדין יערוך בחינה מקיפה של אופי הפגיעה ונסיבותיה, יסייע למבוטח במילוי טפסי התביעה וילווה אותו בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי עד לקבלת מלוא זכויותיו.

משמעות ההכרה בתסמונת התעלה הקרפלית כפגיעה בעבודה

כדי לבחון זכאות של עובד לקצבה או למענק נכות, העובד יצטרך להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה ובהמשך לעמוד בפני ועדה רפואית שתבדוק אותו ותקבע את דרגת נכותו. חשוב לציין כי את התביעה צריך להגיש למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים מהמועד שבו התקבלה ההכרה בפגיעה בעבודה.

הכרת המוסד לביטוח לאומי בפגיעה בעבודה מעניקה לעובד מעיין "פוליסת ביטוח" למקרה של החמרת מצב עתידית שתחייב ניתוח, מאפשרת לו לקבל גמלת נכות בתקופה שבה הוא לא יהיה כשיר לעבוד ואף מזכה אותו בשיקום מקצועי אם לא יתאפשר לו לשוב לעבוד בעבודתו בשל מצבו הרפואי, וכל זאת ללא תלות בפרק הזמן שחלף מאז שהתקבלה הכרת המוסד לביטוח לאומי בפגיעה בעבודה.

עורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה יעניק ייעוץ משפטי מקיף למבוטח שלקה בתסמונת התעלה הקרפלית וילווה אותו לפי לצורך לפני הגשת התביעה לקביעת דרגת נכות למוסד לביטוח לאומי ואחריה עד למיצוי מיטבי של זכויותיו. הניסיון מלמד כי במקרים רבים קבלת ליווי משפטי של עורך דין מקצועי ומיומן עשויה לסייע למבוטח למקסם את התגמולים שיקבל מהמוסד לביטוח לאומי בין אם בדמות מענק נכות חד פעמי או בדמות קצבת נכות חודשית קבועה והכל בהתאם לדרגת הנכות שתיקבע לו.

משרד עו"ד הראל - יטיב עוסק בתחום הנזיקין והביטוח, לרבות תאונות, נזקי גוף וייצוג מול המוסד לביטוח לאומי. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.