תביעות רבות של רשלנות רפואית בהריון מוגשות עקב לידת תינוק הסובל ממום הנובע מתסמונת גנטית. לרוב, תביעות אלו מתבססות על עילת "הולדה בעוולה", מונח המתייחס למקרים בהם רשלנות רפואית הביאה לכך שאדם נולד כשהוא סובל ממום ועל כן להוריו עילה כנגד הרופאים על אי אבחון המום.

ניתן לאבחן חלק גדול מן התסמונות הגנטיות לפני ההיריון או במהלכו באמצעות בדיקות שונות. בישראל ניתן להפסיק הריון בשל מום בעובר, בכפוף לאישור ועדה. ככל שהמום קשה יותר, יינתן אישור להפסיק את ההיריון גם בשלב מאוחר יותר. עילת "הולדה בעוולה" יוצאת מנקודת הנחה שלו היה מתגלה המום מבעוד מועד, הוריו היו יכולים לבחור להפסיק את ההיריון, והיה נמנע סבל רב מן הילד ומהוריו.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ירון מויאל, לחץ/י כאן

רשלנות בהיריון - מעקב במהלך ההיריון

במהלך ההיריון, לצוות הרפואי אחריות רבה לטפל באישה ולעקוב אחר מצבה, וכן נערכים בדיקות ומעקבים רבים לאורך כל תקופת ההיריון, במטרה לוודא כי העובר מתפתח באופן תקין. ריבוי או מיעוט במי השפיר, ו/או פיגור בגדילת העובר יכולים להוות אינדיקציה למום או מומים אצל העובר ועל הרופא להפנות את האישה לבדיקות הנדרשות. כמו כן, הצוות הרפואי חייב ליידע את האישה לגבי כל הבדיקות אשר כלולות בסל הבריאות כמו גם בדבר בדיקות נוספות אשר ניתן לבצע במסגרת גופים פרטיים.

ישנן בדיקות הכרחיות במהלך ההיריון שאי מתן הפניה אליהן מהווה רשלנות של הרופא המטפל. הבדיקות הללו כוללות בדיקות דם, בדיקת חלבון עוברי, סקירת מערכות ועוד. יש לציין כי ישנן בדיקות שאינן נחשבות חובה, דוגמת בדיקת מי שפיר. בדיקות אלו יבוצעו במקרים בהם יש צורך רפואי בבדיקה, או בנסיבות מסוימות כגון גילה של האישה ההרה.

ישנם מומים אשר יכולים להתגלות בעת בדיקות אלה, ומחייבים הפנייה לייעוץ גנטי ולביצוע בדיקות נוספות. הצוות הרפואי מחויב ליידע את ההורים כאשר ישנו חשד כלשהו לפגם בעובר או אם מתגלה ממצא חריג, להפנות אותם לבדיקות נוספות בהתאם לצורך, ובמקרים מסוימים אף להמליץ על הפסקת היריון.

ביצוע בדיקות סקר לגילוי נשאות למחלות גנטיות

במהלך ההיריון מתבצעות בדיקות סקר לגילוי נשאות למחלות גנטיות גם להורים אשר אין להם גורמי סיכון במשפחתם, בכדי למנוע מחלות או מומים בעובר. אם מתגלים ממצאים לא תקינים בבדיקות סקר בהריון בני הזוג נשלחים לייעוץ גנטי ובדיקות נוספות. בדרך כלל האישה נבדקת ראשונה, כיוון שיש מחלות גנטיות מסוימות בהן מספיק שרק האישה תהיה נשאית בכדי שיהיה חשד להעברת הפגם לעובר.
אם מתברר שהאישה נשאית של גן למחלה גנטית אחרת מתבצעת בדיקה גם של האב. אם יש חשד ללידת ילד עם מום עקב תסמונת גנטית, מתבצעות בדיקות נוספות, דוגמת בדיקת סיסי שלייה, ו/או בדיקה גנטית לעובר.

עורך הדין ירון מויאל (צילום: אבי נעם)
עורך הדין ירון מויאל | צילום: אבי נעם

כאשר מתגלה בעיה במהלך ההיריון, הייעוץ הגנטי חשוב כדי שבני הזוג יוכלו לקבל החלטה מושכלת האם להפסיק את ההיריון או לא, ובמיוחד במקרים בהם קיימת היסטוריה משפחתית של מחלות גנטיות או מומים כלשהם. ישנן תסמונות בעלות השלכות חמורות ביותר על חיי הילד, אשר עלולות לגרום לפגיעה רב מערכתית נרחבת ולליקויים שונים רבים, כגון פגיעה במערכת החיסונית, פיגור שכלי, בעיות מוטוריות, מחלות פסיכיאטריות ועוד.

בכל מקרה שבו עולה חשד לרשלנות רפואית בהריון, מומלץ לפנות לייעוץ של עורך דין רשלנות רפואית, אשר מתמחה ומטפל באופן ספציפי בתביעות של רשלנות בהריון.

עורך דין ירון מויאל עוסק ברשלנות רפואית כולל רשלנות רפואית בהיריון, תביעות נזיקין ונזקי גוף קשים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ירון מויאל - 053-7429167