המציאות מלמדת כי כל אדם עלול לקבל בשלב כלשהו בחייו זימון לחקירה במשטרה, כאשר לרוב לפני החקירה השוטרים לא יציינו בפני החשוד כי הוא למעשה זומן לחקירה באזהרה. יתרה מזאת, לרוב גם כאשר האדם יתעניין וינסה לברר במה מדובר, השוטר יתחמק ממסירת פרטים אודות החקירה. התנהלות זו נובעת מכך שהחוקרים לא מעוניינים שהאדם שזומן לחקירה יתכונן אליה, יעלים ראיות, יתאם גרסאות או יתחמק מהחקירה ויימלט.

על כן, חשוב לדעת כי ברגע שקיבלתם זימון למשטרה, אתם נדרשים לחקירה פלילית ולכן חיוני שתיוועצו עם עורך דין פלילי שיבהיר לכם מהן זכויותיכם, ינחה אתכם ביחס לכללי התנהגות נכונים בחקירה, ואף יצייד אתכם בכלים המתאימים להתמודדות יעילה עם תרגילי חקירה מסוגים שונים.

יש לכם שאלות בנושא כתב אישום במשפט הפלילי? לחץ/י כאן

מרגע שפגשתם באיש משטרה כל דבריכם נרשמים ומתועדים

נחקרים רבים מחליטים לגשת לתחנת המשטרה מבלי שקיבלו קודם לכן ייעוץ משפטי מעורך דין מקצועי שעוסק בתחום המשפט הפלילי ומייצג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים. נקודת ההנחה הראשונית של נחקר במשטרה צריכה להיות כי כל דבריו נרשמים ומתועדים מרגע שפגש באיש משטרה. אמצעי החקירה המשטרתיים כוללים בין היתר מצלמות סמויות, מדובבים משטרתיים, מדובבים עבריינים שמקבלים טובות הנאה עבור שיחות דיבוב ותרגילי חקירה מסוגים שונים ומגוונים.

מרגע שאדם קיבל הודעה שהוא מעוכב או עצור לחקירה, יש לו זכות לדעת מהי סיבת העיכוב או המעצר ולדרוש לראות תעודה מזהה של השוטר המעכב. החל מרגע זה עומדת לחשוד גם זכות להיוועץ עם עורך דין פלילי לפני מסירת גרסה לחוקרים. בהקשר זה חשוב לציין כי פעמים רבות שוטרים מנסים לנצל את פרק הזמן שמתחיל ברגע העיכוב או המעצר ועד להגעה לתחנת המשטרה כדי לנהל שיחה עם העצור שעשויה להיראות כשיחת חולין. חשוב לזכור כי אין לנהל כל שיחה עם השוטר לפני קבלת ייעוץ של עורך דין פלילי מנוסה.

זכות ההיוועצות עם עורך דין היא זכות בסיסית

לעיתים, החוקרים עשויים לפנות לחשוד מיוזמתם ולומר לו כי הוא אינו זקוק לעורך דין פלילי וכי ייצוג כזה אף עלול להזיק לו. חשוב לציין כי זכות ההיוועצות עם עורך דין היא זכות בסיסית של כל חשוד ולכן המשטרה מחויבת לאפשר לכל חשוד לממשה. במקרים אחרים החוקרים עשויים להפעיל שלל תרגילי חקירה שונים תוך שהם מבטיחים לחשוד שיסייעו לו בהמשך בבית המשפט או מול הפרקליטות אם יודה בביצוע העבירה. חשוב לדעת כי הבטחות כאלו הן הבטחות ריקות מאחר שהחוקרים אינם מוסמכים להציע הסדרי טיעון או סיוע מכל סוג שהוא לחשוד בהיעדר הסכם מסודר.

רבים מהחשודים סבורים כי אם יישכרו את שירותיו של עורך דין פלילי, הם עלולים להיתפש בעיני המשטרה כאשמים ולהסתבך עוד יותר, בעוד אחרים סבורים כי אינם זקוקים לעורך דין פלילי כי הם חפים מפשע. בפועל, הניסיון מלמד כי דווקא אדם שמגיע מוכן לחקירה פלילית מגדיל את סיכוייו לצלוח אותה.

מאחר שלחקירה במשטרה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על חייו של אדם ועל המשך ההליך הפלילי שמתנהל נגדו, חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין פלילי מיומן ומנוסה שבקיא בדין ובפסיקה הרלבנטיים לפני החקירה. חשוב לציין כי בכל מקרה עדיף להיוועץ עם עורך דין לפני החקירה ולא אחריה מאחר שבמקרים רבים דברי החשוד בחקירה עלולים לסבכו ולחייב התמודדות עם השלכותיהם בהמשך ההליך הפלילי.

