כיצד יחולקו הזכויות הכלכליות השונות וכלל הנכסים המשותפים, למשל דירת המגורים, החסכונות, המתנות הכספיות והירושות שנצברו במהלך שנות הנישואין, במקרים שבהם בני הזוג מתגרשים? האם תמיד צריך לחלק את הרכוש כך שכל אחד מבני הזוג יקבל מחצית משוויו?

אחת הסוגיות שגורמות לסכסוכים הקשים ביותר במסגרת הליך גירושין היא סוגיית חלוקת הרכוש המשותף. לעתים ניתן למנוע סכסוכים אלה מבעוד מועד, למשל באמצעות חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין, והסכמה מבעוד מועד על הדרך שבה הרכוש יחולק במקרה של פרידה. במסגרת הסכם הממון ניתן אף להחליט מראש על חלוקה לא שווה של הנכסים.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד נוי יוספזון-בוסני, לחץ/י כאן

כמו כן, בני הזוג העומדים בפתחו של הליך גירושין יכולים לנהל משא ומתן ולחתום על הסכם גירושין, ובמסגרתו להחליט כפי שהם רואים לנכון בכל הנוגע לכספים ולרכוש שצברו. לאחר מכן ניתן להגיש את הסכם הגירושין לאישורו של בית המשפט, וכל עוד הוא נחתם תוך הסכמה מדעת וללא כפייה או איומים, בית המשפט יאשר אותו והוא יקבל תוקף מחייב של פסק דין.

במקרים שבהם בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמה, בית המשפט לענייני משפחה הוא זה שיכריע בכלל הנושאים הקשורים בפירוק התא המשפחתי, לרבות אופן חלוקת הרכוש.

באילו מקרים יקבע בית המשפט שהחלוקה תהיה לא שוויונית, ומהן הסיבות לכך?

חוק יחסי ממון בין בני זוג אשר נחקק בשנת 1973 קובע כיצד יש לחלק את הרכוש שצברו בני זוג במקרה של גירושין. כאשר בית המשפט נדרש להכריע בסוגיה, הכרעתו מתבססת על הוראות חוק זה.

חשוב לדעת כי החוק מתייחס רק לבני זוג אשר באו בברית הנישואין החל משנת 1974. אם מדובר בנישואים שהחלו לפני מועד זה, תחול על בני הזוג הלכת השיתוף - חזקה משפטית אשר נקבעה על ידי בתי המשפט ולפיה יקבל כל אחד מבני הזוג מחצית מכלל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים.

באופן עקרוני, חוק יחסי ממון קובע הגדרה דומה ולפיה כלל הנכסים המשותפים של בני הזוג יחולקו באופן שווה ביניהם. עם זאת, על פי החוק, לא יחולק רכוש שנצבר על ידי אחד מהם עוד לפני שנישאו, או שאחד מהם קיבל במתנה או בירושה, וכמו כן אם אחד מהם קיבל פיצויים לאחר שנפצע או חלה.

ואולם, החוק אף קובע בסעיף 8(2) כי אם קיימות נסיבות מיוחדות, בית המשפט מוסמך לפסוק כי הרכוש יחולק בין בני הזוג באופן לא שווה. החוק אינו מפרט מהן אותן נסיבות מיוחדות, כך שלבית המשפט ניתנת הסמכות להפעיל שיקול דעת ולהכריע בעניין בהתאם למכלול הנסיבות של כל מקרה ומקרה.

הסיבות העיקריות לחלוקת רכוש לא שוויונית: הבדלים גדולים בין ההכנסות של בני הזוג, הברחת רכוש ופעילות כלכלית בעייתית כגון הימורים

אחת הסיבות הנפוצות ביותר להכרעה על איזון משאבים לא שווה היא פערים כלכליים גדולים בין הצדדים. לא מדובר רק בהכנסותיהם במועד הגירושין, אלא גם בהכנסות עתידיות. למשל, כאשר אחד מבני הזוג צפוי לקבל הכנסות גבוהות כשיפרוש לגמלאות, בעוד הצד השני יקבל פנסיה בסכום נמוך בצורה משמעותית. לא פעם מדובר במקרים שבהם אחד מבני הזוג, בדרך כלל הבעל, טיפח את הקריירה במשך שנות הנישואין, ואילו בן הזוג השני עסק בניהול משק הבית וגידול הילדים.

עורכת הדין נוי יוספזון-בוסני
עורכת הדין נוי יוספזון-בוסני

סיבה שכיחה נוספת היא כאשר אחד מבני הזוג מבריח רכוש כדי לא לחלוק אותו עם הצד השני, למשל העברת נכס על שם קרוב משפחה או פתיחת חשבון בנק נפרד שאליו הוא מעביר כספים. כאשר מעשים כאלה מתגלים, בית המשפט נוטה לפסוק שבן הזוג אשר הבריח את הנכסים יזכה בפחות רכוש ולא יקבל מחצית ממנו, כדי לפצות את בן הזוג השני על הנזקים הכספיים שכנראה נגרמו לו.

גם במקרים שבהם אחד מבני הזוג התנהל באופן לא תקין ולפעמים אפילו פלילי, ובמסגרת זו גרם לאובדן כספים או רכוש משותף, למשל בעקבות הימורים, הוצאת כספים רבים ללא התייעצות עם בן הזוג וכדומה - בית המשפט יכול לקבוע על חלוקת רכוש לא שוויונית.

האם בגידה במהלך הנישואין עלולה להשליך על אופן חלוקת הרכוש?

באופן עקרוני, בית המשפט לענייני משפחה אינו כולל ניהול רומן או בגידה ברשימת הנסיבות המיוחדות אשר מצדיקות חלוקת רכוש לא שוויונית במסגרת הגירושין.

עם זאת, לעתים כאשר הליך הגירושין מתנהל בבית הדין הרבני, ייתכן שהצד הנבגד יזכה בחלק גדול יותר מהרכוש המשותף. זאת לאור העובדה שהבגידה הובילה לפירוק הנישואין, ובכך נאלץ הצד הנבגד להקים בית חדש, על כל ההשלכות הכלכליות הנובעות מכך.

לסיכום, באופן עקרוני, הרכוש המשותף יחולק באופן שווה ושוויוני בין בני הזוג המתגרשים, כך שכל אחד מהם יקבל מחצית משווי הרכוש. עם זאת, במקרים מיוחדים וחריגים כאשר ישנן נסיבות לא רגילות, בית המשפט מוסמך לפסוק אחרת ולהחליט על חלוקה לא שוויונית.  

עורכת דין ומגשרת נוי יוספזון-בוסני עוסקת בדיני משפחה, גירושין בשלום ובשיתוף פעולה, גישור גירושין, חלוקת רכוש ונכסי קריירה, מזונות ילדים, משמורת, זמני שהות ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לחלוקת רכוש LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.