האם חברת קוסמטיקה פיטרה עובדת שהייתה בעיצומם של טיפולי פוריות בניגוד לחוק עבודת נשים, ולכן עליה לפצותה? סוגיה זו נדונה לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, במסגרת תביעה שהגישה העובדת כנגד מעסיקתה לשעבר בטענה שהפרה את החוק.
בכתב התביעה סיפרה האישה כי זומנה לשימוע לאחר שיצאה לחופשה בחו"ל ללא אישורו של מנהלה, ובמהלכו עדכנה כי היא עוברת טיפולי פוריות. מיד לאחר השימוע הוציאו אותה לחופשה כפויה, ורק לאחר כחודש קיבלה המעסיקה אישור לפיטוריה מהממונה על חוק עבודת נשים. בכך לטענתה עברה המעסיקה על החוק, אשר אוסר לפגוע בתנאי העבודה או לפטר עובדת בטיפולי פוריות ללא קבלת היתר מתאים.
המעסיקה דחתה את טענותיה והבהירה כי הפיטורין לא היו קשורים לטיפולי הפוריות בשום אופן אלא נבעו מבעיות משמעת. ואולם, מאחר שזכויותיה של העובדת אכן נפגעו כשהוחלט להרחיקה מהעבודה עד שהתקבל היתר לפטרה - התביעה התקבלה. המעסיקה חויבה לשלם פיצויים בסכום של כ-80 אלף שקלים עבור פגיעה בהכנסה, הפרת חוק עבודת נשים, פיצויי הלנה ועוד. כמו כן תשלם המעסיקה את הוצאות המשפט של העובדת בסכום של 6,500 שקלים.
יש לכם שאלה בנושא זכויות נשים בעבודה? לחץ/י כאן
הממונה על חוק עבודת נשים קבעה כי ההחלטה על הפיטורין לא הייתה קשורה לטיפולי הפוריות - אולם הוצאתה של העובדת לחופשה כפויה עד פיטוריה התבצעה לפני קבלת ההיתר
עד למועד שבו הוחלט להוציאה לחופשה לפני הפיטורין, הספיקה התובעת לעבוד כמנהלת מכללה מטעם החברה במשך כשנה. לאחר מספר חודשי עבודה זומנה לשימוע כאשר המעסיקה מודיעה לה שהיא שוקלת להפסיק את יחסי העבודה עקב חוסר התאמה, אולם לבסוף הוחלט על המשך העסקתה.
אחרי חודש שבו שהתה בחופשת מחלה בעקבות תאונת עבודה, ביקשה העובדת לצאת לחופשה בחו"ל שנקבעה כבר מספר חודשים לפני כן. מנהלה אסר עליה לנסוע, אך היא החליטה לצאת למורת רוחו היות שכרטיס הטיסה כבר נרכש.
מיד כשחזרה לעבודה מהחופשה זומנה לשימוע, ובו סיפרה על טיפולי הפוריות. מנהלה החליט להוציא אותה לחופשה כפויה באופן מיידי, והיא לא הגיעה עוד לעבודה עד שהתקבל ההיתר לפטרה, כחודשיים לאחר מכן.
המעסיקה טענה כי העובדת מנסה לעקוף את החלטתה של הממונה על חוק עבודת נשים
בעוד העובדת טענה כי מעסיקתה פעלה בחוסר תום לב ותוך הפרת החוק, המעסיקה טענה כי מאחר שהעובדת לא ערערה על החלטת הממונה, מדובר בהחלטה חלוטה וכעת היא מנסה להפוך אותה שלא כדין באמצעות תביעה זו.
המעסיקה המשיכה ופירטה את כל בעיות המשמעת של העובדת אשר בגינן התקבלה ההחלטה לפטרה, וזאת ללא קשר לטיפולי הפוריות ועוד לפני שנודע למעסיקה אודות אותם טיפולים.
ההחלטה להוציא את העובדת לחופשה כפויה הייתה לא חוקית ולא מוצדקת
מעיון בהחלטת הממונה על חוק עבודת נשים התגלה כי אמנם היא אישרה את הפיטורין וקבעה שהם לא קשורים לטיפולי הפוריות, אולם היא לא מצאה הצדקה לאשר את הפיטורין גם באופן רטרואקטיבי ולא מצאה כל סיבה לכך שהמעסיקה הוציאה את העובדת לחופשה כפויה מיד בתום השימוע, כחודש לפני שביקשה את היתר הפיטורין.
כלומר, כל עוד המעסיקה לא קיבלה את ההיתר לפיטורין - היה אסור לה לפטר את העובדת, ואף לא להוציאה לחופשה כפויה. בעצם הוצאתה לחופשה הפרה המעסיקה את חוק עבודת נשים האוסר על פיטורין או הרעה בתנאים לעובדת שנמצאת בטיפולי פוריות. מעבר לכך, החופשה הכפויה אף פגעה בהכנסותיה של העובדת באותה תקופה, ולכן המעסיקה תפצה אותה גם על פגיעה בהכנסה.
כמו כן, המעסיקה לא הוכיחה כי שילמה לעובדת את מלוא פיצויי הפיטורין במועד, והיא חויבה לשלם פיצויים גם על הלנת התשלומים. מאחר שלא ניתנה לעובדת הודעה מוקדמת על הפיטורין לאחר קבלת ההיתר לפטרה, היא תזכה לפיצויים גם עבור תקופה זו.
בסופו של דבר נקבע כי המעסיקה תשלם כ-15 אלף שקלים עבור פגיעה בהכנסה וכ-27 אלף שקלים בגין הפרת חוק עבודת נשים. היא תשלם גם פיצויי הלנה בסכום של 15 אלף שקלים, הפרש פיצויי פיטורין בסכום של כ-9,000 שקלים ופיצויים עבור אי הודעה מוקדמת בסך של כ-13 אלף שקלים. הסכום הכולל הגיע לסך של כ-80 אלף שקלים, ונוסף על סכום זה תישא המעסיקה בהוצאות המשפט ושכר טרחה בסכום של 6,500 שקלים.
סע"ש 24127-04-18
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.