אחד מפסקי הדין המסקרנים ביותר שעוסק בחוק טל ניתן הערב בבג"ץ: תשעה שופטי בית המשפט העליון פרסמו את פסק הדין בנושא החוק שעוסק בפטור לבני ישיבות מגיוס לצה"ל, וקבעו כי הוא לא ימשיך במתכונתו הנוכחית, וכי הכנסת לא תוכל להאריך את תוקפו בהצבעה שנקבעה לאוגוסט הקרוב.

פסק הדין המרכזי ניתן ברוב של שישה שופטים על ידי נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, אליה הצטרפו השופטת מרים נאור, השופט אליקים רובינשטיין, השופטת אסתר חיות, השופט חנן מלצר והשופט ניל הנדל.

את העתירה הגישה התנועה לאיכות השלטון בשנת 2007 עם הארכת חוק טל, בטענה לאי שיוויון שיוצר פגיעה לא מידתית בזכויות הפרט של המתגייסים, שנאלצים לשרת יותר כיוון שמגזרים אחרים באוכלוסייה לא משרתים בצה"ל. בהכרעת הדין שניתנה הערב, כתב מי שעתיד להחליף את נשיאת בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס, כי למרות ההחלטה נדרשים שינויים חברתיים וכלכליים כדי להביא לתוצאה המקווה. אל דעת המיעוט של גרוניס הצטרפו השופטים אליעזר ריבלין ועדנה ארבל.

ראש הממשלה: נביא לחוק צודק יותר

השופט גרוניס התייחס לשתי אפשרויות שיעמדו בפני הכנסת בעקבות קבלת העתירות. אפשרות אחת היא שכשהחוק יפקע בתאריך 1.8.12, הכנסת לא תחוקק חוק אחר תחתיו. במקרה כזה תהיה לכאורה חובה על הצעירים החרדים להתגייס לצה"ל. לדעת השופט גרוניס הסיכויים שהתרחיש הזה יתרחש נמוכים והאפשרות השנייה והריאלית יותר, היא שהכנסת תקבל חוק חדש שיתקן במידה כלשהי את הפגמים שבחוק הנוכחי.

בשנת 2007 קבע בית המשפט שחוק טל אכן מפלה ופוגע בעקרון השוויון, אולם סבר כי ראוי להמתין עד שימלאו חמש שנות הוראת השעה כדי לבחון את התאמת מטרות החוק לאמצעים שנקבעו להגשמתו. "בג"ץ הסכים שהחוק מפלה ונאמרו דברים קשים מאוד על ההשלכות שלו, אבל החליטו לחכות חמש שנים כדי לראות אם הוא מביא להגשמה של שילוב החרדים בכלכלה ובחברה", אמרו בתנועה לאיכות השלטון לחדשות 2 באינטרנט. "יש לתת למבצעי החוק הזדמנות לתקן את שקלקלו" נכתב בפסק הדין.

בהחלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו, הארכת החוק תובא לדיון הכנסת בקיץ הקרוב, אך לאור ההכרעה היום, החוק צפוי לעבור שינויים משמעותיים. אפשרות נוספת שהשסיכויים לה לא גבוהים, היא שחוק טל המחודש יחול על כלל האזרחים, כך שכל אזרח יוכל לבחור אם הוא רוצה להתגייס לצה"ל, לדחות את הגיוס לצורך לימודים, או לא לעשות שירות אזרחי במקום צבאי.

בתגובה לפסק הדין הדרמטי, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי כפי שכבר הודיע עוד לפני החלטת בג"ץ, חוק טל במתכונתו הנוכחית לא יימשך. "בחודשים הקרובים נגבש חוק חדש שיביא לשינוי צודק יותר בנטל של כלל חלקי החברה הישראלית", דברי ראש הממשלה.

תגובות חמות במערכת הפוליטית לביטול החוק

ההחלטה על ביטול החוק הביאה לתגובות משני קצוות הקשת הפוליטית. יו"ר ש"ס השר אלי ישי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות החלטת בג"ץ והשניים סיכמו להיפגש בעניין.

שר הביטחון אהוד ברק, ציין כי חוק טל לא עמד בציפיות ולא הוביל לשינוי הנדרש בכל הקשור לשוויון בנטל ולהגדלת מעגל המשתתפים בחובות האזרחיות והוסיף כי על פי הצעתו, תינתן עדיפות לצה"ל הן בבחירת האנשים המתאימים, והן בתגמול משמעותי לחיילים שיאפשר להם השכלה גבוהה, רכישת מקצוע וכניסה ברגל ימין לחיים האזרחיים.

מאידך, על פי הצעת שר הביטחון ברק, תיקבע מכסה של כ-2,000 עד 3,000 עילויים בתורה, שיוכלו להמשיך בלימודי "תורתו אומנתו". כל היתר ישתלבו בשירות אזרחי לאומי ובהמשך במעגלי התעסוקה במשק, כמנוף להעצמה אישית ולהגדלת התוצר הלאומי.

גם בליכוד נשמעה תמיכה בהחלטה לבטל את החוק. "לאור כישלון ממשלות ישראל לדורותיהן לשמור על הערבות ההדדית של החברה הישראלית, הייתה זו חובתו של בג"ץ לעמוד בפרץ ולשמור על הלכידות החברתית בפרט בזמנים הרי גורל כמו זה שאנו בתוכו", אמרה ח"כ חוטובלי (ליכוד) והוסיפה כי מדובר ב"החלטה נכונה ערכית, שמוטב היה שהמערכת הפוליטית תצליח לקבל".

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני (קדימה) ציינה כי "הצדק נעשה. צדק חברתי עובר דרך שוויון בנטל. לא ניתן לרוב הציוני להפוך מיעוט הנושא על גבו את כולם בגלל שיקולים קואליציונים של נתניהו ושותפיו הטבעיים".

במפלגת העבודה הביעו סיפוק מהחלטת בג"ץ, "שכופה על הממשלה לחוקק חוק חדש ורלוונטי", אמרה יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ'. "עם חקיקתו הבטיח החוק בשורה אמיתית לסולידריות ולשותפות בעול של כל אזרחי המדינה, אך התקווה נכזבה".

יאיר לפיד כתב בדף הפייסבוק שלו: "אל תחשבו לרגע שהמאבק נגמר! ביטול חוק טל בבג"ץ הוא רק ההתחלה. הם ינסו לרמות אותנו, לקרוא לו בשם אחר, לשנות איזה סעיף שולי ולהעלות אותו שוב להצבעה, אבל לא ניתן להם! חוק טל הוא חוק כושל, לא מוסרי ולא תחוקתי, ואנחנו נשגיח עליהם בשבע עיניים ולא ניתן להם להפלות אותנו שוב לרעה".

שר החוץ ויו"ר "ישראל ביתנו" אביגדור ליברמן בירך על החלטת בג"ץ ואמר כי מפלגתו תביא הצעה חלופית שתביא לכך שלא רק 37% מהציבור יישאו בנטל השירות הצבאי ותשלום המסים, ותתרום לחוסנה של החברה הישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק