בחודש ספטמבר בשנת 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי אשר מחליף את פקודת פשיטת הרגל הוותיקה. החוק החדש נחקק במסגרת רפורמה שנועדה להביא לייעול ולקיצור ההליכים תוך מתן אפשרות אמיתית לחייבים לשקם את חייהם ולצאת לדרך חדשה ונקייה מחובות. בעוד פקודת פשיטת הרגל הציבה במרכז את האינטרסים של הנושים, החוק החדש מעניק עדיפות לשיקומו של החייב תוך הכרה כי כל אדם עלול להיקלע לחובות ולמצב של חדלות פירעון בעקבות כשל אשראי. הוכחה לכך ניתן לראות במשבר הכלכלי הנוכחי שנגרם בעקבות משבר הקורונה אשר במהלכו בעלי עסקים ישרים, חרוצים ואמינים קרסו כלכלית בעקבות הגבלות שנכפו עליהם ואירועים שאינם בשליטתם.

משבר הקורונה וההגבלות שהטילה הממשלה על פעילות עסקית ומסחרית גרמו לכך שרבים מהעובדים השכירים ובעלי העסקים נקלעו לחובות כבדים לגורמים שונים דוגמת חברות אשראי, חברות פרטיות, בעלי נכסים, בנקים ועוד. כאשר אדם נקלע לחובות עומדת בפניו האפשרות לפנות לנושים באופן ישיר ולנסות לגבש עימם הסדר חוב מחוץ לכותלי בית המשפט ולשכת ההוצאה בפועל תוך הפחתתה משמעותית של סכום החוב. אפשרות נוספת שעומדת בידי החייב היא לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק החדש.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין עופר פרץ, לחץ/י כאן

הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי

בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הליך חדלות פירעון ייפתח עם קבלת צו לפתיחת הליכים. חייב שמבקש לפתוח בהליך יצטרך להגיש בקשה מתאימה בהתאם לסכום חובותיו. אם סכום החובות הכולל עולה על 150 אלף שקלים, החייב יצטרך להגיש בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכים לממונה על הליכי חדלות פירעון. במקרים שבהם סכום החובות הכולל הוא נמוך מ-150 אלף שקלים, החייב יצטרך לפנות ללשכת ההוצאה לפועל כדי לפתוח בהליך. בעת הגשת בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, החייב יידרש לצרף תצהיר מפורט שבו יציין את הגורמים שהובילו להסתבכותו הכלכלית.

לאחר שהחייב קיבל צו לפתיחת הליכים, תיערך בחינה של ההתנהלות הכלכלית שהובילה להסתבכותו ושל מצבו הכלכלי. במהלך תקופת הבדיקה יבוטלו או יוקפאו כל ההליכים שננקטו נגד החייב. במקביל ולצד עיכוב ההליכים הגורף, ימונה נאמן לנכסי החייב ויוטלו על החייב שורת הגבלות למשך התקופה שבמהלכה מתנהל ההליך שתכליתן למנוע צבירת חובות חדשים. במסגרת ההגבלות כאמור ניתן לציין עיכוב יציאה מן הארץ, סטטוס לקוח מוגבל בבנק, הגבלת שימוש בכרטיסי חיוב, הגבלת החזקה או קבלה של דרכון ועוד. במהלך תקופת הבחינה הכלכלית החייב יצטרך להעביר תשלומים חודשיים בהתאם ליכולתו הכלכלית ולדווח לבית המשפט על הכנסותיו והוצאותיו.

קבלת צו לשיקום כלכלי

בסוף תקופת הבחינה, הממונה על הליכי חדלות פירעון צפוי להמליץ על תוכנית פירעון לחובות ובית משפט שלום ידון בהמלצה, כאשר בתום הדיון הוא יעניק לחייב צו לשיקום כלכלי. בכפוף לעמידה בתנאים שנקבעו לחייב ולאחר שקיבל צו שיקום כלכלי, הוא יוכל לקבל הפטר מחובותיו ולצאת לדרך חדשה.

היתרון המרכזי של הליך חדלות הפירעון טמון בכך שההפטר בכל מקרה לא יעוכב מעל לתקופה של ארבע שנים ממועד פתיחת התיק. על כן, תאריך היעד מעניק לחייבים ידיעה ותקווה כי הם יוכלו לחזור לחיים רגילים ומנטרל את חוסר הוודאות הנלווה במקרים רבים בתיקי פשיטת רגל שהתנהלו מכוח פקודת פשיטת הרגל. יובהר כי מסגרת הזמנים המוגדרת בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי תישמר בכפוף לתום ליבו של החייב, לציות החייב להחלטות הגורמים המוסמכים, לעמידה בצו התשלומים ולמילוי הדו"חות התקופתיים כנדרש.

הסדר חוב על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי

חלק י' בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי עוסק באפשרות של חייב להגיש הצעה להסדר חובותיו, וזאת אף ללא מתן צו לפתיחת הליכים שניתן במסגרת הליך חדלות פירעון.

לפי חלק י' בחוק, החייב רשאי להגיש בקשה לבית המשפט המוסמך ולבקש ממנו להביא את הצעתו להסדר חוב לאישורם של הנושים. בין היתר, הבקשה תכלול את כל המידע הדרוש לצורך קבלת החלטה, תכלול את הסדר החוב המוצע ואת התועלת שתצמח עקב אישורו. בכפוף לקבלת אישור מבית המשפט להעברת ההצעה לאישורם של הנושים, ההצעה תועבר להצבעת הנושים שיחליטו אם הם מעוניינים לקבל את ההסדר.

בסופו של דבר בית המשפט יקבע האם לאשר את ההסדר. במקרה שההסדר יאושר, החייב יקבל פטור מחובותיו באמצעות צו הפטר, וכל זאת בהליך קצר ויעיל, אף ללא צורך בקבלת צו לפתיחת הליכים.

אם נקלעתם לחובות מומלץ להקדים ולפנות לעורך דין מנוסה בתחום חדלות הפירעון ופשיטת הרגל, אשר יחד איתכם יפעל כדי למצוא את הפתרון המיטבי למצב שבו אתם נתונים, וזאת מכיוון שלכל אחד יש יכולות שונות וצרכים שונים ולפיכך לכל אדם מתאים הליך אחר לצורך הטיפול בחובותיו.

עורך דין עופר פרץ עוסק בתחום חדלות הפירעון, הגנה על חייבים בפשיטת רגל, הקפאת הליכים והבראת חברות, פירוקים, הסדרי חובות והוצאה לפועל. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.