בשנת 2015 המצב הביטחוני במדינה היה מתוח מאוד בעקבות שורה של פיגועים ופעולות איבה שבוצעו על ידי מחבלים באופן כמעט יומיומי. על רקע מתיחות ביטחונית זאת, הותקף מאבטח על ידי גבר שחשד כי מדובר במחבל באמצעות מוט ברזל, ונחבל בראשו.

התוקף, אדם בשנות ה-30 לחייו, נשוי ואב לילדים ללא עבר פלילי, הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירה של פציעה כשהעבריין מזוין. לאחרונה ניתן גזר דינו בבית משפט השלום בירושלים, כאשר הפרקליטות ביקשה להטיל עליו שישה חודשי עבודות שירות, לעומת סנגורו שביקש להסתפק בצו שירות לתועלת הציבור בלבד, תוך הדגשת הנסיבות המיוחדות של התקיפה.

בחינת פרטי המקרה ונסיבותיו האישיות של הנאשם הביאה את השופט למסקנה כי אמנם עונש של שירות לתועלת הציבור הוא קל מדי בהתחשב בנסיבות העבירה, אולם לאור העובדה שהתוקף לקח אחריות על מעשיו, וכן בהתחשב בזמן שחלף מאז ביצוע העבירה ואורח חייו הנורמטיבי, אפשר להסתפק בריצוי עבודות שירות במשך תקופה של חודשיים. כמו כן נקבע שעליו לפצות את המאבטח בסכום של 5,000 שקלים.

יש לכם שאלה בנושא עבירות פליליות והתמודדות עם כתב אישום? לחץ/י כאן

התוקף חשב שלמאבטח יש מבטא ערבי, הלם בו עם מוט ברזל וברח מהמקום

במסגרת כתב האישום שבו הודה התוקף, התבררו נסיבות האירוע: המאבטח סיים לעבוד ובדרך אל רכבו עצר כדי להטיל את מימיו ליד קיר בחניון. באותו הרגע הבחין בו הנאשם ושאל אותו מה הוא עושה, כאשר המאבטח מסביר לו שהוא עומד להשתין. הוא אחז בתיק עם אקדח והתוקף חשב שהוא שומע מבטא ערבי והסיק כי עומד מולו מחבל.

התוקף אחז במוט ברזל ובאמצעותו חבט בראשו של המאבטח עד שזה התעלף, ואז ברח מהמקום והתקשר למשטרה. בעקבות תקיפתו נגרמו למאבטח חתכים רבים בקרקפת, במצח ובאוזן והוא פונה לקבל טיפול רפואי.

בית המשפט: לא מדובר בעבירה שתוכננה מראש אלא בטעות אנוש, אך מעשיו של התוקף היו מופרזים

בבואו לקבוע את מתחם הענישה הראוי למקרה זה, הזכיר השופט את אחריותה של המדינה להגן על שלומם של אזרחיה. בנוגע לעבירה הספציפית ציין כי אין מחלוקת שהמאבטח הותקף על רקע המצב הביטחוני המתוח ובשל טעות בזיהויו, אולם הדגיש כי אין הצדקה לפעולותיו המופרזות של התוקף אשר גרמו לנזק חמור ולחבלות של ממש. אין ספק שהתוקף היה צריך להימנע מתקיפת אדם אחר באמצעות חפץ כהה שעלול לגרום נזקים חמורים אף יותר, סיכם השופט את נסיבות האירוע.

במרבית עבירות הפריצה העונשים כוללים מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח. עם זאת, במקרים המתאימים ניתנים גם עונשים הממירים את המאסר בפועל בעבודות שירות. השופט בחן מספר מקרים דומים ואת העונשים שניתנו בהם, כגון מקרה שבו אדם הותקף בביתו באמצעות מקרן והתוקפים נשלחו לבצע עבודות שירות לתקופה של חודשיים.

במקרה אחר שבו קטטה הסלימה לכדי תקיפה בסכין ופציעת ראש, הסתיים ההליך בעונש של תשעה חודשי מאסר בפועל. במקרה נוסף של פציעה שאירעה על רקע של סכסוך בין שכנים, בנסיבות חמורות הרבה יותר ממקרה זה, אדם שדקר את שכנו במספר אזורים בגוף נשלח ל-15 חודשי מאסר בפועל.

התוקף מנהל חיים נורמטיביים והביע צער וחרטה מלאים על מעשיו

בהתאם לעונשים שנקבעו במקרים האחרים, אשר בהם הנסיבות היו חמורות יותר, קבע השופט כי יש מקום להשית על הנאשם במקרה הזה עונש קל יותר ואין חובה לשלוח אותו למאסר מאחורי סורג ובריח.

מעבר לכך, השופט נתן משקל לכך שמדובר בבעל משפחה ואב לילדים קטנים המנהל חיים נורמטיביים, ללא עבר פלילי או הרשעות נוספות מאז אותו מקרה שאירע לפני שש שנים. עוד התרשם השופט מתסקיר שירות המבחן כי שליחתו למאסר עלולה לדרדרו ולפגוע בשיקומו, ומלבד זאת התחשב השופט באחריות המלאה שלקח על מעשיו ובהבעת הצער והחרטה שהביע.

בסופו של דבר הגיע השופט למסקנה כי עונש של שירות לתועלת הציבור אינו הולם את הנסיבות שבהן בוצעה העבירה, אך עם זאת ניתן להסתפק בענישה הממוקמת בחלקו התחתון של מתחם הענישה.

לפיכך הוחלט להטיל על התוקף לרצות את עונשו במסגרת עבודות שירות לתקופה של חודשיים, ונוסף על כך הוטלו עליו ארבעה חודשי מאסר על תנאי. כמו כן הוא חויב לשלם פיצויים למאבטח שתקף על לא עוול בכפו בסכום של 5,000 שקלים.

ת"פ 68013-03-16

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.