בחודש נובמבר האחרון החליט הפרלמנט הפורטוגלי על הגשת מצע חדש באשר לחוק הלאום. האמור נוגע לחוק השבות בעניין צאצאי מגורשי ספרד ופורטוגל. המצע הוגש לשרי הממשלה, שאמורים להכריע בקרוב על החלת תקנות חדשות הדורשות מחויבות ממשית לפורטוגל.

נשיא פורטוגל מרסלו דה סוזה חתם על המצע, וקבע כי על הממשלה להתקין את התקנות בתוך כ-90 ימים. הדד ליין בעיצומו והתקנות אמורות להתפרסם בימים הקרובים. אחת הדרישות הצפויות כנאמר היא זיקה מעשית של המועמד לפורטוגל. זאת מעבר להוכחת היותו צאצא של יהודים ספרדיים או פורטוגליים בצורה מוקפדת יותר מבעבר.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש לחץ/י כאן

חוסר הוודאות הקיים לגבי ההחמרות העתידיות

כרגע לא ברור מה תהיינה ההחמרות, אולם השמועות צצות כפטריות לאחר הגשם. ישנן ספקולציות המדברות על חיובים מסוימים אצל רשויות המס בפורטוגל, דרישה לרישום חשבון בנק, הסדרת הליכי התאזרחות באמצעות מערכת משפטית, מבחן בנושא היסטוריה מקומית ועוד.

נראה שמתוך עלטת חוסר הבהירות שאופפת את השינויים הצפויים, ישנה הסכמה מפתיעה כי דרישה לידיעת שפה ו/או מגורים לא תיקח חלק כפי שהוצע בעבר. על מנת להבהיר את האמור, יש להביט דרך עובי העדשה ולהבין את מצע חוק השבות מעט טוב יותר.

בתחילת שנת 2015 נחקק חוק השבות. החוק מכיר בצאצאי מגורשי ספרד זכאים להגיש בקשה לדרכון פורטוגלי, במידה ויצליחו להוכיח קשר על פי דרישות פשוטות יחסית.

אחד מהסעיפים הכתובים במצע הנוכחי קובע באופן חד משמעי ששתי הדרישות הנזכרות, כלומר - ידיעת השפה הפורטוגזית ותביעת מגורים בפורטוגל, לא תשפענה על מועמדים שבקשתם מתבססת על זיקה יהודית לפורטוגל.

במילים אחרות, דרישת ידיעת שפה ומגורים בפורטוגל חלה על כל מועמד המעוניין לקבל אזרחות ואינו בעל קשר יהודי. להבדיל, עבור מועמד אשר באפשרותו להראות קשר ליהודי ספרד, אין דרישה לעמוד בשני החיובים האמורים.

בחודש נובמבר האחרון נעשה ניסיון לשנות את חוק הלאום, כך שתביעת הכרת שפה ומגורים תחול גם על צאצאי יהודי ספרד לשעבר. הניסיון לא צלח, ובסיכומו של דבר נקבע על תיקון חוק הלאום הפורטוגלי בידי קונגרס הנבחרים.

הואיל ואין באפשרות התקנות לסתור את החוק על פיו נחקקו, אפשר לומר כמעט באופן ברור, שהצעדים שייקחו חלק בקרוב על ידי הפרלמנט הפורטוגלי, לא יכללו את הדרישות המדוברות.

הסיבות בגללן החליט הפרלמנט הפורטוגלי על נקיטת ההחמרות

מאחר שבשנתיים האחרונות נוכח הפרלמנט הפורטוגלי לראות את כמות המבקשים העצומה של ישראלים לדרכון, החליט להפחית את שיעור הבקשות. הדבר יקרה על ידי תיקון חוק הלאום כנזכר, ויצירת דרישות חדשות אשר תעודדנה זרים להישאר בפורטוגל ולהשקיע בה.

