כמעט שנתיים אחרי הלינץ' האכזרי בחוף תל ברוך, הרשיעו בצהריים שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב את שלושת הצעירים מג'לג'וליה - ג'מיל עדס, עבדל רחמן עדס וצעיר נוסף שהיה קטין בן 17 בזמן ביצוע המעשה - בהריגתו של אריק קרפ ז"ל. בנוסף הורשעו השלושה בגרימת חבלה בנסיבות מחמירות בעקבות תקיפתן של אשתו ובתו של קרפ באותו הלילה. בית המשפט לא הרשיע את הנאשמים בעבירת רצח, משום שלא הוכחה כוונה תחילה בביצוע המעשה.

השופטת מרים דיסקין דחתה מכל וכל את טענות ההגנה ותקפה את הנאשמים ואת התנהגותם במילים חריפות: "הנאשמים הציגו גרסאות שונות ומשונות, ולא ניתן לנתק בין האירוע לבין מותו של קרפ. שמענו מהעדות כיצד הכו אותו ללא סיבה, ועולה ממנה תמונה ברורה של תקיפה אכזרית וחסרת פשרות שבמהלכה היה שכוב על הרצפה".

בהמשך הכרעת הדין, כתבה השופטת דיסקין: "תחינותיו של האיש נפלו על אוזניים ערלות. גרסאות הנאשמים רצופות שקרים, ולא נתנו אמון באף אחת מהן. נדמה היה כי ניסו להציג את האירוע כקטטה מינורית".

אלמנתו של קרפ: "אני בהלם, התיק הזה הוא תיק רצח"

אחד הנאשמים עם עורכי הדין, היום (צילום: חדשות 2)
אחד הנאשמים עם עורכי הדין, היום | צילום: חדשות 2

שרה קרפ, אלמנתו של אריק ז"ל, נראתה המומה עם מתן הכרעת הדין. "זו אכזבה גדולה, אני פשוט בהלם", אמרה למצלמות בתום הדיון. "אני מאד מקווה שיהיה ערעור, התיק הזה הוא תיק רצח, רצחו אדם חף מפשע, לא עזבו אותו עד שלא רצחו אותו. זו בושה וחרפה. אני הייתי שם וראיתי הכל. רצחו אותו בדם קר והשופטים החליטו שזה לא רצח".

התובע במשפט מטעם הפרקליטות, עו"ד מנחם מזרחי, אמר כי "בית המשפט קבע שעדיין קיים ספק לגבי יסודות כוונת הרצח ולכן הרשיע בעבירה חמורה פחות. זה יומרני בשלב הזה להחליט שאנחנו מתכוונים לערער, נלמד את פסק הדין, נתייעץ בתוך הפרקליטות ואז נגבש החלטה אם לערער. אני ברמה האישית והמקצועית מלא הערכה לבית המשפט, שעשה עבודה נפלאה במובן זה שהוא נכנס לעומק הסוגיות המשפטיות, הוציא את המוץ מהתבן והגיע להכרעת דין יסודית. בית המשפט קבע שלא הייתה כוונת רצח, ואנחנו מקבלים את זה", הוסיף התובע. "העונש על עבירת ההריגה הוא 20 שנה. גזר הדין לדעתנו יהיה חמור ביותר ואנחנו נבקש גם פיצוי לרעייתו ובתו של הקורבן".

עורכת הדין דנה פוגץ' מהמרכז לנפגעות עבירה במרכז האקדמי אונו, המייצגת את משפחת קרפ, אמרה כי "עבירת הרצח נמחקה מספר החוקים שלנו בשנים האחרונות. אנחנו קוראים שוב ושוב לשינוי החוק אך לצערנו איש אינו מקשיב. הפרקליטות צריכה לערער על ההחלטה, יש תקדימים לכך, אין לנו ספק שלפי הראיות שקיבל בית המשפט – ניתן היה להגיע להחלטה אחרת באותן נסיבות. אנחנו בהחלט מצפים שהפרקליטות תערער".

מנגד, עורכי הדין של הנאשמים מרוצים מהחלטת בית המשפט. "הפרקליטות טיפסה על עץ גבוה וחשבה שיש לה סיכוי להרשיע בעבירת רצח, שלדעתי ברור שלא ניתן היה להשיג הרשעה", אמר עו"ד משה מרוז, סניגורו של אחד הנאשמים. "היה אפשר למנוע מהציבור את עוגמת הנפש הזו".

החיילת ושלושת חבריה כבר הורשעו

הכרעת דינם של השלושה, שלהם מיוחסות העבירות הקשות ביותר מבין המעורבים בפרשה, באה כחודש אחרי הרשעתם של ארבעה מחבריהם ששהו עמם בליל הרצח. הצעירה אור לוי, שהייתה חיילת באותה התקופה, הורשעה באי מניעת פשע יחד עם שלושה צעירים נוספים שחזו בהתרחשויות ולא מנעו את הטרגדיה. לוי שהתה בליל הרצח יחד עם שלושת הנאשמים ברצח והייתה עדה למעשה. בתחילת משפטה היא כפרה בהאשמות נגדה וטענה כי לא היה לה חלק ברצח המזעזע.

עם הגשת כתב האישום, כינתה לוי את התוקפים "אנשים מגעילים", ואמרה כי היא "מצטערת שהסתובבתי איתם בכלל. אני לא סובלת אותם יותר". לוי אף טענה כי היא מתקשה להבין כיצד חברתה, ששהתה איתה בליל הרצח, שוחררה לביתה בעוד שהיא הועמדה לדין.

השופט מרדכי פלד דחה את בקשת פרקליטה של לוי לפטור אותה מעונש בטענה כי "מדובר בנאשמת שיכולותיה השכליות נמוכות מהממוצע". בהכרעת הדין, נכתב כי "לא הייתה כל מניעה שהנאשמת תוסיף ותפעל ולא תעמוד מנגד לנוכח אשר התרחש לנגד עיניה, על מנת לפעול לקטיעת רצף המהלומות והמכות שהוטחו במנוח שבו צפתה - הכל כשהיא נמנית עם החבורה כולה". 

על בקשת עורך הדין, השיב כי "לא מצאתי ממש בטענה לגבי יכולותיה הירודות כעילה לאי העמדתה לדין. מדובר במי שאיננה קטינה, שתפקדה בצורה סבירה ותקינה בחיי היומיום ואף גויסה לשירות חובה בצה"ל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק