רבים מיוצאי מדינות צפון אפריקה זכאים לקבלת אזרחות צרפתית. זאת על אף שנולדו בישראל ו/או לא ביקרו מעולם בצרפת. מאידך, בשל הוראות מחמירות שנוספו לחוק הלאום הצרפתי בשנים האחרונות, קבלת האזרחות נחשבת מעט קשה להשגה. אחת מההוראות קובעת, כי היה ונולדתם בצרפת, אין הדבר מקנה אזרחות באופן אוטומטי כבשאר המדינות.

הסיבה להקשחת התנאים היא עקב מדיניות מחמירה שנוקט המחוקק הצרפתי עוד משנות ה-90. מדיניות זו מנסה לצמצם את ההגירה הלא חוקית אל המדינה ואיתה את גלי הפשע הנובעים ממנה. עם זאת, חשוב לזכור כי באופן כללי בכל הנוגע ליהודים, החוק נשאר כשהיה ואינו מקשה או דורש מחויבויות חריגות.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש, לחץ/י כאן

חוק הלאום הצרפתי - סוגי זכאויות

חוק הלאום הצרפתי מתבסס על שני עקרונות בסיסיים הידועים בתור "דין הדם" ו"דין הקרקע". על-מנת להיות מוכרים כזכאים לקבלת אזרחות בקרב הרשויות בצרפת, עליכם לעמוד לפחות בקטגוריה אחת מהן. הנה פירוט הדינים לפניכם:

  1. דין הדם - קובע כי כל ילד שנולד לאזרח צרפתי בהווה, יירשם אוטומטית כאזרח צרפתי לאחר לידתו - גם במקרה ונולד מחוץ לצרפת. זאת במידה ולפחות אחד מההורים בעל אזרחות צרפתית תקפה ודיווח לרשויות כי מכיר בילדו.
  2. דין הקרקע - פרמטר לקבלת אזרחות או השתייכות לצרפת על סמך מקום לידתו של הפרט ו/או המקום בו מתנהלים חייו לאורך של תקופה מסוימת.

עם זאת, לנוכח שינויים שבוצעו בחקיקה הצרפתית בשנים האחרונות, ובהתחשב בתקנות חדשות שנכנסו לתוקף כתוצאה מהן, האזרחות תוענק תחת תנאים נוספים כדוגמת:

  • נישואין עם אזרח/ית צרפתי/ה.
  • תביעה מתוקף אמנה בינלאומית בין צרפת למדינה הזרה.

נקודות כלליות אודות הזכאות

ישנן מספר קטגוריות בסיסיות, אשר על פיהן נקבעת אזרחות באופן רשמי בקרב הרשויות הצרפתיות. הנה הן לפניכם:

  1. במידה ונולדתם להורה אחד לפחות בעל אזרחות צרפתית תקפה - אתם זכאים מתוקף "דין הדם" כנאמר.
  2. במידה ונולדתם מחוץ לנישואין, יהיה עליכם להציג הכרת אבהות או אימהות, אשר נחתמה על ידי פקיד רישום צרפתי.
  3. במידה ונולדתם באלג'יריה או צרפת עד לתאריך ה- 1.1.1963, ואתם צאצאים להורה שגם כן נולד באלג'יריה או צרפת עד לתאריך המצוין - משמעו כי אתם זכאים.
  4. בהתאם לתנאים המפורטים תחת חוק הלאום הצרפתי, ילידי טוניסיה ו/או מרוקו זכאים במידה וחיו תחת המדינות המצוינות בזמן הפרוטקטורט הצרפתי (בהתאם לתנאים מסוימים).
  5. החוק מתייחס לילדים ביולוגיים כמו גם מאומצים.

בירור זכאות ראשוני עבור צאצאים של אזרחים צרפתיים

במידה ואתם מעוניינים לבדוק את זכאותכם, חשוב לבדוק תחילה את סוג הזכאות שברשותכם. כפי שצוין סוגי הזכאות הם שונים וחלקם מתיישנים. לכן, אנו ממליצים לברר קודם כל אם אתם עדיין זכאים, או שמא זכאותכם התיישנה - כלומר אבדה.

אצל רוב הישראלים מדובר על קבלת אזרחות מכוח הורשה - "דין הדם". אולם, זכאות מסוג זה מתיישנת לאחר 50 שנים - היה ולא מומשה. אז מה עושים במקרה כזה?

תצטרכו לבדוק האם יש ברשותכם מסמך רשמי מטעם ממשלת צרפת המאשר את אזרחותכם, כגון: תעודת-זהות, תעודת-לידה, דרכון ישן, או מסמך רשמי אחר אשר פקיעת תוקפו אינו עולה על 50 שנים. האמור נוגע באשר למבקש או ההורה הצרפתי. במידה ולא חלפו 50 שנים מזמן פקיעת התוקף, משמעו כי הזכאות קיימת ואפשר לממש אותה.

