במהלך החיים נקרים לפתחנו מצבים בלתי צפויים. לא פעם אדם נורמטיבי צפוי להיקרא אל תחנת המשטרה לצורך חקירה. נהוג לחשוב שחקירה במשטרה רלוונטית אך לעבריינים "מקצועיים" או ל"אנשי שוליים". אולם אין כך הדבר, רוב הנחקרים הם למעשה אנשים נורמטיביים לחלוטין, וכל חטאם שנקלעו למקום הלא נכון בזמן הלא נכון, או הסתכסכו עם האדם הלא נכון או במקרים אחרים, הרחיקו לכת צעד אחד יותר מדי.

לפניה ישירה אל עו"ד מורן פינטו-וייס, לחץ/י כאן

אנשים נורמטיביים רבים מוצאים את עצמם בחקירה פלילית

כעו”ד המייצגת אנשים נורמטיביים רבים אשר מצאו עצמם מסובכים עם החוק, אני יכולה לומר שסיטואציה של חקירה במשטרה אינה נדירה, ורבים מלקוחותיי, אנשים נורמטיביים, נשלפו באמצע החיים ומצאו את עצמם בחדר החקירות כחשודים בביצוע עבירה זו או אחרת - עבירות סמים, אלימות, מין, רכוש, הטרדה ועוד.

הרישום הפלילי (רישום משטרתי) או התיק הפלילי, כפי שרובכם ודאי מכירים, הוא אחד המכשולים המשמעותיים ביותר העומדים בפני אדם נורמטיבי, אשר מעד מעידה חד פעמית ומבקש לחזור ולנהל אורח חיים תקין.

אזרחים נורמטיביים סובלים מרישום פלילי תחת שמם, חלקם בגין עבירות זניחות, על אף שחלף זמן רב מאז ביצוע העבירה. רישום פלילי מהווה עונש כבד בפני עצמו, אותו הם נושאים שנים רבות אחרי שהתבצעה העבירה.

רישום פלילי עלול לפגוע בכל תחומי החיים

רישום פלילי עלול לפגוע בכל תחומי החיים, בעיקר במישור המקצועי, מכיוון שהוא מהווה חסם לאלו המעוניינים להשתלב בשוק העבודה (ובמיוחד במגזר הציבורי).

חוק המרשם הפלילי הנו חוק המסדיר את ניהולו של מאגר מידע פלילי במשטרת ישראל, בו מצויים ההליכים המשטרתיים בהם מעורב אזרח:

  • חקירה תחת אזהרה במשטרה
  • עיכוב לצורכי חקירה
  • מעצר וכדומה

מהם ההבדלים המרכזיים בין רישום פלילי לרישום משטרתי?

על פי דין, מנהלת משטרת ישראל שני מאגרי מידע אודות הליכים פליליים:

  • המרשם הפלילי: רישום ממוחשב הכולל הרשעות ועונשים של בתי משפט ובתי דין בפלילים שהושתו על נאשמים בשל עבירות מסוג פשע ועוון, לאחר שהוגשו בגינם כתבי אישום.
  • רישום משטרתי: רישומים פנימיים של המשטרה אודות:
    • תיק הממתין לבירור דין- תיק שטרם נתקבלה החלטה בעניינו; האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק מחוסר אשמה (תיקי מב"ד = ממתין לבירור דין).
    • תיקי חקירה שנסגרו בעילת היעדר עניין לציבור או חוסר ראיות ועוד.

בין אם הוגש כתב אישום ובין אם לאו, הרישום הפלילי ימשיך להופיע במאגר ועלול להוות חסם בקבלה לעבודה, בגיוס לצה"ל, בהוצאת ויזה עבור נסיעה לחו"ל וכו'.

רישום פלילי מתייחס לרישום תיקים שבהם הוגש כתב אישום נגד אדם שנמצא אשם והורשע על ידי בית המשפט, בעוד שרישום משטרתי הוא למעשה תיק חקירה פלילית או תיק משטרתי שבו לא הוגש בו כתב אישום, והעילה לסגירתו היא חוסר עניין לציבור או חוסר ראיות. הוא אינו מהווה הרשעה ואשמה בפועל.

יחד עם זאת, קיימת אפשרות למחיקת הרישום הפלילי- יש להגיש בקשה מנומקת בכתב באמצעות עו"ד למחיקת רישום פלילי וזו מוגשת לגורם האחראי, בהתאם לנסיבות.

כיצד עליי לפעול כאשר תיק החקירה נגדי נסגר בעילה של "היעדר ראיות" או" "חוסר עניין לציבור?"

  1. להגיש ערר מיידית לגורם שסגר את תיק החקירה, על עילת הסגירה, במטרה לשנותה ל"חוסר אשמה" (יש להבהיר כי במידה והחשוד הודה בבצוע העבירה בחקירה במשטרה, לא ניתן להגיש ערר על עילת הסגירה).
  2. לחילופין, להמתין שתחלוף התקופה הנקובה בחוק לצורך הגשת בקשה למטה הארצי של משטרת ישראל לביטול רישום משטרתי. (בעבירה מסוג עוון - 5 שנים, בעבירה מסוג פשע- 7 שנים).

    קיים לחובתי רישום משטרתי או רישום פלילי, מה עליי לעשות?

המלצתי היא לוודא שכל רישומי העבר שמכתימים את שמכם ומרחפים מעל ראשכם - נמחקו ולשם כך מומלץ לבצע מחיקת רישום פלילי ו/או מחיקת רישום משטרתי - בסיועו של עורך דין מנוסה בתחום הפלילי שילווה אתכם בכל שלבי ההליך וייעץ לכם אודות הדרך הנכונה והטובה ביותר עבורכם. 

חשוב להדגיש- סגירת תיק בעילות של "חוסר בראיות מספיקות" או "מכלול נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין" (בעבר: "היעדר עניין לציבור"), מותירות רישום במרשם הפלילי של הנחקר. על כן, מומלץ להיוועץ עם עורך דין פלילי כדי לבחון הגשת בקשה לשינוי עילת גניזה כך שלא יוותר כל רישום וימחק כליל מהמרשם הפלילי. הגשת בקשה לשינוי עילת גניזה עשויה להשפיע השפעה ממשית על אלו אשר נקלעו לחקירת משטרה תחת אזהרה ומעתה ועד עולם ייאלצו להתמודד עם עובדה שמרשמם הפלילי "הוכתם" - שכן אין התיישנות על רישום זה.

עו"ד מורן פינטו-וייס (צילום: עידן מעוז)
עו"ד מורן פינטו-וייס | צילום: עידן מעוז

משרד עו"ד מורן פינטו-וייס הוא משרד בעל ותק וניסיון רב במחיקת רישום פלילי ומשטרתי, כמו כן המשרד עוסק בייצוג בתיקי אלימות במשפחה, סמים, עבירות מין, רכוש, מרמה ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.