אגד: אין מניעה להחזיר את המסלול לסידרו. (צילום: מאור רוזנשטיין)
אוטובוס אגד. לא נגיש לנכים | צילום: מאור רוזנשטיין

לראשונה בישראל: כתבי אישום פליליים נגד חברות תחבורה בגין אי הנגשת אוטובוסים ללקויי ראייה.

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים הגישה היום כתבי אישום פליליים נגד חברות התחבורה הציבורית "אגד" ו"קווים" בשל אי הנגשת אוטובוסים לאנשים לקויי ראיה. זו הפעם הראשונה בה מוגשים כתבי אישום פליליים בגין הפרת חובת הנגישות למוגבלים בתחבורה הציבורית.

החברות מואשמות, כל אחת בנפרד, כי לא הפעילו כריזה פנימית וחיצונית המורה על התחנות בהן נמצאים האוטובוסים, על אף שנדרשו לעשות כן הן על פי חוק והן בצו נגישות. חובה זו חלה על אוטובוסים עירוניים שנרשמו החל משנת 2003 בהתאם לדרישות תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות המסדירות את התאמות הנגישות בשירותי התחבורה הציבורית.

בעקבות פיקוח שערכו מפקחים של נציבות השוויון, הוצא לחברות צו נגישות וניתנה לנציגי החברות הזדמנות להשמיע את טענותיהם בנוגע לליקויים שנמצאו. משלא תוקנו הליקויים הוחלט על הגשת כתב אישום.

בעקבות הגשת כתבי האישום מסר נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אחיה קמארה: "תפקיד הנציבות לאכוף את חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכשנמצא שחברות התחבורה הציבורית לא מקיימות את דרישות החוק, הפעילה הנציבות את הכלים העומדים לרשותה כדי להבטיח את ישומו". עוד נמסר כי "כריזה באוטובוסים מאפשרת לאנשים עם מוגבלות בראיה נסיעה עצמאית ומכבדת בתחבורה ציבורית ובלי תלות בזולת. גם אזרחים מכלל האוכלוסיה נהנים מהכריזה והגיע הזמן כי נגישות לאנשים עם מוגבלות תהא עניין שבשגרה כמו בכל מדינה מתוקנת".

מחברת "אגד" נמסר בתגובה: "אגד נמצא בימים אלה בתהליך של רכישה והטמעה של מערכת מתקדמת לכריזה בתוך ומחוץ לאוטובוס, העומדת בדרישות החוק להנגשת אוטובוסים ללקויי ראייה. אגד מפרסם באופן שוטף הנחייה לכלל הנהגים בדבר החובה להכריז על כל תחנה בה עוצר האוטובוס. בנוסף, מועברת הנחייה זו בימי הדרכה והשתלמות שעורך אגד לנהגיו ובפרסומים שונים". דובר אגד, רון רטנר, אמר עוד כי אין להתעלם מהעובדה שמרבית נהגי אגד אכן מקיימים הנחייה זו, וכי היועצים המשפטיים של אגד טרם קבלו את כתב האישום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק