"הבן שלי עבר ניתוח לא מוצלח בחוליות עמוד השדרה ויישאר נכה לתמיד", אמרה האישה בעת שמוללה טישו ממורטט שהיה בידה. "אני אומרת לך", קולה עלה באחת, "הייתה כאן רשלנות רפואית אלא שיהיה קשה מאוד להוכיח את זה".

"רגע רגע, לפני שאת רצה אל הניתוח, ספרי לי רגע על הבעיה בעמוד השדרה. הוא נולד איתה?"

"כן" השיבה האישה.

"ונטלת חומצה פולית?" שאלתי.

"אוף, גם את עם השאלה הזאת? לא, לא לקחתי חומצה פולית, אף אחד לא אמר לי לקחת ולא ידעתי בכלל שצריך ליטול את הגלולה הזאת. אבל מה זה משנה עכשיו? בכל מקרה אל תזכירי את זה במשפט, רק חסר לי שכולם יתחילו להאשים אותי בכך שלא לקחתי חומצה פולית ולא ירצו לשמוע את הטענה הקונקרטית שלי עכשיו", קצפה האישה.

"את כל כך טועה", אמרתי בשקט.

"טועה?" היא לא הבינה.

"בהחלט, אם לא אמרו לך לקחת חומצה פולית אף אחד לא יבוא אלייך בטענות שלא לקחת אותה. להיפך, העובדה שהרופא לא דיבר איתך על החומצה, היא עצמה רשלנות רפואית ממדרגה ראשונה. מי שאמור להדריך אותה לקחת את החומצה הפולית הם הרופאים, ואם לא אמרו לך ולא לקחת אפשר לבוא בטענות רק אל הצוות הרפואי".

"אז את אומרת שלפני הניתוח אוכל לקבל פיצוי על זה?" הרימה אלי האישה מבט נדהם.

"בהחלט", השבתי והשפלתי את עיני מול עיניה שהתמלאו בדמעות. "הו, זה כל כך יעזור לי בטיפול בו. אני כל כך צריכה עכשיו את הכסף...".

לפניה ישירה לעו"ד דיקלה ואנונו, לחץ/י כאן

רשלנות רפואית בלקיחת חומצה פולית

חומצה פולית ניתנת לנטילה באמצעות כדור זול שיש לו חשיבות מכרעת על התפתחות התינוק. לפי הספרות הרפואית מומלץ לקחת את הכדור לאורך כל שנות הפריון של האישה ורופא הנשים לצד רופא המשפחה צריכים לעדכן את האישה בנחיצותו. החומצה הפולית אחראית על יצירת השלד ולכן חסר בה עלול להביא למצב של NTD - מום בתעלת עמוד השדרה חלילה, וכמות מספקת שלה עשויה למנוע שלל מומים קשים.

ההנחיות בנוגע לנטילת חומצה פולית נמצאות בספרות הרפואית כבר שנים רבות, אבל התביעות בתחום זה התפתחו רק בשנים האחרונות. לכן, אדם שנולד פגוע בשל היעדר הפנייה לנטילת חומצה פולית, יכול להגיש תביעה על רשלנות רפואית עד גיל עשרים וחמש.

כלפי מי תופנה התביעה?

הן רופא המשפחה והן רופא הנשים אמורים להודיע לאישה על חובתה לקחת חומצה פולית. רופא הנשים אמור להזכיר זאת לאישה בכל ביקורת שהיא עורכת במקום ואילו אצל רופא המשפחה ההנחיות פחות ברורות. לכן, אם אישה ביקרה אצל רופא נשים לאחר לידה והוא לא הנחה אותה לשוב ולקחת מיד חומצה פולית ונולד לה ילד שסובל מ-NTD, יש לה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

למי את מציעה לפנות לבדיקת היתכנות תביעה?

לכל מי שנולד לה ילד עם מום בעמוד השדרה (NTD).

מהו גובה הפיצוי בתביעות בגין חוסר הפנייה לנטילת חומצה פולית?

הפיצוי עומד על סך מיליוני שקלים כיוון שהוא משקף את הפגיעה למשך תוחלת חייו של התובע, ומתייחס גם לקושי בניידות, לכאב ולסבל, לעזרים חיוניים שיהיה עליו לרכוש ולהפסדי השתכרות עתידיים. 

עורכת הדין דיקלה ואנונו (צילום: אלמוג גבאי)
עורכת הדין דיקלה ואנונו | צילום: אלמוג גבאי

טיפ שלמדתי מהשטח

  1. לעולם אל תוותרו על נטילת חומצה פולית. ההמלצה תקפה עבור כל אישה לאורך כל שנות הפריון. זה קריטי.  
  1. במידה ויש לכם ילד הסובל מ- NTDשימו לב שיש לכם מספר קצבאות חודשיות ממשלתיות שתוכלו לקבל מן הביטוח הלאומי: קצבת ילד נכה, קצבת ניידות ובהתבגרות הילד גם קצבת שירותים מיוחדים. בדקו שקיבלתם הכל.

מהי המומחיות המיוחדת שכדאי לחפש אצל עורכי דין המתמחים בתיקי רשלנות רפואית?

קודם כל חשוב לוודא כי לעורכת הדין ישנה התמחות ספציפית בענייני רשלנות רפואית. מעבר לזה, ישנה מעלה מיוחדת שניתן למצוא במשרד של עורכת הדין דקלה ואנונו. עו"ד ואנונו עבדה בעבר בצידם של הפוגעים. היא עבדה בחברות הביטוח של הרופאים ולמדה בדיוק מהם המחירים שהחברות מוכנות לשלם על כל פגיעה, בעזרת אילו טענות הם מנסות למוטט אותה ומהי צורת הפעולה של החברה. לכן, כיום, כאשר מגיע לקוח למשרדה, יחד עם שמיעת התיק היא כבר 'שומעת' מה יטען הצד השני ויודעת להשיג חוות דעת ולהיערך מראש לכל הטענות.

"אני יודעת מה יגיד הצד השני ומכוונת את התביעה בהתאם, כמו כן אני יודעת מהם הסכומים המתאימים לכל פגיעה ולא נותנת ללקוחות שלי להסתפק בפחות. אלו, תסכימו איתי, החלקים החשובים ביותר בתביעה".

עו"ד דיקלה ואנונו עוסקת מעל 14 שנים בייצוג נפגעים עקב רשלנות רפואית בלידה, רשלנות רפואית בניתוחים וטיפולים אסתטיים, רשלנות ברפואת משפחה, רשלנות ברפואת שיניים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד דיקלה ואנונו - 053-6112845