מימוש זכות ההיוועצות עם עורך דין אינה פוגעת בנחקר

בניגוד למה שרבים מהחשודים סוברים, מימוש זכות ההיוועצות עם עורך דין אינו מלווה בהשלכות פוגעניות עבור החשוד. לא ניתן לזקוף לחובת הנחקר את העובדה שפנה להיוועץ עם עורך דין ואם החוקרים שוללים מנחקר את הזכות הבסיסית הזו - הדבר אף עשוי להוביל לזיכויו.

בעוד רבים מהנחקרים פונים לקבלת ייעוץ משפטי לאחר החקירה הראשונית במשטרה, חשוב להבין כי המענה המשפטי שאפשר לתת להם במקרה כזה הוא מוגבל וזאת אפילו במקרים של תלונת שכן או בת זוג. מאחר שהגרסה הראשונית שמוסר הנחקר במשטרה נוטה להתקבע, הרבה יותר קשה לעורך הדין לתקן בדיעבד את הנזק שנגרם לנחקר. לפיכך, קבלת ייעוץ ראשוני של עורך דין פלילי לפני החקירה היא קריטית עבור הנחקר.

במסגרת פעולותיו של עורך הדין לפני החקירה הראשונית במשטרה הוא יתשאל את הלקוח, יחקור אותו ויכין אותו לחקירה. תוך כך, עורך הדין יספק לנחקר קווי הגנה, יכין אותו לשאלות שהוא צפוי להישאל על ידי החוקרים, יסביר לו אודות תרגילי החקירה של החוקרים וינחה אותו כיצד לענות לשאלות החוקרים במהלך החקירה.

"לדוגמא, האם ידעתם כי מותר לחוקר לשקר לנחקר, במהלך החקירה? מותר לחוקר לומר לנחקר כי עדי ראיה זיהו אותו בזירת הפשע כמי שהשתתף בשוד. לפעמים הוא יאמר זאת, בצורה ישירה כזאת, ולפעמים יאמר לנחקר: "מה תשיב אם אומר לך, כי עד ראיה זיהה אותך בזירת הפשע כמי שהשתתף בשוד?". עם זאת, בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, אסור לחוקר לזייף מסמכים. אסור לחוקר להציג בפני הנחקר הודעה מזוייפת, ש"מסר" "עד ראיה" המפלילה את החשוד בקשר לביצוע העבירה המיוחסת לו.

דוגמא נוספת: במידה שלא יכולה להיות מחלוקת כי הלקוח נכח בזירת האירוע, בעת ביצוע העבירה, אך המשטרה סבורה כי קיים יסוד סביר לחשד כי הלקוח הוא שביצע את העבירה. זאת, בהסתמך על עדות כלשהי (עדות ראיה או עדות של המתלונן/ת), הרי שייתכן, בהחלט, כי ניתן לספק לחוקר המשטרה הסבר המניח את הדעת לנוכחות הלקוח במקום, הסבר המתיישב עם האמת (של הלקוח) ועשוי להביא, בסופו של דבר, לסגירת התיק נגדו מחוסר ראיות. ״

חשוב להדגיש כי החקירה הראשונית במשטרה מהווה שלב קריטי וקבלת ייעוץ משפטי לפניה יכולה לחסוך לנחקר כסף רב ועוגמת נפש, בייחוד לנוכח העובדה שעלות הליווי המשפטי של עורך הדין בשלב זה היא זניחה ביותר.

עו"ד גיל באיער (צילום: מיה ורדי)
עו"ד גיל באיער | צילום: מיה ורדי

משרד עו"ד פלילי גיל באיער הנו משרד ותיק העוסק בייצוג בבתי המשפט השונים בעבירות אלימות, מרמה, סמים, רכוש, מין ועוד וכן עוסק במחיקת רישום פלילי ומשטרתי. עו"ד גיל באיער הנו בעל ותק מקצועי של 23 שנים, מנהל פורום כתב אישום במשפט הפלילי באתר LawGuide, עבד כתובע משטרתי והיה מועמד לשיפוט. לקריאת חוו"ד מקצועיות אודות עו"ד גיל באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ, מכל סוג, או המלצה לנקיטת הליך משפטי או אי נקיטת הליך משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עשויה להשתנות, מעת לעת.