נהגים רבים שרישיונם נשלל או נהגים הסובלים מבעיות בריאות שונות מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (להלן:"המכון הרפואי") כדי לעבור בדיקות ומבחנים לצורך הערכת כשירותם לנהוג. המכון הרפואי הוא גוף ציבורי אשר נמצא תחת אחריות משרד הבריאות ומוגדר בהתאם לתקנות התעבורה כ"רופא מוסמך". במכון הרפואי עובדים פסיכיאטרים, אחיות, פסיכולוגים ורופאים שתפקידם העיקרי הוא לבדוק, לבחון ולאפיין את כושרם הנפשי, הפיזיולוגי והרפואי של האנשים שמגיעים להיבדק בו.

יש לך שאלה בנושא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים? לחץ/י כאן

מהם תפקידיו ותחומי אחריותו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

תפקידיו של המכון הרפואי כוללים בין היתר גיבוש חוות דעת רפואיות ופסיכולוגיות לצורך קביעת כשירות נהיגה של נהגים שרישיונם נשלל לתקופה ממושכת ושל נהגים שבשל מצבם הבריאותי קיים חשש כי כשירותם לנהוג נפגעה. נוסף על כך, המכון הרפואי מבצע בדיקות ומבחנים גם לנהגים שמעוניינים להוציא רישיון לרכב משא כבד או לרכב ציבורי כגון אוטובוסים ומוניות.

נוסף על כך, נהגים שסובלים מבעיות בריאות בתחומים שונים אשר מעוניינים להוציא רישיון נהיגה לרכב פרטי צפויים לקבל ממשרד הרישוי הפניה למכון הרפואי לצורך קביעת כשירותם לנהוג. אוכלוסיות נוספות של נהגים שצפויים לקבל הפניה לביצוע בדיקות במכון הרפואי הן נהגים שדווחו על ידי המשטרה לאחר שהיו מעורבים בתאונת דרכים, נהגים שדווחו על ידי בית המשפט, נכים שמופנים על ידי המוסד לביטוח לאומי ונכי משרד הביטחון.

עוד יופנו לביצוע בדיקות במכון הרפואי נהגים שמשתמשים בסמים ו/או באלכוהול, נהגים מבוגרים המופנים על ידי משרד הרישוי ונהגים שרופאם דיווח למשרד הבריאות כי הם עלולים לסכן את עצמם ואת הזולת בשל נטילת תרופות או עקב מצב רפואי ו/או נפשי.

קבלת זימון למבחנים ובדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

לאחר שאחד או יותר מהגורמים המוסמכים דיווחו למכון הרפואי על הצורך לערוך בדיקות ומבחנים לנהג או לאדם שמבקש להוציא רישיון נהיגה, הוא צפוי לקבל מהמכון הרפואי מכתב שבמסגרתו הוא יתבקש להעביר לידיו מידע בדבר מצבו הרפואי. נוסף על כך, הוא יקבל זימון לעבור בדיקות במכון הרפואי ובדיקות משלימות חיצוניות במקרה הצורך. הבדיקות במכון הרפואי כוללות על פי רוב, מבחני אישיות ממוחשבים ומבדקים פסיכולוגיים, בדיקת רופא בתחום הרלבנטי ושיחה עם פסיכולוג. סוג הבדיקות ייקבע לפי הצורך ובהתאם לסיבת ההפניה למכון.

חשוב לציין כי החלטת המכון הרפואי ביחס לנבדק נחשבת להמלצה בלבד המועברת למשרד הרישוי שאחראי להסיק את מסקנותיו לאחר קבלת ממצאי הבדיקות הנפשיות ו/או הרפואיות שנערכו לנבחן במכון הרפואי. עם זאת, על פי רוב החלטת המכון הרפואי מתקבלת על ידי משרד הרישוי מכיוון שלעובדי משרד הרישוי אין את הידע הרפואי הדרוש לצורך הכרעה בעניינים אלו באופן עצמאי.     

לצורך קבלת הנימוקים להחלטת המכון הרפואי ועיון במסמכים הנוגעים להחלטה, הנבדק או רופאו צריכים לשלוח למכון הרפואי בקשה בכתב לקבלת המסמכים ולצרף לה הצהרת ויתור על סודיות רפואית חתומה על ידי המבקש.

הגשת ערר על החלטות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

החלטת המכון הרפואי אינה מהווה סוף פסוק עבור נבחנים שבקשתם להוציא או לחדש רישיון נהיגה נדחתה עקב החלטת המכון בעניינם. אדם שרואה את עצמו נפגע מהחלטת המכון הרפואי רשאי לשלוח בדואר בקשת ערר על ההחלטה תוך תקופה של 30 יום ממועד קבלת ההודעה ממשרד הרישוי בדבר דחיית בקשתו לרישיון נהיגה. הערעור יתברר בפני ועדת ערר שמתכנסת בבית חולים תל השומר. במסגרת תקופה של 45 יום ממועד קבלת ההחלטה של ועדת הערר ניתן להגיש עליה ערעור לבית המשפט מחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים. יש לציין כי בית המשפט המחוזי מוסמך לדון אך ורק בטענות העוסקות במישור המשפטי.

לפני הגעה למבחנים במכון הרפואי מומלץ להיוועץ עם עורך דין שעוסק בתחום התעבורה בכלל ומתמקצע במכון הרפואי בפרט. עורך הדין יסביר לנהג או למבקש הרישיון אודות ההליך והבדיקות שהוא צפוי לעבור במכון הרפואי, ובמקרה הצורך יסייע לו בהכנת ובהגשת ערר על החלטת המכון הרפואי.

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין למכון הרפואי לבטיחות בדרכים LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.