אף על פי שבכל חוזה שכירות סטנדרטי קיימים סעיפים שנועדו להעניק לבעל הדירה בטוחות כספיות עבור מקרים שבהם הדייר מפר את החוזה, לא משלם את דמי השכירות או גורם נזקים לנכס, לא מעט בעלי דירות נקלעים למצבים שבהם הם עומדים בפני שוקת שבורה - הדייר מסרב להתפנות או לשלם, גורם נזקים כספיים שהולכים ומצטברים ולא עומד בתנאי ההסכם.

במקרה כזה, לבעל הנכס אין אפשרות חוקית לפנות את השוכר הבעייתי באופן עצמאי - אם יחליף את המנעול או ינתק את החשמל מדובר בעבירה על החוק, והוא עלול להיתבע על ידי השוכר. ניתן להגיש כנגד הדייר תביעה אזרחית לפיצויים על הפרת החוזה וגרימת נזקים ואף לדרוש לפנותו, אולם מדובר בהליך משפטי שעלול להימשך זמן רב ואף כרוך בהוצאות כספיות, בזמן שההפסדים הכספיים הולכים וגדלים.

כאשר המטרה היא לפנות את השוכר במהירות האפשרית, ניתן לבחור בהליך משפטי מזורז וייעודי ולהגיש תביעה לפינוי מושכר בסדר דין מקוצר. במסגרת תביעה זו אפשר לקבל הכרעה לפינוי הנכס בתוך פרק זמן קצוב ומהיר, וכך למזער את הנזקים הכלכליים הנובעים מהפרת הסכם השכירות.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות', לחץ/י כאן

תביעה לפינוי מושכר: הליך מזורז לפינוי דייר בתוך כ-60 ימים לצמצום הנזקים הכספיים שנגרמים לבעל הנכס

הליך התביעה לפינוי מושכר מוסדר בסעיף 81 לתקנות סדר הדין האזרחי, ומיועד כאמור לספק פתרון לבעלי נכסים אשר נתקלים בסיטואציה שבה הדייר מסרב להתפנות בסיום תקופת החוזה או אינו משלם את דמי השכירות.

במסגרת ההליך המהיר, ניתן לקבל פסק דין המחייב את הדייר להתפנות מהנכס בתוך פרק זמן של כ-60 ימים ממועד הגשת התביעה. כמו כן, כדי שההליך אכן יסתיים במהירות, השוכר אינו יכול לגרום להימשכותו באמצעות הגשת תביעות לצדדים שלישיים או להגיש תביעה נגדית. עם זאת, גם בעל הנכס אינו רשאי לתבוע פיצויים במסגרת תביעה זו, אלא רק את פינויו של הנכס.

כיצד מתנהלת תביעה לפינוי מושכר בבית המשפט?

ההליך המשפטי מתחיל בהגשת טופס תביעה לפינוי מושכר בבית המשפט. בעל הנכס נדרש לכלול במסגרת תביעתו תצהירי עדות מטעמו ומטעם עדים נוספים אם ברצונו בכך, לצרף כל מסמך רלוונטי המוכיח את טענותיו, וכן חוות דעת מקצועיות של מומחים - אם קיימות. כתב התביעה מועבר לשוכר הנתבע, וניתן לו פרק זמן של 30 ימים להגיש כתב הגנה, הכולל תצהירים ומסמכים רלוונטיים.

כלל העדויות, התצהירים וחוות הדעת יימסרו לבית המשפט עוד לפני דיון הראשון, וזאת במטרה להגיע לפסק דין בתוך פרק זמן קצר. מועד הדיון ייקבע על ידי בית המשפט בתוך 30 ימים מהמועד להגשת כתב ההגנה לכל המאוחר, ובית המשפט יעשה ככל יכולתו לסיים את הדיון באותו מועד, או לקבוע מספר ימי דיון רצופים. פסק הדין יינתן בתוך 14 ימים מסיום הדיון.

כיצד אוכפים את פסק הדין בהוצאה לפועל במקרה שהדייר לא מתפנה גם לאחר הכרעת בית המשפט?

עו"ד ינון ברקאי (צילום: כהן אור)
עו"ד ינון ברקאי | צילום: כהן אור

כדי לאכוף ולממש את הכרעתו של בית המשפט במקרים שבהם הדייר אינו עוזב את הנכס, בעל הדירה יכול לפתוח תיק כנגד השוכר בלשכת ההוצאה לפועל. אם פסק הדין אינו מגדיר מועד מדויק לפינוי הנכס, בעל הדירה יכול להגיש אותו לביצועו בהוצאה לפועל אחרי שחלפו 15 ימים מהמועד שבו ניתן פסק הדין. אם פסק הדין קובע מועד לפינוי הדירה, והשוכר אינו מפנה את הנכס עד אותו מועד, בעל הנכס רשאי להגיש את פסק הדין לביצועו בהוצאה בפועל מיד לאחר שהמועד חולף.

לאחר פתיחת התיק בהוצאה לפועל, בעל הדירה נדרש למסור לשוכר הודעת אזהרה והודעת פינוי, כדי ליידע אותו באופן אישי שהוא מחויב לעזוב את הדירה בתוך פרק זמן של עד 20 ימים מקבלת האזהרה.

אם השוכר לא יעזוב את הנכס באופן עצמאי, בעל הנכס יכול לפנותו באמצעות ההוצאה לפועל באחד מ-14 הימים לאחר סיום מועד תקופת האזהרה. קבלני ההוצאה לפועל מבצעים את פינוי השוכר בפועל, ובמקרה הצורך ניתן להסתייע בליווי משטרתי.

משרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות' עוסק בתחום המקרקעין והנדל"ן לרבות בתביעות לפינוי מושכר, ייצוג גופים עסקיים ואנשים פרטיים בחוזי קנייה ומכר, פירוק שיתוף, יישוב סכסוכים, תכנון ובנייה, תמ"א 38, התחדשות עירונית ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות' - 053-6112832