על-מנת לממש את הזכאות או לחדש את הדרכון, מומלץ להיעזר בשירותיו של עו''ד המתמחה בחוק הצרפתי על בוריו. קחו בחשבון כי תידרשו להוכיח את מקור זכאותכם (על פי רוב הורשה), וגם כי תקופת ההתיישנות לא הסתיימה. יש לסייג ולהבהיר כי קיימות זכאויות על-פי דינים שונים (שאינם תחת הורשה) אשר לא חלה עליהן התיישנות.

מה לעשות במקרה שהאזרחות מעולם לא יושמה בפועל?

היה ולא מומשה אזרחותכם מעולם, לדוגמא - אתם בני 50 ואף פעם לא הייתה ברשותכם אזרחות או שאתם לא רשומים כמתחייב בקרב הרשויות הצרפתיות. אז תתבקשו לעבור תהליך רשמי לאישור האזרחות.

במקרה שהתיישנה זכאותכם, עליכם לעתור לאחד מבתי המשפט בצרפת אשר ממונים על תהליכי חידוש האזרחות. הראשון הוא "בית המשפט המחוזי בפריס" ואילו השני נקרא "בית משפט השלום". תהליך אישור האזרחות שונה בין שני בתי-הדין.

תהליך תביעת אזרחות צרפתית בבית המשפט המחוזי ארוך יותר ונמשך בין 3-4 שנים. פרוצדורה זו נוגעת למבקשים שנולדו ומתגוררים מחוץ לצרפת. יחד עם זאת, פסק הדין שמוכרע הינו שווה ערך לקביעה מנהלית בלבד. זאת אומרת, תקף רק ביחס למבקש אך לא עבור ילדיו.

לעומתו, התהליך המשפטי בבית משפט השלום קצר יותר ומבוצע במשך של בין 3-6 חודשים. בסופו מאשר את האזרחות הצרפתית באופן מוחלט - במקרה שתביעתכם תצלח כמובן.

אם בית המשפט מכיר בכם אזרחים צרפתיים כדין ומאשר את זכאותכם, יש לעבור אצל הרשם הצרפתי שבעיר נאנט שבצרפת, וכן גם אצל הקונסוליה הצרפתית בישראל. זה למטרת רישום קונסולרי ועדכון מעמד אזרחי.

קבלת אזרחות צרפתית מכוח נישואין

ישראלים הנשואים לאזרחי צרפת יוכלו להגיש בקשה לקבלת אזרחות מתוקף היותם נשואים לאזרח צרפתי. תנאי ראשוני לקבלת אזרחות מכוח נישואין הוא ידיעת השפה הצרפתית. כלומר - רמת דיבור והבנה באופן מספק כפי שיפורט בפסקה הבאה. תנאי נוסף הוא כי עברו 5 שנים לפחות ממועד החתונה, והזוג חי חיים משותפים מאז מועד הנישואין. בני הזוג יתבקשו להגיע יחדיו על מנת לחתום על המסמכים הרלוונטיים.

מבחן בשפה הצרפתית

מועמדים המעוניינים לקבל את האזרחות נדרשים לעבור מבחן שפה. למעשה, קיימים שני מבחנים שעל המועמד לעבור - מבחן בניסוח והשני בעל-פה. משך הבחינה הוא כשעה וחצי. בסופו תידרשו לקבל ציון הנחשב גבוה יחסית לסטנדרטים אירופיים - B1.

לכן, אנו ממליצים בחום לקחת מספר שיעורים או אפילו קורס המציע מסלול מקיף ומזורז, המותאם להכין אתכם ישירות למבחן השפה שתידרשו לעבור. עלות המבחן נחשבת גבוהה יחסית, בשל כך חשוב לדעת טרם מועד הבחינה את רמת השפה שלכם, על-מנת להיערך בהתאם.

אזרחות צרפתית זכויות - דרכון אירופי הטבות

כאשר אתם מקבלים את האזרחות הצרפתית, באופן טבעי תוכלו להנפיק דרכון אירופי. הדרכון האירופי טומן בחובו שלל הטבות השמורות בלעדית לאזרחי האיחוד האירופי. אנו מדברים על יתרונות כדוגמת אישור עבודה והיתר מגורים במדינות אירופה כדוגמת איטליה, הולנד, בלגיה, גרמניה ועוד. יחד עם זאת, קבלת שירותי רפואה במחיר של תושב מקומי, לימודים אקדמיים מסובסדים, כניסה חופשית לארצות הברית, פתיחת עסק ורכישת נדל''ן וכו'.

הכתבה נכתבה בסיוע מר יהונתן גבריאלוב.

רשל אמסלם אוואט (צילום: שירי דקר)
רשל אמסלם אוואט | צילום: שירי דקר

משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש עוסק בהוצאת דרכון צרפתי, בהגירה לאירופה ולארה"ב ובתחומי המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.