הנהירה האדירה של ישראלים לרכישת הדרכון הוזילה את ערכו מנקודת מבטו של המחוקק בליסבון. בעקבות זאת, הוחלט על רפורמה חדשה אשר אמורה להבטיח קשר ממשי לפורטוגל. קשר אשר יבטיח ככל הנראה רישום למוסד כלשהו או ידע תרבותי מסוים לכל הפחות. אך, כנאמר לא יותר מזה כפי העולה לעת עתה.

ההוזלה פגעה במוניטין של הדרכון בין מדינות אירופה, והחלישה את ערכו הבינלאומי עקב ה"מסחרה" הישראלית שנוצרה סביבו. זאת יחד עם פרסום שלילי שמפרסם את הדרכון באופן נמרץ בכל רשת שיווקית אפשרית. המדובר הוא על חברות שאינן משרדי עריכת דין מאורגנים, אלא עסקים פרטיים שקמו בעקבות יצירת חוק הלאום הפורטוגלי שנחקק בשנת 2015.

מטרתן היחידה של חברות אלה היא ברווחים בלבד. עם זאת, אינן מודעות לנזק התדמיתי שגרמו עקב מכירות פומביות המוניות לכל דורש. החברות מבטיחות מכירת "כרטיס מעבר חופשי" אירופי ללקוח הישראלי ובעצם מחלקות את הדרכון היוקרתי בלי הבחנה.

החשש הפורטוגלי מפני שינויים פוליטיים

עד כה דובר על כמעט 80,000 בקשות שהוגשו לדרכון פורטוגלי מאז שנת 2015. מספר עצום ביחס למדינה בסדר גודל של פורטוגל. רק בשנת 2019 הוגשו קרוב ל-30 אלף בקשות. שנת 2020 הביאה איתה עלייה. אך, מה לגבי שנת 2021? רק בחודש ינואר השנה הוגשו כבר 4,000 בקשות. מספר שיא במונחים ישראליים.

הפורטוגלים חוששים בשל קצב הגידול הרב במספר המתאזרחים החדשים, שמהווה איום על יחס הילודה המקומי. מספר המתאזרחים בשנת 2019 עלה בכ-40 אלף על שיעור הילודה. בנוסף, ישנם שיקולים נוספים בנוגע לקליטת ישראלים, והם שבעתיד יכולים לערער את התשתית הפוליטית-נוצרית עליה עומדת המדינה מזה מאות שנים.

האם יש צד חיובי להחמרות?

התוכנית שהועלתה תנסה להקל על זוגות נשואים בכל הקשור לתהליך הסדרת האזרחות עבור בן/בת הזוג. בנוסף, תקל על נכדים המעוניינים להנפיק את האזרחות.

החוק לא שונה בינתיים בשל לחצים חיצוניים, הן מצד ארגונים יהודיים בישראל ובעולם, הן מצד הקהילות היהודיות בפורטוגל והן מצד חוסר ודאות בין חברי הפרלמנט עצמו. אולם, על פי המסתמן עומד לקחת חלק בימים הקרובים.

סיכומו של דבר

נכון לכתיבת שורות אלה, אין לדעת מה תהיינה ההשלכות של ההחמרות הצפויות (לכשתכנסנה לתוקף). חכמת העבר, היסטוריה של ההחמרות הקודמות שהוכנסו לחוק, מרמזת כי השינוי לא אמור להיות מרחיק לכת. עם זאת, אין ספק שכדאי לנצל את חלון ההזדמנויות הרחב יחסית שעוד קיים ולפתוח בהליך להשגת אזרחות פורטוגלית בהקדם. ורצוי – באמצעות משרד עורכי דין שפועל ביסודיות הדרושה, מבצע חקר שורשים ומתמצא היטב בשינויי החקיקה.

הכתבה נכתבה בסיוע מר יהונתן גבריאלוב.

צוות משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש (צילום: שירי דקר)
צוות משרד עו"ד כהן, דקר, פקס וברוש | צילום: שירי דקר

משרד עורכי הדין כהן, דקר, פקס וברוש עוסק בתחום ההגירה ובהוצאת אזרחות פורטוגלית, בתחום המשפט האזרחי ובדיני עבודה. הכתבה באדיבות אתר LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.