בשנת 2017 נכנס לתוקף תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות אשר הסדיר כלי משפטי חדש שנקרא ייפוי כוח מתמשך. מטרתו של ייפוי הכוח המתמשך היא לספק מענה ענייני ופרטני לבני אדם שמבקשים לקבוע בעצמם, בעודם צלולים, מודעים וכשירים משפטית, את האופן שבו יתנהלו ענייניהם הרפואיים, הרכושיים והאישיים במצב שבו צלילות דעתם תיפגע והם כבר לא יהיו כשירים לקבל החלטות בנוגע לעניינים אלו.

לפניה ישירה אל עורכת דין, נוטריון ומגשרת אורית לוי, לחץ/י כאן

קבלת שליטה ביחס לעתיד

בעריכת ייפוי כוח מתמשך הממנה מקבל לידיו שליטה ביחס לתקופה עתידית שבה לא יהיה צלול וכשיר לקבל החלטות הקשורות לענייניו. כוונת המחוקק בהסדרת ייפוי כוח מתמשך, הייתה כי כל עוד אדם צלול ובריא, הוא יוכל למנות אדם אחר אשר יפעל עבורו ויקבל החלטות ביחס לכל ענייניו האישיים, הבריאותיים והרכושיים, במצב שבו הוא חלילה יאבד את צלילות דעתו ולא יוכל עוד להביע את רצונו. כשירות הממנה בעתיד תיקבע על ידי מי שהממנה קובע מראש (כגון: רופא-פסיכיאטר או גריאטר, אך לא בהכרח – ניתן לקבוע גם בעלי מקצוע אחרים), כאשר ניתן להוסיף תנאים נוספים לצורך כניסת ייפוי הכוח לתוקף.

על ידי עריכת ייפוי כוח מתמשך ניתנת לאדם אפשרות לקבוע מראש כיצד יטפלו בו, היכן יטפלו בו ואפילו מי יטפל בו בעת שלא יהיה כשיר לקבל החלטות כאלו בעצמו.

מניעת חילוקי דעות וסכסוכים בתוך המשפחה

במסגרת ייפוי כוח מתמשך הממנה יכול למנוע חילוקי דעות בתוך המשפחה מבעוד מועד באמצעות קביעת הוראות פרטניות ביחס לטיפול חירום רפואי שיקבל אם יזדקק לכך. במסגרת ההוראות הפרטניות ניתן לקבוע בין היתר כי ימשיכו להינתן מתנות לנכדים ולילדים במועדים מיוחדים, לקבל החלטות ביחס למקום המגורים בעתיד, לקבוע מה יעלה בגורלה של דירה בבעלותכם ואפילו להחליט מה תרצו לאכול כל יום לארוחת הבוקר. חשוב להבהיר כי ייפוי כוח מתמשך איננו צוואה והוראותיו נועדו להתקיים במהלך חייו של הממנה, במצב שבו לא יתאפשר לו לטפל בענייניו בעצמו בשל אי כשירות משפטית (להבדיל מצוואה, שהוראותיה נכנסות לתוקף לאחר מות המצווה).

הליך למינוי אפוטרופוס

אדם שלא ערך ייפוי כוח מתמשך ונקלע למצב בו הוא אינו מסוגל עוד לטפל בענייניו בעצמו, צפוי להיתקל בקשיים ביורוקרטיים שצפויים להכביד באופן משמעותי על חייו ועל חייהם של קרוביו המטפלים בו. לא אחת קורה שנציגי הבנק סבורים שאדם אינו מסוגל לטפל בענייניו הכספיים בעצמו ומקפיאים את הפעילות בחשבון הבנק שלו. הקפאת חשבון הבנק נעשית לרוב ללא הודעה מוקדמת בעת שהבנק אינו מסכים לשחרר את החשבון עד לקבלת צו מבית משפט בדבר מינוי אפוטרופוס או לחילופין עד לקבלת אישור כשירות מרופא.

בהיעדר ייפוי כוח מתמשך, קרוביו של אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו יצטרכו לפנות לבית משפט לענייני משפחה באמצעות עורך דין ולבקש מינוי אפוטרופוס. יובהר כי מדובר בהליך משפטי מסורבל, ממושך ויקר המחייב שיתוף פעולה מצד כל בני המשפחה וכולל גם את מעורבות גורמי הרווחה וגם פיקוח מצד המדינה.

פיקוח על האפוטרופוס הממונה

אחד ההבדלים העיקריים בין ייפוי כוח מתמשך ובין הליך למינוי אפוטרופוס טמון בכך שהאפוטרופוס שימונה על ידי בית המשפט יהיה כפוף לפיקוח הדוק של בית המשפט לענייני משפחה, האפוטרופוס הכללי ומחלקת הרווחה בעירייה. האפוטרופוס יחויב להעביר לגורמים הללו דיווחים הנוגעים להתנהלותו הכספית על בסיס רבעוני ואף להמציא אישורים מרואה חשבון בדבר תקינות התנהלותו הפיננסית. לעומת זאת, מיופה כוח שמונה מכוח ייפוי כוח מתמשך אינו כפוף לגורמים הללו ואינו חייב בחובת דיווח כלפיהם, למעט במקרים יוצאי דופן.

לפיכך, עריכת ייפוי כוח מתמשך כוללת יתרונות רבים על פני הליך למינוי אפוטרופוס ומאפשרת לממנה לקבל בעצמו את ההחלטות הנוגעות לעתידו, בעודו כשיר משפטית וצלול בדעתו. זאת, בניגוד להליך של מינוי אפוטרופוס שבו נתון לאפוטרופוס שיקול דעת רחב להחליט בענייני גוף ו/או רכוש עבור האדם שמונה לו אפוטרופוס כאשר החלטותיו לא תמיד עולות בקנה אחד עם רצונו של האדם שמונה לו אפוטרופוס.

חיסכון בטרחה ובעלויות

נוסף על כך, באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך הממנה יוכל לחסוך לבני משפחתו את הטרחה העתידית, הזמן והעלויות הכרוכות בפנייה לבית המשפט לצורך מינוי אפוטרופוס כמו גם את חובת הדיווח ביחס לכל הפעולות שיעשו אותם בני-משפחה בעתיד במסגרת מינויים כאפוטרופוס עליו, כאמור.

עו"ד אורית לוי (צילום: מיכל)
עו"ד אורית לוי | צילום: מיכל

עורכת דין, נוטריון ומגשרת אורית לוי בעלת 30 שנות ניסיון משפטי, מוסמכת משרד המשפטים לעריכת ייפוי כוח מתמשך, עוסקת בהסכמי ממון, צוואות וירושות, עיזבונות, מקרקעין ושירותי נוטריון. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.