פקודת פשיטת הרגל מבהירה כי לא ניתן לקבל הפטר במסגרת הליך פשיטת רגל על חוב שנוצר במרמה. אך האם יש מקום לשקול מתן הפטר אם החייב לא הורשע בפלילים או פעל בתום לב אף על פי שהחוב נוצר כתוצאה ממעשה מרמה?

שאלה זו עלתה לדיון לאחרונה במסגרת בקשה שהגישו רשויות מע"מ בבית המשפט המחוזי מרכז-לוד, לביטול הליך פשיטת רגל של גבר בשנות ה-40 לחייו, אב לשלושה ילדים, אשר נדרש לשלם לרשויות סכום עתק של כ-35.6 מיליון שקלים. החוב הגבוה נוצר בעקבות פרשייה רחבת היקף של הלבנת הון אשר בה היה מעורב, שלאחר גילויה נדרש לשלם לרשויות המס קנסות וכפל מס.

החייב עצמו ציין שנפל קורבן בפרשיית זיופי החשבוניות, וביקש להתחשב בתום לבו ואף בכך שלא הוגש נגדו כתב אישום. הוא טען כי אם ההליך יבוטל, משמעות הדבר היא חיי עוני מעתה ועד עולם. ואולם, השופטת הבהירה כי אין אפשרות לתת הפטר על חובות שנוצרו במרמה, ולאור גובה החוב, אין טעם להמשיך בהליך. לפיכך הורתה השופטת על ביטול צו הכינוס והליך פשיטת הרגל.

יש לכם שאלה בנושא פשיטת רגל והסדרי חוב? לחץ/י כאן

האם החייב היה קורבן תמים בפרשיית זיוף החשבוניות או סייע לאחרים להתחמק מתשלום מס ולכן עליו לשלם את החוב?

בסוף שנת 2017 הוטל על החייב צו לכינוס נכסים, וכשנתיים לאחר מכן התקיים דיון בעניינו. במסגרת אותו דיון, המנהלת המיוחדת אשר מונתה על ידי כונס הנכסים הרשמי לניהול נכסיו של החייב, ציינה כי מדובר באדם שפעל בתום לב והסתמך על חבר טוב, ולמעשה נפל קורבן בפרשייה המדוברת שבה זויפו חשבוניות מס רבות. ואולם, רשויות מע"מ התנגדו לכך שיקבל הפטר והגישו בקשה לביטול הליך פשיטת הרגל.

מאז ולאחר שניסיונות הצדדים להגיע לפשרה לא הצליחו, כעת נדונה בקשתן של הרשויות לבטל את ההליך. לטענת רשויות מע"מ, אשר דורשות את תשלום החובות, הם נוצרו תוך חוסר תום לב ברור של החייב, אשר קיבל והפיץ חשבוניות מזויפות עבור גורמים שניסו להתחמק מתשלום מסים. הוא קיבל עבור מעשיו סכום של עשרת אלפים שקלים בחודש, ואף הודה בכך שלא ביצע עבודה תמורת החשבוניות.

עוד ציינו רשויות מע"מ כי הסכום הגבוה נוצר למעשה מהסנקציות שהוטלו על החייב, אשר כוללות תשלום כפל מס וקנסות. קביעה זו הפכה לחלוטה לאחר שנדונה השגה של החייב על הסנקציות, אשר נדחתה. לבסוף הוסיפו הרשויות כי כעת המחלקה המשפטית בוחנת הגשת כתב אישום כנגדו. על כן לטענתן אין כל טעם להמשיך בהליך פשיטת הרגל כאשר אין סיכוי שיקבל הפטר על חובותיו.

האם היה מקום לנהל משא ומתן בין החייב לרשויות מע"מ?

החייב ביקש מבית המשפט שלא לבטל את ההליך או לקבוע שלא יחול הפטר על חובו, היות שהשלכות החלטה זו יהיו חיי עוני לו ולבני משפחתו עוד דורות רבים קדימה. הוא ביקש לקדם משא ומתן מול רשויות מע"מ במטרה להגיע לפשרה, והזכיר כי לא הורשע בעקבות הפרשייה ולא ניסה להכשיל את הליך פשיטת הרגל.

עם זאת, רשויות מע"מ הבהירו שבחנו את הצעותיו והן אינן מתאימות לתיק, והזכירו שההגנות הניתנות לחייבים בהליכי פשיטת רגל אינן חלות במקרה זה משום שהחובות נצברו בחוסר תום לב.

לכך הצטרפה עמדתה של המנהלת המיוחדת, אשר בניגוד לדיון שהתקיים ב-2019, ציינה כי כעת הנסיבות השתנו ומאחר שהחייב זומן לשימוע, כבר לא ניתן לטעון שהחובות נוצרו בתום לב. היא הסכימה עם רשויות מע"מ כי לאור אופי החובות והיקפם, אין טעם לקבוע תוכנית פירעון או להמשיך עם ההליך.

בית המשפט: לא יחול הפטר על חוב שנוצר בחוסר תום לב ובמרמה, גם ללא הרשעה פלילית

בתחילת דבריה התייחסה השופטת אל פסק דין אחר שאליו הפנו רשויות מע"מ, אשר במסגרתו בית המשפט ביטל הליך פשיטת רגל של חייב שהורשע בהנפקת חשבוניות פיקטיביות.

אמנם החייב בפסק הדין הנוכחי טען כי שני המקרים אינם דומים, מאחר שהוא לא הורשע בפלילים ואף ניסה להגיע עם רשויות מע"מ להסדר, וזאת בניגוד לפסק הדין האחר שבו החייב עשה ככל שביכולתו כדי לפגוע בהליך. עם זאת השופטת הבהירה כי פקודת פשיטת הרגל קובעת באופן חד משמעי שלא יחול הפטר על חובות שנוצרו במרמה, ללא קשר להרשעה פלילית או שיתוף הפעולה של החייב עם ההליך.

עוד קבעה השופטת כי רשויות מע"מ הוכיחו את טענתן, היות שנקבע בהשגה שהחייב עצמו הגיש ועל מסקנותיה לא ערער, כי ידע על זיוף החשבוניות ועצם את עיניו. הליך פשיטת הרגל נועד למי שעסקו קרס ולא מי שנקלע למצוקה כספית עקב ביצוע עבירות מס, קבעה השופטת, והורתה לבטל את הליך פשיטת הרגל.   

פש"ר 7954-09-17

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.